Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 25. mai 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde

Dokumenter: 

Sak nr. 1

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om vern og bruk i kystsona. Tilhøvet mellom verneinteresser og fiskerinæringane

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten har representanten Steinar Bastesen fremsatt tre forslag, som er omdelt på representantenes plasser i salen.

Det blir anledning til stemmeforklaringer.

Tore Nordtun (A): En kort stemmeforklaring til de fremsatte forslagene fra Steinar Bastesen:

Når det gjelder forslag nr. 1, vil jeg vise til debatten og det statsråden sa der. Det er en selvfølge at den innstillingen vi vedtar i dag, inngår i arbeidet med kystverneplanen. Statsråden sa:

«Regjeringen vil gå nøye gjennom de foreslåtte avgrensningene i utkastet til kystverneplan i Nordland for å vurdere reduksjon av sjøarealene som er foreslått vernet.»

Følgelig anbefaler jeg Arbeiderpartiets gruppe å stemme mot forslagene nr. 1, 2 og 3. Men jeg vil anbefale Steinar Bastesen å gjøre forslag nr. 1 om til et oversendelsesforslag.

Øyvind Vaksdal (Frp): Jeg vil anbefale Fremskrittspartiets representanter å støtte forslagene nr. 1, 2 og 3, fra representanten Steinar Bastesen når det gjelder sak nr. 1– forutsatt at de blir opprettholdt – samt Høyres forslag i sak nr. 2.

Presidenten: Steinar Bastesen – til forslagene.

Steinar Bastesen (TF): Når det gjelder forslagene nr. 1, 2 og 3, er det tre forskjellige forslag. Det er viktig at det blir votert separat over de tre forslagene, fordi det kan bli vekselvis støtte.

Når det gjelder forslag nr. 1 og det som ble sagt av statsråden, har ikke statsråden sagt noe annet enn det som står i innstillingen. Min tillit til miljøforvalterne, som ikke er i stand til å avlive fire ulvunger, er så lav at jeg opprettholder forslaget.

Presidenten: Presidenten vil minne om at stemmeforklaring er stemmeforklaring!

Da tror presidenten at det tryggeste er at vi kommer i gang med voteringen!

Med mindre det skulle være slik at noen ønsker å stemme separat over forslagene nr. 1, 2 og 3 fra Steinar Bastesen, vil presidenten foreslå at man voterer samlet over forslagene.

Jan Sahl (KrF) (fra salen): Jeg ber om separat votering.

Presidenten: Hr. Sahl ber om separat votering.

Da vil presidenten – med salens bifall – gå fram slik.

Det voteres over forslag nr. 1, fra Steinar Bastesen. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om at før kystvernplanen for Nordland og Troms vedtas ved kongelig resolusjon, omarbeides den i tråd med Innst. S. nr. 168 (1999-2000) og sendes ut på ny høring.»

Votering:Forslaget fra Steinar Bastesen ble med 82 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.21.18)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 2, fra Steinar Bastesen. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om at før kystverneplanene blir vedtatt skal det utarbeides en juridisk betenkning av uavhengige juseksperter om det rettslige grunnlaget for å anvende naturvernloven ved vern i sjøen.»

Votering:Forslaget fra Steinar Bastesen ble med 86 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.21.36)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 3, fra Steinar Bastesen. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om at det ved framtidige forslag til verneområder, landskapsvernområder og nasjonalparker ikke skal brukes foreløpige ytre plangrenser som vernegrenser før planene er vedtatt.»

Votering:Forslaget fra Steinar Bastesen ble med 85 mot 18 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.21.55)Komiteen hadde innstillet:

St.meld. nr. 43 (1998-1999) – om vern og bruk i kystsona – vert å leggje ved protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.