Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Nils-Ole Foshaug, Eva Kristin Hansen og Trine Lise Sundnes, fra Høyre, Hårek Elvenes, Ingjerd Schie Schou, Erna Solberg og lederen Ine Eriksen Søreide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad, Bengt Fasteraune og Maren Grøthe, fra Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde, fra Sosialistisk Venstreparti, Ingrid Fiskaa, fra Rødt, Bjørnar Moxnes, fra Venstre, Guri Melby, og fra Kristelig Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, viser til det foreliggende representantforslaget om styrket suverenitet, sysselsetting og energisikkerhet på Svalbard. Komiteen merker seg at representantforslaget omfatter totalt seks ulike forslag.

Komiteen merker seg at forslagene innebærer at regjeringen sikrer kulldrift på Svalbard utover 2025, at aktører på Svalbard gis mandat og midler til videre utforskning av gull- og mineralforekomster nord for Longyearbyen og eventuelt andre geologisk lovende steder, at regjeringen legger frem helhetlige planer for Svalbard om styrket norsk tilstedeværelse og suverenitetshevdelse, styrker beredskap og kommunikasjon på øygruppen, utreder mulighetene for LNG og LBG som fremtidig energiløsning på Svalbard samt at regjeringen utreder muligheten for oppbygging av infrastruktur for ladefasiliteter for skip med strøm fra kjernekraftverk eller gasskraftverk.

Komiteen viser til justisministerens brev til komiteen datert 29. september 2023, hvor det opplyses om at justisministeren i konsultasjon med relevante statsråder har vurdert forslagsstillernes konkrete forslag.

Komiteen deler forslagsstillernes syn på at det er viktig med en svalbardpolitikk som gjenspeiler dagens geopolitiske situasjon. Komiteen registrerer at hensikten ifølge forslagsstillerne er å løfte svalbardpolitikken for å styrke suverenitet, sysselsetting og energisikkerhet på øygruppen.

Komiteen viser til at forslagsstillerne problematiserer situasjonen knyttet til kommunikasjon og beredskap, herunder energi, og viser til at det fremmes forslag om at regjeringen bør vurdere ytterligere tiltak for å styrke beredskapen. Komiteen registrerer at justisministeren i sitt brev skriver at regjeringen i Prop. 78 S (2021–2022) foreslo å øke bevilgningen på kap. 543 Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, post 70 Telesikkerhet og -beredskap med 5 mill. kroner for å forsterke reservesatellittsambandet mellom Svalbard og fastlandet. Videre påpeker justisministeren at det etter planen vil bli satt i drift et nytt norsk satellittsystem i 2024, spesialdesignet for å gi dekning i nordområdene. Komiteen merker seg dette, og støtter regjeringens arbeid med å trygge og ivareta norske interesser i en tid preget av geopolitiske spenninger.

I representantforslaget fremmes det videre forslag om at regjeringen sikrer kullgruvedrift på Svalbard utover 2025. Komiteen registrerer at justisministeren i sitt svarbrev skriver at beslutningen i 2022 om å forlenge driften av Gruve 7 for en begrenset periode ikke endrer regjeringens syn på kulldrift generelt eller at kulldriften på Svalbard skal avvikles. Justisministeren påpeker at Store Norske skal forvalte boliger og næringsbygg samt har mulighet til å gå inn i annen aktivitet, og at de dermed fortsatt vil kunne være en sentral aktør på Svalbard.

Komiteen merker seg at det i svarbrevet blir henvist til den kommende stortingsmeldingen om Svalbard, og at det blir understreket at stortingsmeldingen vil danne grunnlag og legge føringer for aktiviteten på, og forvaltningen av, Svalbard i tiden fremover. Komiteen støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet støtter forslagene fra forslagsstillerne og fremmer på den bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sikre kullgruvedrift på Svalbard utover 2025 og om nødvendig skalere driften opp, med målsetting om at kullet først og fremst skal brukes som innsatsfaktor i industri.»

«Stortinget ber regjeringen gi relevante aktører på Svalbard, som Store Norske AS, mandat og midler til videre utforskning av gull- og mineralforekomster nord for Longyearbyen og eventuelt andre geologisk lovende steder.»

«Stortinget ber regjeringen legge frem helhetlige planer for Svalbard om styrket norsk tilstedeværelse, suverenitetshevdelse, sysselsetting samt bergverksdrift for både kull, gull og mineraler i ny svalbardmelding innen 1. kvartal 2024.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere ytterligere å styrke kommunikasjon og beredskap på Svalbard, spesielt innen energi, eventuelt ved en ekstra sjøkabel eller andre redundante løsninger.»

«Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for å benytte kjernekraft eller LNG og LBG (flytende naturgass og biogass) som en fremtidig energiløsning på Svalbard i forbindelse med arbeidet med den endelige energiplanen for Svalbard.»

«Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for oppbygging av infrastruktur for ladefasiliteter for skip med strøm fra kjernekraftverk eller gasskraftverk (LNG og LBG) og/eller bunkersløsning for LNG og LBG.»

Komiteens medlem fra Venstre viser til at fra og med 19. oktober 2023 blir kull erstattet med diesel på Svalbard. Diesel vil være en overgangsordning, og dette medlem mener det er viktig at det fortsatt jobbes med å etablere nye og mer bærekraftige energikilder som kan ta ned utslippene ytterligere. I den forbindelse er dette medlem av den oppfatning at mulighetene for rask etablering av solenergi og vindkraftanlegg bør utredes.

For øvrig vil dette medlem vise til at Venstres forslag til tilleggsbevilgning i revidert nasjonalbudsjett for 2023, Innst. 490 S (2022–2023), om å bevilge 80 mill. kroner til utvikling av nytt havneanlegg på Svalbard.