Sammendrag

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet foreslår i denne proposisjonen endring i lov om merking av forbruksvarer mv. (forbrukermerkeloven) § 9 første ledd som gjennomfører EUs forordning om frivillig miljømerking. Ved lovendringen gjennomføres en endring av gebyrsystemet for merkeordningen.

EU har siden 1992 hatt en ordning med miljømerking av produkter. Formålet er at forbrukerne gjennom informasjon om hvordan produktene innvirker på miljøet, skal bli i stand til å treffe gode miljøvalg. Ordningen skal også stimulere til produksjon og markedsføring av de produktalternativene som har minst negativ innvirkning på miljøet.

EU-miljømerket er en frivillig merkeordning. De som søker om å merke sine produkter, må dokumentere at produktene tilfredsstiller en rekke strenge helse- og miljøkrav. Stiftelsen Miljømerking forvalter EU-miljømerket i Norge på oppdrag fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Ved beslutning 54/2014 av 8. april 2014 vedtok EØS-komiteen å endre EØS-avtalens vedlegg XX (miljø), ved å innlemme kommisjonsforordning (EU) nr. 782/2013 av 14. august 2013. Denne forordningen erstatter vedlegg III til miljømerkeforordningen med et nytt vedlegg.

Formålet med endringene i gebyrreglene knyttet til EU-miljømerket er å stimulere til økt bruk av merket, samtidig som samlede gebyrinntekter blir tilstrekkelig til å dekke kostnadene til driften av miljømerkeordningen. Justert gebyrsystem skal medføre at virksomheter som har en høy omsetning av miljømerkede produkter, i større grad vil bidra med gebyr til søknadsbehandling, kontroll og tilsyn med EU-miljømerket, enn virksomheter med liten omsetning av slike produkter. I gjeldende forordning var årsgebyret per produkt for å benytte merket begrenset til et maksimumsbeløp.

Utenriksdepartementet legger frem en stortingsproposisjon om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 54/2014 om å innlemme kommisjonsforordning (EU) nr. 782/2013 i EØS-avtalen, se Prop. 126 S (2013–2014).