Europautvalget - Møte i Europautvalget onsdag den 1. februar 2017 kl. 8:30

Dato: 01.02.2017

Sak nr. 5

Eventuelt

Talere

Lederen: Da gir jeg ordet til Svein Roald Hansen.

Svein Roald Hansen (A): Den ene saken er en nyhet som kom fra Europaparlamentet i går om at det er enighet om en avtale som innebærer å avvikle roaming-avgiften i EU fra 15. juni i år. Jeg lurer på om det også omfatter EØS-landene fra 5. juni.

Det andre gjelder Europol. Det hevdes i danske media at den avtalen Danmark har fått med Europol, er bedre enn Norges. De trenger ikke begrunne hvorfor de trenger opplysninger, noe Norge må. Europol sender automatisk opplysninger til Danmark som vurderes å ha betydning for landet, noe ikke Norge får, og Danmark får observatørstatus i styret uten stemmerett, Norge har kun mulighet til å delta på adhocbasis. Spørsmålet er om regjeringen vil vurdere – hvis dette er riktig – å be om å få de samme rettighetene som det Danmark har fått. De er jo egentlig utenfor dette, og de har fått en særavtale.

Statsråd Frank Bakke-Jensen: Da nikker jeg bakover og starter med roaming. Når det gjelder roaming, er det riktig at man har inngått en avtale. Forordningen er EØS-relevant, så det blir mulig for oss å innlemme den og delta i den. Det er noen betingelser. Det er slik at man skal utarbeide en forordning for maksimalpris på denne typen trafikk. Det arbeidet må vi gjøre i Norge også, at vi setter et regelverk for maksimalpris på den typen trafikk og på den typen avtaler. Det vil være en grossistpris, de teknikalitetene kan jeg ikke, men det er en maksimalpris. Når vi har fått det på plass, kan Norge delta fullt i det roamingregimet som kommer i Europa. Under navnet «Roam like home» skal man ha trygghet for at man har samme utgiftene uansett hvor man er i EU-systemet.

Hvis jeg kort kan ta det med Europol, er svaret at Danmark er medlem av EU. Da får de sin avtale. Vi mener at den avtalen vi har, er god for oss, men vi skal vurdere Danmarks avtale for å se om vi kan gjøre forbedringer. Det er det runde svaret jeg kan gi.

Lederen: Da sier jeg tusen takk til statsråden for det første møte med Stortingets europautvalg. Vi ses snart igjen.