18.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Riksrevisjonens revisjon og kontroll av Samferdselsdepartementet og dets underliggende virksomheter. Komiteen merker seg at Riksrevisjonen har avgitt fire avsluttende revisjonsbrev uten merknader og to revisjonsbrev med merknader til Statens vegvesen og Jernbaneverket.

Komiteen viser til at komiteen i brev av 20. desember 2011 til departementet stilte flere spørsmål i tilknytning til Riksrevisjonens rapportering. Statsråden svarte i brev av 18. januar 2012. Brevene følger som vedlegg til innstillingen.

Statens vegvesen

Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen i årets revisjon har funnet svakheter i Statens vegvesens oppfølging av entreprenørene som virksomheten har driftskontrakter med. Det fremgår at hele 66 prosent av tilfellene er kontraktsvilkårene ikke oppfylt, og det er i tillegg påvist svak eller feilaktig dokumentasjon av dagsverk knyttet til kontroll av entreprenørene. Det hevdes nå fra departementet at Statens vegvesens stikkprøvekontroll av driften på veg i 2011 viser at 97 prosent av de undersøkte kontraktene var uten mangler. Departementet opplyser også at de gjennom etatsstyringen vil følge opp at tiltak for å bedre kontraktsoppfyllelsen sikrer at driftskontraktene blir oppfylt i henhold til avtalene.

Komiteens medlemer fra Fremskrittspartiet og Høyre vil videre understreke at konkurranseutsetting av driftskontraktene på sikt fører til mer effektiv utnyttelse av samfunnets ressurser, og at departementet bør sikre at denne strategien følges opp.

Komiteen har videre merket seg betydelige kostnads- og tidsmessige overskridelser i veiprosjekter. Av et utvalg på 82 kontrakter viser Riksrevisjonens kontroll at det har vært kostnadsøkninger ved 40 kontrakter, og det påpekes også at 26 av 82 kontrakter hadde forsinkelser ved gjennomføringen av prosjektene. Komiteen forventer at Samferdselsdepartementet sørger for at fremtidige veiprosjekter holdes innenfor de avtalte kostnads- og tidsrammer.

Komiteen vil videre påpeke at det også for 2010 er avdekket et betydelig mindreforbruk av midler som skal stimulere til bedre tilrettelegging av kollektivtransportsystemet. Komiteen forutsetter at departementet gjennomfører tiltak for å forbedre dette.

Jernbaneverket

Komiteen ser alvorlig på at det mangler tilstandsrapporter eller inspeksjonsdata for vedlikehold av vel 40 prosent av totalt 2789 jernbanebruer, og vil påpeke at mangelfullt vedlikehold og utbedringer kan påvirke sikkerheten og medføre fare for liv og helse. Komiteen har merket seg svaret fra Samferdselsdepartementet der forbedringer og inspeksjoner beskrives. Komiteen forutsetter at dette arbeidet intensiveres slik at sikkerheten ivaretas på en forsvarlig måte.