Sammendrag

Stortingsrepresentantene Anders Anundsen og Jan Arild Ellingsen fremmet 17. juni 2011 følgende forslag:

«Stortinget ber Riksrevisjonen foreta særskilt undersøkelse av anskaffelsesprosessen og grunnlaget for valget av nye kampfly og legge resultatet frem for Stortinget.»

Forslagsstillerne begrunner forslaget med at det kan stilles spørsmål ved om Stortinget har fått fremlagt riktig informasjon da vedtaket om valg av nye kampfly ble tatt. Det vises til at Stortinget ikke har fått fremlagt beregningsgrunnlaget eller fått innsyn i de prosessene som førte til regjeringens anbefalte kampflyvalg.

Forslagsstillerne viser til at kampflykjøpet er Norges største enkeltstående offentlige innkjøp noensinne, og at det er viktig at det ikke hviler alvorlige anklager eller mistanker mot prosessen som har ført frem til valget av nye fly.

På dette grunnlaget mener forslagsstillerne det er behov for å sikre en objektiv gjennomgang av anskaffelsesprosessen og regjeringens informasjon til Stortinget. Det vises til at Stortinget i plenum kan pålegge Riksrevisjonen å sette i gang særlige undersøkelse, og til at det er foretatt ulike former for gjennomgang av prosessen med å anskaffe kampfly i blant annet Danmark og Canada.