Brev fra Justis- og beredskapsdepartementet v/statsråden til Stortingets presidentskap, datert 30. mai 2012

Orientering om Hedmark fengsel, åpen avdeling St. Torfinn

Jeg viser til Prop. 1 S (2009-2010), Prop. 1 S (2010-2011) og Prop. 1 S (2011-2012 for Justis- og politidepartementet om oppussing av Hamar fengsel (St. Torfinn). Av Prop. 1 S (2011-2012) side 80 fremgår:

«I tillegg skal det arbeides med vedlikehold av eksisterende fengselskapasitet. Det skal bl.a. gjennomføres nødvendig oppgradering av åpen avdeling ved Hamar fengsel (St. Torfinn), jf Prop. 1 S (2010-2011). »

Jeg vil orientere Stortinget om at jeg har besluttet å legge ned Hedmark fengsel, avdeling St. Torfinn fra 1. november 2012.

Bakgrunn:

Avdeling St. Torfinn er i dag etablert i en bygningsmasse som eiesav et privat selskap (RVI) og har 25 plasser. Dette selskapet har fått pålegg fra Arbeidstilsynet om at ventilasjonsanlegget må oppgraderes. Da leiekontrakten gikk ut 1. november 2011, varslet eier at han ønsket seg en langtidskontrakt med kriminalomsorgen hvor investeringskostnadene var inkludert. Et alternativ til dette for kriminalomsorgen var at Statsbygg tok over bygningsmassen, og at kriminalomsorgen betalte husleie. Da Statsbygg utredet oppgraderingsbehovet ved St. Torfinn, ble det klart at bare 20 plasser ville kunne videreføres i bygningsmassen. I tillegg var det et langt større behov for oppgradering enn bare av ventilasjonsanlegget for å tilfredsstille kravene i forskrift til plan- og bygningsloven (Tek 10). Som følge av husleieøkningen vi1 en oppgradering bli betydelig mer ressurskrevende enn først antatt.

Kriminalomsorgen har fått forlenget leieavtalen til 1. november 2012, med 6 måneders oppsigelsestid. Innen 1. juni 2012 må derfor videre drift avklares med eier. Kriminalomsorgen har varslet eier om at leieavtalen blir oppsagt med virkning fra 1. november 2012.

De 16 fast tilsatte med fengselsfaglig bakgrunn vil tilbys stilling i kriminalomsorgens nærliggende enheter.

Noe erstatningskapasitet kan etableres ved at det opprettes 6 plasser i Oppland med elektronisk kontroll ved Hedmark- og Oppland friomsorgskontor. Resten ønsker jeg å se i en helhetlig sammenheng med de øvrige forslagene i den kapasitetsplanen Kriminalomsorgens sentrale forvaltning om kort tid oversender til Justis- og beredskapsdepartementet.