Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte mandag den 7. juni 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Dokumenter: 

Sak nr. 2

Innstilling fra forsvarskomiteen om Forsvarets investeringer

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram tre forslag. Det er:

  • forslag nr. 1, fra Gunnar Halvorsen på vegne av Arbeiderpartiet og Høyre

  • forslagene nr. 2 og 3, fra Hallgeir H. Langeland på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Det voteres først over forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti, deretter over forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet og Høyre, og så voteres det alternativt mellom innstillingen og forslag nr. 2, fra Sosialistisk Venstreparti.

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg vil sjølvsagt rå mi gruppe til å stemma for SV sine forslag, nr. 2 og 3.

Når det gjeld forslaget frå Arbeidarpartiet og Høgre, vil eg rå gruppa til å stemma mot. Det same rår eg til når det gjeld I, II og III, medan ein stemmer for IV og V.

Presidenten: Forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti, lyder:

«Stortinget ber Regjeringen arbeide videre med å styrke kystvaktfunksjonene og ber om at det i budsjett for år 2000 innarbeides bygging av en missiltorpedobåt (MTB). Eventuell bygging av flere MTB-er avventes til Norges nye forsvars- og sikkerhetspolitiske konsept foreligger.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 6 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet og Høyre lyder:

«Stortinget ber Regjeringen forberede bevilgning til produksjonsstart av missiltorpedobåtserien i budsjettet for år 2000, og samtidig legge fram en tilsvarende justering av Langtidsmeldingens investeringsprofil. Bevilgningsforslaget bes fremmet for Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for år 2000 forutsatt en vellykket prøveperiode.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Høyre bifaltes med 62 mot 51 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 20.59.50)

Presidenten: Det voteres så alternativt mellom innstillingens I, II og III og forslag nr. 2, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget avventer behandlingen av kjøp av nye fregatter, nye helikoptre og kampfly inntil det er fastlagt hvilket forsvars- og sikkerhetspolitisk konsept Norge skal ha.»

Komiteen hadde innstillet:

I.

Forsvarsdepartementet gis fullmakt til å starte opp anskaffelsesfasen av fregattprosjektet som innebærer anskaffelse av minimum fem utrustede fregatter klargjort for helikopteroperasjoner innenfor en økonomisk ramme på 12 240 mill. kroner og for øvrig i tråd med pkt 2.3 og 2.7.3 i St.prp. nr. 65 (1998-99). Utbetalinger for 1999 skal holdes innenfor rammen av bevilgningene gitt i Innst. S. nr. 7 (1998-99), jf. St.prp. nr. 1 (1998-99), kap. 1760 Nyanskaffelser av materiell og nybygg og nyanlegg.

II.

Halvparten av den totale kostnad ved fregattanskaffelsen må finansieres som tillegg til forsvarsbudsjettets basisramme, jevnt fordelt med 1 000 mill. 1998-kroner hvert år fra og med 2001 til og med 2006.

III.

Forsvarsdepartementet gis fullmakt til å starte opp anskaffelsesfasen av kampflyprosjektet som innebærer anskaffelse av 20 nye kampfly innenfor en økonomisk ramme på 10 710 mill. kroner og for øvrig i tråd med pkt. 3.3 og 3.7.3 i St.prp. nr. 65 (1998-99).

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti bifaltes innstillingen mot 6 stemmer.Videre var innstillet:

IV.

Forsvarsdepartementet gis fullmakt til å videreføre prosjekter med endret planbeløp som beskrevet i pkt. 4 i St.prp. nr. 65 (1998-99).

V.

Forsvarsdepartementets bestillingsfullmakter på kap. 1760 post 45 økes fra 13 150 til 25 971 mill. kroner.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.