Odelstinget - Møte torsdag den 6. desember 2007 kl. 22.04

Dato: 06.12.2007

Dokumenter: (Innst. O. nr. 15 (2007-2008), jf. Ot.prp. nr. 72 (2006-2007)og Ot.prp. nr. 3 (2007-2008))

Sak nr. 2

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om lov om endringer i lov 4. juli 2003 nr. 83 om elektronisk kommunikasjon (ekomloven)

Talere

Votering i sak nr. 2

Truls Wickholm (A) [22:06:17] (ordfører for saken): Vi behandler nå endringer i loven om elektronisk kommunikasjon, og disse endringene er i hovedsak motivert ut fra den rivende utviklingen vi har hatt innenfor elektronisk kommunikasjon. I tillegg har man også sett at det har vært nødvendig å endre den, ved at man har fått erfaringer med bruken av loven, både nasjonalt og innenfor EØS-området.

Det er en samlet komite som støtter denne odelstingsproposisjonen. Komiteen har likevel funnet det riktig å bemerke noen områder. Viktig er det at de telepolitiske målene om at vi skal sikre rimelige og framtidsrettede tjenester, ligger fast. Forslagene om sterkere virkemidler på tilsynssiden skal legge til rette for å oppnå disse målene.

Det ble også under behandlingen av straffeprosessloven av 17. juni 2005 tatt stilling til de personvernmessige hensynene rundt bruken av det som i proposisjonen omtales som «mobilregulerte soner», hvor politiet blir gitt adgang til å opprette slike soner som en del av de nye politimetodene. Disse metodene er svært viktige for at politiet skal kunne drive en effektiv bekjempelse av alvorlig kriminalitet. Særlig snakker vi da om den nye grenseoverskridende kriminaliteten, som oppleves som en stadig økende trussel mot samfunnet.

Komiteen har merket seg at det er en forutsetning at bruken av disse særlige mobilregulerte sonene ikke skal få urimelige konsekvenser for frekvensinnehavere eller sluttbrukere. Komiteen mener det er viktig at Post- og teletilsynet på egnet måte holder frekvensinnehaverne orientert om det som skjer. Komiteen kan ikke se at denne lovendringen, adgangen til å opprette mobilregulerte soner, skal få så negative konsekvenser eller skape så alvorlige problemer som de som bl.a. har vært omtalt i artikler i Aftenposten.

På den positive siden har komiteen merket seg at det gjennom lovendringen her gis adgang til å ta inn EU-regelverket om internasjonal «gjesting i mobilnett» – det er den norske oversettelsen, som komiteen finner å være god – og at vi gjennom dette skal kunne få billigere og mer oversiktlige takster for norske mobilkunder i utlandet og for utenlandske kunder i Norge.

Borghild Tenden (V) [22:09:29]: Endringene som vi i dag foretar i ekomloven om mobilregulerte soner, har bakgrunn i politiets adgang til å identifisere mobiltelefoner og andre kommunikasjonsanlegg.

Venstre er opptatt av at den praktiske bruken av nye etterforskningsmetoder alltid må evalueres etter en stund. På den måten kan vi avdekke om de har hatt den betydning som ble forutsatt, og om hensynet til personvern og rettssikkerhet er tilstrekkelig ivaretatt. Jeg er derfor glad for at den sittende justisministeren i likhet med den forrige regjeringen tidligere har uttalt at nye politimetoder skal evalueres.

Jeg forutsetter at også bruken av mobilregulerte soner vil bli evaluert etter en stund. Kan jeg få statsrådens bekreftelse på at Regjeringen skal evaluere bruken av mobilregulerte soner?

Statsråd Liv Signe Navarsete [22:10:40]: Lat meg fyrst få seie meg glad for at det er brei politisk semje i Stortinget om å halde fast ved dei telepolitiske måla om å sikre brukarane i heile landet gode, rimelege og framtidsretta elektroniske teletenester. Eg er òg glad for at me er samde om at den tekniske og marknadsmessige utviklinga gjer det nødvendig med nokre endringar.

Komiteen har lagt vekt på at forslaga om å betre sanksjonsmoglegheitene skal leggje til rette for betre å kunne nå dei telepolitiske måla. Dette høver med komiteen sine merknader til budsjettforslaget. Der understrekar komiteen sitt fleirtal at rammevilkår og regulering på området må styrkjast, for å leggje til rette for vidare utvikling.

Endringa i ekomregelverket om mobilregulerte soner er nødvendig, fordi ekomlova med gjeldande ordlyd kan hevdast å vere i motstrid til straffeprosesslova. Eg er glad for at komiteen har merka seg at dei prinsipielle og personvernmessige omsyna vart vurderte i lov av 17. juni 2005 nr. 87 om endringar i straffeprosesslova og politilova, og at endringa i ekomlova gjeld gjennomføringa av lovendringa i straffeprosesslova.

Endringa i ekomlova går i korte trekk ut på at politiet vert gjeve heimel til å ta i bruk identifisering av kommunikasjonsanlegg som ny etterforskingsmetode, gjennom bruk av frekvensar som allereie er gjevne andre, i dette tilfellet tilbydarar av mobilnett.

Etablering av mobilregulert sone vil vere eit viktig middel for å førebyggje og nedkjempe kriminalitet. Slike soner kan opprettast ved at trafikken vert blokkert eller jamma. Dette vil seie at det vert sendt ut signal som interfererer med og blokkerer mobilsignal, eller ved at det vert etablert falske basestasjonar som avslører mobiltelefonane sin identitet, for deretter å ta over kontakten mellom telefonen og nettilbydar sin basestasjon.

Eg har òg foreslått å ta inn eit heimelsgrunnlag som gjev politiet moglegheit til i særskilde tilfelle å søkje styresmakta, ved Post- og teletilsynet, om etablering og bruk av mobilregulerte soner til andre føremål, og då av meir førebyggjande karakter. Dette kan t.d. vere nedkjemping av terror og sikring av personar som ut frå ei trusselvurdering treng særleg vern.

Forsvaret og kriminalomsorga vil etter forslaget òg verte gjevne moglegheit til å søkje om etablering og bruk av mobilregulerte soner til særskilde føremål. For Forsvaret er det relevant for øvingsføremål. Kriminalomsorga ynskjer å kunne etablere mobilregulert sone i fengsel med høgt sikringsnivå. Vurderinga av verknadene på kommunikasjonen vil stå sentralt i vurderinga av om løyve skal gjevast.

Omsynet til god og sikker kommunikasjon står sentralt i ekomlova. Eg er difor oppteken av at etablering og bruk av mobilregulert sone i minst mogleg grad skal gripe inn i rett som følgjer av allereie gjevne frekvensløyve. Med andre ord skal bruken medføre minst mogleg skadeleg interferens og påføre sluttbrukaren så få og kortvarige kommunikasjonsavbrot som mogleg.

Eg har merka meg at media har stilt spørsmål ved om politiet sin bruk av mobilregulerte soner vil ramme mange brukarar i tettbygde strøk. I og med at det er uvisse knytt til kva konsekvensar slike soner vil få for tilbydarar av ekomnett og tenester og for sluttbrukarane, er det foreslått at politiet skal varsle frekvensstyresmakta, igjen Post- og teletilsynet. Dette skal skje så snart som mogleg etter at frekvensar som er gjevne andre, er tekne i bruk.

Eg vil understreke verdien av denne varslinga. Berre på den måten kan Post- og teletilsynet skaffe seg eit bilete av omfang og konsekvensar for tilbydarar og sluttbrukarar. Politiet har peikt på at dei så langt som råd vil ta i bruk metodar som i minst mogleg grad avbryt vanleg kommunikasjon. Det er sjølvsagt òg i politiet si interesse å nytte metodar som i minst mogleg grad syner at politiet er tilstadesverande. Dersom kommunikasjonen likevel skulle verte sterkt lidande, vil departementet vurdere spørsmåla på nytt.

Til spørsmålet frå representanten Tenden kan eg seie at ordninga vil verte følgd nøye og evaluert. Ein vil gripe inn og gjere endringar dersom ein ser at ein får konsekvensar som går utover det som vert oppfatta som akseptabelt.

Samferdsledepartementet har sendt ut eit forslag til forskrift på høyring. Siktemålet er å detaljere rettar og plikter ved oppretting av mobilregulerte soner nærare. Forskrifta søkjer å balansere bruken av mobilregulerte soner, slik at kriminalitetsnedkjemping ikkje skal gå ut over god og saumlaus kommunikasjon. Eg har merka meg komiteen sitt ynske om å halde frekvensinnehavarane informerte om oppretting av mobilregulerte soner, og vil difor opplyse om at departementet i forskrifta m.a. foreslår at Post- og teletilsynet skal gje autorisert nøkkelpersonell hos tilbydar same informasjon som dei mottek frå politiet.

Eg vil òg knyte eit par kommentarar til – og eg er sjølvsagt glad for – at komiteen har slutta seg til Samferdsledepartementet si vurdering av internasjonal gjesting i mobilnett. Komiteen framhevar særleg at det vil vere positivt for norske forbrukarar at regulering av internasjonal gjesting vert teke inn i ekomlova og forskrifta. Det vil redusere dei høge prisane me har sett på internasjonal gjesting i mobilnett som norske borgarar til no har måtta betalt når dei er på reise i EU- eller EØS-land. Det er eg heilt samd i. Etter at lovendringa tek til å gjelde, må sjølve forordninga, omsett til norsk, takast inn som vedlegg til ekomforskrifta. Frå dette tidspunktet – dette vil gjelde frå 15. januar 2008 – vert det føresett at norske tilbydarar og sluttbrukarar får rettar etter forordninga, medrekna prisreduksjon i form av overgang til såkalla eurotariff.

Eg vil òg nemne at Samferdsledepartementet spesielt har teke opp med kommisjonen at SMS-prisar og prisar på datatenester òg burde omfattast av reguleringa. Det er ikkje med pr. i dag, men eg meiner det er positivt at det i forordningsteksten står at ein vil følgje prisutviklinga òg på desse områda nøye.

Eg er som kjent oppteken av språkbruk og norsk språk, og tykkjer det er flott at komiteen framhevar støtte til at det engelske omgrepet «roaming» no har fått ei norsk omsetjing i form av «gjesting i mobilnett». Det er viktig å finne og ta i bruk gode norske ord der dette er mogeleg.

Komiteen gjev òg si tilslutning til departementet sitt arbeid med spam og vondarta programvare. Eg vil nytte høvet til å seie at me følgjer den utviklinga fortløpande og vil ta i bruk reguleringa dersom det vert nødvendig.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 121)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 4. juli 2003 nr. 83 om elektronisk kommunikasjon (ekomloven)

I lov 4. juli 2003 nr. 83 om elektronisk kommunikasjon (ekomloven) gjøres følgende endringer:

I

§ 1-2 annet ledd skal lyde:

Kongen kan ved enkeltvedtak eller forskrift avgjøre hva som skal anses å falle innenfor lovens saklige virkeområde.

§ 1-5 ny nr. 15 skal lyde:

  • 15. fellesfakturert tjeneste: forhåndsbetalt og etterskuddsbetalt innholdstjeneste som tilbys over elektronisk kommunikasjonsnett og som faktureres sammen med elektronisk kommunikasjonstjeneste.

§ 2-3 annet ledd skal lyde:

Myndigheten kan gi forskrift eller treffe enkeltvedtak om forhold regulert i første ledd, herunder at tilbyder skal gjennomføre tiltak som forebygger og begrenser mengden av massedistribuerte elektroniske meldinger, ondartet programvare og lignende.

§ 2-10 annet ledd nr. 4 blir nytt første ledd tredje punktum og skal lyde:

Tilbyder skal formidle viktig melding fra statsmyndighet.

§ 2-12 skal lyde:

§ 2-12 Fellesfakturert tjeneste:

Myndigheten kan gi forskrifter om fellesfakturerte tjenester, herunder om klage- og tilsynsordninger for slike tjenester og om finansiering av slike ordninger.

§ 3-4 annet ledd annet punktum skal lyde:

I slike tilfeller skal EFTAs overvåkningsorgan konsulteres.

§ 4-4 fjerde ledd skal lyde:

Tilbyder med sterk markedsstilling på marked for produktene full og delt tilgang til det faste aksessnettet skal tilby samlokalisering til annen tilbyder ved rimelig anmodning om slik tilgang.

§ 4-5 annet ledd skal lyde:

Tilbyder med sterk markedsstilling på marked for produktene full og delt tilgang til det faste aksessnettet skal gi tilgang til informasjons- og støttesystemer.

§ 4-6 tredje ledd første punktum skal lyde:

Tilbyder med sterk markedsstilling på marked for produktene full og delt tilgang til det faste aksessnettet skal utarbeide et standardtilbud om tilgang til det faste aksessnettet.

§ 4-10 skal lyde:

§ 4-10 Regulering av sluttbrukertjeneste

Når plikter etter §§ 4-1 til 4-9 og 4-11 ikke vil være tilstrekkelig for å legge til rette for bærekraftig konkurranse, kan myndigheten pålegge tilbyder med sterk markedsstilling i sluttbrukermarkedene vilkår for tilbud av sluttbrukertjeneste. Vilkårene kan blant annet omfatte offentliggjøring, standardtilbud, ikke- diskriminering, pris- og regnskapsregulering og forbud mot urimelig koblingssalg.

§ 4-12 første ledd skal lyde:

Tilbyder med sterk markedsstilling på hele eller deler av markedet for minimumstilbud for overføringskapasitet skal tilby slik overføringskapasitet på ikke-diskriminerende vilkår til sluttbruker. Myndigheten kan pålegge tilbyder å tilby slik overføringskapasitet til kostnadsorienterte priser.

Ny § 4-13 skal lyde:

§ 4-13 Taushetsplikt ved tilgang og samtrafikk

Enhver tilbyder plikter å bevare taushet om opplysninger som mottas fra annen tilbyder før, under eller etter forhandlinger om tilgangs- eller samtrafikkavtaler. Slik informasjon skal heller ikke brukes innad i egen virksomhet til annet enn det informasjonen var forutsatt brukt til ved avgivelsen av informasjonen.

Ny § 4-14 skal lyde:

§ 4-14 Internasjonal gjesting i mobilnett

Myndigheten kan gi forskrifter om internasjonal gjesting i mobilnett, herunder pålegge tilbyder prisforpliktelser.

§ 6-2 nytt fjerde til syvende ledd skal lyde:

Myndigheten kan i særskilte tilfeller etter søknad fra politiet og Forsvaret gi tillatelse til bruk av frekvenser som er tildelt andre når det må anses nødvendig for oppfyllelse av viktige, tjenestlige behov.

Tilsvarende kan myndigheten etter søknad gi kriminalomsorgen tillatelse til bruk av frekvenser som er tildelt andre for etablering av mobilfrie soner i og i tilknytning til sine anstalter.

Politiet kan uten tillatelse fra myndigheten ta i bruk frekvenser som er tildelt andre dersom vilkårene for identifisering av kommunikasjonsanlegg etter straffeprosessloven § 216 b annet ledd bokstav c er oppfylt. Politiet skal varsle myndigheten så snart som mulig etter at frekvenser tildelt andre er tatt i bruk.

Frekvensbruken etter fjerde, femte og sjette ledd skal skje på en måte som i minst mulig grad griper inn i rettigheter som følger av allerede tildelte frekvenstillatelser.

Nåværende fjerde ledd blir nytt åttende ledd.

§ 7-1 nytt tredje til femte ledd skal lyde:

Myndigheten kan utpeke andre offentlige organer eller private for administrering av nummer, navn og adresser for nærmere avgrensede formål, herunder adresseringsdatabaser.

Myndigheten kan gi forskrifter om tillatelse til bruk av nummer, navn og adresser, om bruk av nummerplaner og planer for navn og adresser, og om nærmere vilkår for utpekt offentlig organ eller private som administrerer nummer, navn, adresser etter tredje ledd.

Kompetansen etter første til fjerde ledd omfatter også private nummer-, navn- og adresseressurser. Forbudet i annet ledd annet punktum omfatter ikke private ressurser.

§ 7-4 første ledd skal lyde:

Tilbyder skal løpende melde opplysninger om bruk av nummer, navn og adresser og tilknyttede sluttbrukere til tilbydere av nummeropplysningstjenester og telefonkatalog, jf. § 5-1 første ledd.

§ 9-3 første og annet ledd skal lyde:

Når avgjørelse etter §§ 3-2 annet ledd, 3-3, 3-4 første ledd , 4-1 fjerde ledd og 4-2 annet ledd vil kunne påvirke handelen mellom EØS-landene, skal et begrunnet forslag sendes til EFTAs overvåkningsorgan for konsultasjon med sikte på europeisk harmonisering. EFTAs overvåkningsorgan og andre berørte myndigheter innenfor EØS-området kan kommentere forslaget innen en frist på en måned etter konsultasjonsprosedyrens start.

Når forslaget definerer nye markeder eller utpeker eller trekker tilbake utpeking av sterk markedsstilling, og EFTAs overvåkningsorgan finner at det:

  • 1. kan påvirke handelen mellom EØS-landene eller

  • 2. kan utgjøre en handelshindring i strid med EØS- avtalen eller

  • 3. EFTAs overvåkningsorgan er i alvorlig tvil om forslaget er i samsvar med EØS-retten kan EFTAs overvåkningsorgan innen tre måneder etter konsultasjonsprosedyrens start, kreve at forslaget trekkes tilbake.

§ 10-6 nytt tredje ledd skal lyde:

Myndigheten kan påby tiltak for å hindre utstråling som forstyrrer elektronisk kommunikasjon uavhengig av hvilken type utstyr som forårsaker forstyrrelsen. Tiltakene som påbys skal være forholdsmessige basert på en helhetsvurdering av partenes interesser og samfunnsmessige interesser.

Nåværende tredje ledd blir nytt fjerde ledd.

§ 10-7 skal lyde:

§ 10-7 Tvangsmulkt

For å sikre at krav fastsatt i eller i medhold av denne lov oppfylles, kan myndigheten fastsette en løpende tvangsmulkt for hver dag som går inntil lovstridig virksomhet er opphørt eller pålegg med hjemmel i loven er oppfylt.

Myndigheten bestemmer når mulkten begynner å løpe. Myndigheten kan i særlige tilfeller redusere eller frafalle påløpt tvangsmulkt.

Myndigheten kan gi forskrift om tvangsmulkt.

§ 10-8 første ledd nytt annet punktum skal lyde:

Myndigheten kan kalle tilbake radioamatørlisens når innehaver har opptrådt i strid med forskrift om radioamatørlisens.

Ny § 10-12 skal lyde:

§ 10-12 Tilbakebetaling mellom tilbydere

Tilbyder som har betalt for høy pris i forhold til en prisforpliktelse fastsatt i eller i medhold av denne lov, kan kreve overprisen tilbakebetalt.

Etter anmodning fra den berettigede kan myndigheten fatte enkeltvedtak om tilbakebetaling av overpris mellom tilbydere. I vurderingen av om det bør treffes vedtak om tilbakebetaling, skal myndigheten blant annet ta hensyn til tilbakebetalingsbeløpets størrelse og om det i tidligere perioder for den aktuelle tjenesten har blitt tatt for lav pris. Myndighetens avgjørelse om ikke å treffe vedtak om tilbakebetaling, kan ikke påklages.

Det skal beregnes renter av tilbakebetalingskravet i samsvar med forsinkelsesrenteloven. Frem til forsinkelsesrenten begynner å løpe skal Norges Banks pengemarkedsrente tillagt fire prosent benyttes som rentesats.

Ny § 10-13 skal lyde:

§ 10-13 Overtredelsesbot

Myndigheten kan pålegge en fysisk person eller et foretak overtredelsesbot dersom personen, foretaket eller noen som handler på vegne av foretaket forsettlig eller uaktsomt

  • 1. Overtrer §§ 2-2 første ledd, 2-4 til 2-9, 2-14, 4-1 tredje ledd, 4-2 første eller tredje ledd, 4-3 første ledd, 4-4 fjerde eller femte ledd, 4-5 annet ledd, 4-6 tredje ledd, 4-7 tredje ledd, 4-8 annet eller sjette ledd, 4-11, 4-12 første eller annet ledd, 4-13, 6-2, 7-1 annet ledd, 7-3 første ledd, 7-4 første ledd, 8-1 annet ledd eller 10-4

  • 2. overtrer forskrift gitt med hjemmel i §§ 2-1 til 2-9, 2-10 annet ledd, 2-12, 2-14, 4-1 til 4-8, 4-11, 4-12, 5-1, 6-2, 6-5, 7-1 til 7-4, 8-1, 10-3 eller 10-5 når det i forskrift er fastsatt at overtredelse av den aktuelle bestemmelse medfører overtredelsesbot

  • 3. overtrer enkeltvedtak fastsatt med hjemmel i §§ 2-3 til 2-5, 2-10 annet ledd, 4-1, 4-2 annet ledd, 4-4 første til tredje ledd, 4-5 første ledd, 4-6 første, annet eller fjerde ledd, 4-7 første eller annet ledd, 4-8 første, tredje til femte ledd, 4-10, 5-3, 6-2, 6-5 annet ledd, 7-2, 7-5, 8-1, 10-4, 10-6 eller 10-10

  • 4. overtrer beslutning fastsatt med hjemmel i § 10-3 eller

  • 5. gir uriktige eller ufullstendige opplysninger til myndigheten.

Ved fastsettelse av overtredelsesbotens størrelse skal det særlig legges vekt på overtredelsens grovhet, overtredelsens varighet, utvist skyld og foretakets omsetning.

Overtredelsesbot forfaller til betaling to måneder etter vedtaksdato. Vedtak om overtredelsesbot er tvangsgrunnlag for utlegg. Dersom det anlegges søksmål mot staten for å prøve vedtaket, suspenderes tvangskraften. Retten kan prøve alle sider av saken.

Adgangen til å pålegge bot foreldes etter 5 år. Fristen avbrytes når myndigheten meddeler en fysisk person eller et foretak at vedkommende er mistenkt for overtredelse av loven eller vedtak fastsatt med hjemmel i loven.

Myndigheten kan gi forskrift om utmåling av overtredelsesbot.

§ 11-5 skal lyde:

§ 11-5 Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon

Brukerklagenemnda skal behandle klager fra sluttbruker vedrørende tvister mellom sluttbruker og tilbyder av elektronisk kommunikasjonstjeneste, når sluttbruker er en fysisk person eller en mindre juridisk person. Brukerklagenemnda skal sikre en rimelig, rettferdig og hurtig behandling av slike tvister. Nemndas organisering og sammensetning skal ivareta balansen mellom nærings- og forbrukerinteresser.

Sluttbruker kan kreve nemndsbehandling av enhver tvist hvor nemnda er kompetent, såfremt sluttbrukeren har saklig interesse i å få nemndas uttalelse i saken. Tilbyder av elektronisk kommunikasjonstjeneste som omfattes av klageordningen, plikter å la nemnda behandle tvister med sluttbruker. Myndigheten kan unnta tilbyder eller gruppe av tilbydere fra klageordningen. Så lenge en tvist er til behandling i nemnda, kan ikke en part bringe den inn for de alminnelige domstoler.

Brukerklagenemndas virksomhet skal finansieres av tilbyderne av de tjenestene som omfattes av klageordningen. Skyldige bidrag er tvangsgrunnlag for utlegg.

Myndigheten kan i enkeltvedtak eller forskrift fastsette nærmere bestemmelser om Brukerklagenemnda, herunder nærmere bestemmelser om finansiering og hvilke tjenester som skal omfattes av klageordningen, og kan i forskrift presisere og avgrense nemndas kompetanse.

§ 11-6 femte ledd skal lyde:

Vedtak som departementet fatter som klageinstans kan ikke påklages til Kongen med mindre annet følger av forvaltningsloven § 28 tredje ledd .

§ 11-7 nytt første, annet og tredje ledd skal lyde:

Departementet kan omgjøre vedtak fattet av Post- og teletilsynet i samsvar med forvaltningsloven § 35 første ledd.

Departementet kan, med unntak for saker av prinsipiell eller stor samfunnsmessig betydning, jf. tredje ledd, omgjøre vedtak i samsvar med forvaltningsloven § 35 tredje og femte ledd.

I saker av prinsipiell eller stor samfunnsmessig betydning kan Kongen i statsråd omgjøre vedtak i samsvar med forvaltningsloven tredje og femte ledd.

Nåværende annet til fjerde punktum blir nytt fjerde ledd første til tredje punktum.

§ 12-4 skal lyde:

§ 12-4 Straff

Med bøter eller fengsel inntil seks måneder straffes den som forsettlig eller uaktsomt

  • 1. overtrer §§ 2-5 annet ledd jf. sjette ledd, eller femte ledd, 2-6 første eller annet ledd, 2-7 til 2-9, 2-13, 4-7 tredje ledd, 4-8 sjette ledd, 6-2, 7-1 eller 8-1

  • 2. overtrer forskrift gitt med hjemmel i §§ 2-3, 2-7 til 2-9, 2-10 annet ledd, 2-13, 6-2, 7-1 eller 8-1

  • 3. overtrer enkeltvedtak fastsatt med hjemmel i §§ 2-3, 2-5 første ledd, 2-10 annet ledd, 3-4, 4-1, 4-2 annet ledd, 4-4 første til tredje ledd, 4-5 første ledd, 4-6 første, annet eller fjerde ledd, 4-7 første eller annet ledd, 4-8 første, eller tredje til femte ledd, 4-9 første til tredje ledd, 4-10, 6-2, 7-1, 7-2, 8-1 eller 10-6 eller

  • 4. gir uriktige eller ufullstendige opplysninger til myndigheten, jf. § 10-3.

Hvis hensikten med å overtre § 2-9 er å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning, eller gjerningspersonen i slik hensikt på annen måte utnytter opplysninger som er omfattet av taushetsplikten, kan fengsel i inntil tre år anvendes.

Medvirkning straffes på samme måte.

II

Loven her gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.