Brev fra Kulturdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 8. mai 2012

Dokument 8:103 S (2011 - 2012) - svar på representantforslag om stipendordning for unge kulturtalenter

Det vises til ovennevnte representantforslag, som har følgende konklusjon:

”Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om etablering av et ungdomsstipend for unge kulturtalenter i skolepliktig alder innen musikk, dans, drama og visuell kunst.”

Forslagsstillerne viser til internasjonaliseringen i kulturlivet og behovet for utdanning av norske kunstnere i utlandet. For at muligheten for opplæring og utdanning av talenter i utlandet ikke skal avhenge av den enkelte families økonomi, mener forslagsstillerne at det bør opprettes utdanningsstipender for unge, kunstneriske talenter som ønsker skolering utenlands.

Kulturdepartementets stipendordninger forvaltes av Statens kunstnerstipend, som er en del av Norsk kulturråd. Ordningene er regulert i Forskrift om statens stipend og garantiinntekter for kunstnere. Forskriftens punkt 4 avgrenser målgruppen slik: ”Stipendene gjelder ikke kunstnere i en grunnutdanningsfase.” På samme måte gjelder det for Norsk kulturråds støtteordninger generelt at disse ikke omfatter ”student- og utdanningstiltak,” da kunstutdanning er Kunnskapsdepartementets ansvarsområde. Kulturdepartementets og Norsk kulturråds ulike støtteordninger er derfor rettet mot profesjonelle kunstnere som har fullført en kunstutdanning. For disse gruppene finnes en rekke ordninger, bl.a. diversestipend for nyutdannede kunstnere, ulike typer arbeidsstipender og garantiinntekt.

Stipendstrukturen er nå under omdanning. I Meld. St. 23 (2011-2012) Visuell kunst foreslås det å innføre nye stipendordninger for nyutdannede kunstnere, etablerte kunstnere og seniorkunstnere. Ordningene skal innrettes slik at det tas høyde for den internasjonaliseringen av kunstlivet som forslagsstillerne påpeker. Felles for ordningene er imidlertid at de rettes mot kunstnere etter utdanningsfasen. Spørsmål knyttet til studiefinansiering sorterer i dag under Kunnskapsdepartementet, og stipender til kunstutdanning inngår dermed ikke blant stipendordningene som Kulturdepartementet nå gjennomgår.