3.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Riksrevisjonens revisjon og kontroll av Arbeidsdepartementet og dets underliggende virksomheter. Komiteen har merket seg at det er avgitt sju avsluttende revisjonsbrev uten merknader og to avsluttende revisjonsbrev med merknader til arbeids- og velferdsetaten og Pensjonstrygden for sjømenn.

Komiteen vil innledningsvis vise til Innst. 104 S (2009–2010), jf. Dokument 1 (2009–2010) og til Innst. 138 S (2010–2011), jf. Dokument 1 (2010–2011). Komiteen vil videre vise til åpen kontrollhøring om arbeids- og velferdsetaten (Nav) 15. januar 2010.

Komiteen registrerer at arbeids- og velferds-etaten årlig forvalter rundt 320 mrd kroner, om lag en tredjedel av statsbudsjettet. Komiteen vil understreke at etaten er et viktig virkemiddel for å realisere målet om flere i arbeid og aktivitet og færre på stønad.

Komiteen har merket seg at departementet i sitt svarbrev til Riksrevisjonen vektlegger at gjennomføringen av Nav-reformen har vært utfordrende, og at det siden 2006 er etablert til sammen 457 Nav-kontorer. Komiteen registrerer videre at det parallelt med omorganiseringen også har skjedd store endringer i mange av tjenestene og ytelsene til Nav. Komiteen har merket seg at disse endringene etter departementets vurdering er blitt iverksatt på en tilfredsstillende måte.

Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen konstaterer at departementet fortsatt har store utfordringer i styringen av Nav. Riksrevisjonen er også kritisk til at departementet ikke kan vise til bedre framdrift i arbeidet med å utvikle et helhetlig kvalitetssystem i arbeids- og velferdsetaten. Komiteen vil understreke viktigheten av et kvalitetssystem og et kunnskapsgrunnlag for å stille objektive og målbare krav til saksbehandlingskvalitet, og forutsetter at dette blir prioritert.

Komiteen vil videre understreke at det er helt nødvendig å sikre en fungerende og integrert IKT-løsning for Nav og har merket seg at det i august 2011 ble besluttet å starte et moderniseringsprogram for IKT. Komiteen vil videre understreke at moderniseringen må ha tilfredsstillende internkontroll.

Komiteen registrerer at det fortsatt er store utfordringer når det gjelder styring av utenlandsområdet. Komiteen vil vise til at det er iverksatt styringstiltak gjennom Handlingsplan – innretning av utenlandsområdet i Nav. Komiteen konstaterer at Riksrevisjonen viser til at det likevel ikke er oppnådd tilstrekkelige forbedringer. Komiteen mener at det er helt nødvendig at dette arbeidet skjerpes, blant annet fordi manglende kontroll med betalingen til utlandet kan undergrave tilliten til etaten og både føre til misbruk og til at brukerne ikke får rett ytelse til rett tid.

Komiteen sier seg fornøyd med at det ikke er vesentlige merknader til Arbeids- og velferdsetatens regnskap for 2010 og at NAV er på rett vei, selv om det fortsatt gjenstår både store oppgaver og utfordringer.