Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 25. mars 1999 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde

Dokumenter: 
(Redegjørelsen holdt i Stortingets møte 18. mars 1999)

Sak nr. 3

Debatt om statsministerens redegjørelse om spørsmål i tilknytning til NATOs toppmøte i Washington 23. – 25. april 1999

Talere

Votering i sak nr. 3

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten har Erik Solheim satt fram to forslag på vegne av Sosialistisk Venstreparti. Forslagene er omdelt på representantenes plasser.

Det vil bli anledning til stemmeforklaringer.

Inge Myrvoll (SV): Ut fra de signalene som kom tidligere i dag, ikke minst fra statsminister Bondevik, ønsker vi å gjøre forslag nr. 2 om til et oversendelsesforslag. Men ettersom vi ikke fikk slike signaler på forslag nr. 1, ønsker vi fra vår side at det blir tatt opp til realitetsvotering.

Marit Nybakk (A): Jeg vil vise til den debatten vi har hatt før i dag, først og fremst til det innlegget som parlamentarisk leder Thorbjørn Jagland holdt, og også til andre talere fra Arbeiderpartiet, og vise til at vi ønsker at man skal jobbe videre med nedrustning av atomvåpen etter toppmøtet med tanke på gradvis å bygge ned atomvåpenarsenalet …

Presidenten: Presidenten ber om at man nå ikke går inn i en debatt, men avgir stemmeforklaring, knappest mulig.

Marit Nybakk (A): Jeg vil derfor anbefale Arbeiderpartiets representanter å stemme mot forslag nr. 1.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til stemmeforklaring.

Forslag nr. 2, fra Sosialistisk Venstreparti, er gjort om til et oversendelsesforslag, og blir omformulert i innledningen. Forslaget lyder da i endret form:

«Det henstilles til Regjeringa å arbeide for at NATO stiller de samme kravene til Tyrkia om oppfølging av menneskerettighetskonvensjoner og politisk kontroll med militære, som til nye medlemsland.»

Presidenten foreslår at forslaget blir oversendt Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Forslag nr. 1, fra Sosialistisk Venstreparti, har følgende ordlyd:

«Stortinget ber Regjeringen å arbeide for at NATO avvikler trusselen om førstebruk av atomvåpen i den videre forsvarsplanlegging.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 6 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Presidenten vil foreslå at statsministerens redegjørelse i Stortingets møte 18. mars 1999 om spørsmål i tilknytning til NATOs toppmøte i Washington 23.- 25. april 1999 vedlegges protokollen. – Det anses vedtatt.