Stortinget - Møte onsdag den 14. juni 2000 kl. 10

Dato: 14.06.2000

Dokumenter: (Innst. S. nr. 254 (1999-2000), jf. St.prp. nr. 84 (1999-2000))

Sak fra tilleggsdagsordenen

Innstilling fra forsvarskomiteen om endringer i Regulativ for tillegg m.v. til utskrevne vernepliktige mannskaper

Talere

Anne Brit Stråtveit (KrF) (ordfører for saken): Denne saken dreier seg om økning av de vernepliktige mannskapers primærgodtgjøringer. Prinsippet om regulering av godtgjøringer i samsvar med de tillegg som ble gitt i lønnsoppgjøret for ansatte i staten for voksen, ufaglært arbeidskraft, følges. Dette er det enighet om i komiteen.

Det er også enighet om at tjenestetillegget ytterligere gis en økning på 1 kr pr. dag. Dermed er det mål Haaker-utvalgets innstilling skisserte, fulgt opp, nemlig 100 kr pr. dag i tjenestetillegg pr. 1. juli 2000.

Uenigheten i komiteen dreier seg om inndekning av de 3 mill. kr dette vil koste.

Flertallet, bestående av Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, er enig med departementet i at 3 mill. kr dekkes innenfor Forsvarets budsjettramme.

Jeg er glad for at alle partier er enig i det egentlige innhold i saken, og at tjenestetillegget nå kommer opp på det nivået som er forventet.

Regjeringen varsler også at innføringen av en ny permisjonsreise for vernepliktige soldater vil bli vurdert i forbindelse med budsjettet for 2001.

Komiteen har ingenting å bemerke til dette.

Hans J. Røsjorde (Frp) (komiteens leder): Når jeg tar ordet, er det rett og slett i forbindelse med én eneste krone.

Saksordføreren gjorde oppmerksom på at det er enighet om at vi unner soldatene å få 100 kr pr. dag i tjenestetillegg. Men det et mindretall, Fremskrittspartiet og Høyre, har reagert på, er at å få denne ene kronen på plass altså koster 3 mill. kr, og det vil flertallet skal tas innenfor rammen. Det betyr at en da må redusere andre driftskostnader, eller man må igjen redusere på investeringer.

Hovedregelen har vært at man har gitt tjenestetilleggsytelser utenfor rammen, med unntak av en viss operasjon som fant sted i fjor, fordi man da kuttet ned på hjemreiser – ellers har det vært regelen. Derfor er det altså at mindretallet mener at de 3 mill. kr kunne man, tillikemed de øvrige kroner til tjenestetillegget, tatt utenfor rammen. – Og det er i all enkelhet kronen som ble til 3 mill. kr.

Jeg tar opp mindretallsforslaget, slik det fremkommer i innstillingen.

Presidenten: Representanten Røsjorde har tatt opp det forslaget han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til saken på tilleggsdagsordenen.

(Votering, se side 3657)

Vi går da tilbake til den ordinære dagsordenen.