Lagtinget - Møte torsdag den 9. juni 2000 kl. 14

Dato: 09.06.2000

Dokumenter: (Besl. O. nr. 85 (1999-2000), jf. Innst. O. nr. 73 (1999-2000)og Ot.prp. nr. 20 (1999-2000))

Sak nr. 8

Odelstingets vedtak til lov om endringar i lov 3. desember 1948 nr. 7 om pensjonstrygd for sjømenn m.v.

Talere

Inger Stolt-Nielsen (H): Som sakens ordfører tillater jeg meg å ta ordet, selv om det er en enstemmig innstilling til denne saken – jeg er veldig glad for at innstillingen er enstemmig. Men et dypdykk i arkivene har vist at pensjonstrygden for sjømenn gjerne også har vært ledsaget av noen ord fra Lagtinget, og når den nå går ut på sin siste reis som offentlig pensjonsordning, og går mot avvikling og over til private pensjonsordninger i 2015, syntes jeg det var riktig å si noen ord i tillegg til innstillingen. Vi gav avkall på det for å få en enstemmig innstilling – det går litt på sjømannstrygdens økonomi.

Det er i stor grad lovendringer som har vært foretatt i pensjonstrygden underveis, som har ført til den vanskelige situasjonen som har vært i sjømannspensjonene i veldig mange år. Når vi nå enstemmig har besluttet at staten skal gå inn med 1/3 og sjøfolkene med 2/3 og lage et tillegg som sikrer skikkelige gode pensjonsordninger for dem som seiler til de går av med pensjon, er på en måte ringen sluttet. Vi er tilbake til det som var forutsetningen i 1948, at staten skulle gå inn med et bidrag for å sikre gode, trygge alderdomsår for seilende sjøfolk, som er så viktige for Norge.

Jeg er veldig glad for at et enstemmig storting stiller seg bak denne ordningen. Jeg kan bare takke og være glad. Jeg ser at det er sjøfolk til stede på tilhørerbenken i dag. De har vært veldig opptatt av denne ordningen. Så jeg føler at Stortinget nå tar det ansvaret som en på mange måter har unndratt seg i mange år, og jeg er glad for den enstemmige innstillingen. Jeg kan bare anbefale den.

Presidenten: Flere har ikke bedt ordet.

Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i overensstemmelse med Grunnloven å oversende Kongen.