Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. oktober 1999 kl. 10

Dato:
President: Gunnar Breimo

Dokumenter: 

Sak nr. 1

Innstilling frå kyrkje-, utdannings- og forskingskomiteen om vidaregåande opplæring

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt 24 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 – 5, fra Sigvald Oppebøen Hansen på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 6, fra Sigvald Oppebøen Hansen på vegne av Arbeiderpartiet

  • forslagene nr. 7 – 17, fra Ulf Erik Knudsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslagene nr. 18 – 21 og 23, fra Ulf Erik Knudsen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 24 og 25, fra Rolf Reikvam på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Presidenten gjør oppmerksom på at et forslag fra Fremskrittspartiet ved en feil er oppført to ganger, som nr. 18 og 22. Forslag nr. 22 er derfor ikke framsatt.

Det vil da bli gitt anledning til stemmeforklaring.

Petter Løvik (H): Eg vil tilrå Høgres gruppe å stemme for alle dei forslaga der vi er medforslagsstillar, og i tillegg for forslag nr. 25, frå Sosialistisk Venstreparti, og for heile innstillinga med unntak av punkt IV, der vi går imot.

Sigvald Oppebøen Hansen (A): Eg vil tilrå Arbeidarpartiets gruppe å stemme for dei forslaga som me har saman med Sosialistisk Venstreparti, og forslag nr. 6, frå Arbeidarpartiet. Elles stemmer me for forslag nr. 25, frå Sosialistisk Venstreparti, og for innstillinga.

Arne Lyngstad (KrF): Jeg vil tilrå Kristelig Folkepartis medlemmer og også Senterpartiets medlemmer – det nikkes her – å stemme for innstillingen, med unntak av VII. Videre vil vi støtte forslag nr. 25, fra Sosialistisk Venstreparti. De øvrige mindretallsforslag vil vi stemme imot.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til stemmeforklaring.

Det voteres først over mindretallsforslagene og deretter over innstillingen. Vi begynner med minste fraksjons forslag.

Forslag nr. 24, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram en sak for Stortinget der en foreslår en gradvis avvikling av systemet med individuelle karakterer. Som del av avviklingen bør det utprøves ulike former for vurdering av læringsarbeidet.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 6 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Forslag nr. 25, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at det kan etableres flere særløp for å ta vare på små fag, fag som har rekrutteringsproblem og utdanningsløp for ungdom som trenger en annen kombinasjon av praksis og teori for å nå frem til fagbrev/annen kompetanse.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti bifaltes enstemmig

Presidenten: Forslagene nr. 18-21 og 23, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere muligheten for å redusere omfanget av teori innen yrkesfag.»

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere muligheten for at en større del av opplæring innen yrkesfag kan overlates til næringslivet.»

Forslag nr. 20 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at man i det offentlige skoleverk øker bruken av straffelekse, igjensitting, og utvisning for kortere eller lengere perioder ved konstaterte tilfeller av uro, bråk, vandalisme, vold etc.»

Forslag nr. 21 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen iverksette konkrete tiltak for å gjennomføre obligatorisk innføring i folkeskikk, respekt for liv, helse og andres eiendom, oppførsel og respekt for lærere og medelever.»

Forslag nr. 23 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen skille funksjonen utdannings- og yrkesveiledning fra annen veiledning (sosialrådgivning) på grunnskolens ungdomstrinn og i den videregående skole.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 87 mot 18 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.02.42)

Presidenten: Forslagene nr. 7 og 8 og 10-17, fra Fremskrittspartiet og Høyre, tas opp til votering.

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endret finansieringsmodell for driften av videregående skoler, slik at en større del av pengene følger eleven etter stykkprisprinsippet. Offentlige og private utdanningstilbud likestilles når det gjelder tilskudd til drift.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at offentlige videregående skoler blir selvstyrte enheter med egne driftsstyrer.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere en mulig endring av inntaksreglementet hvor man vekter de enkelte fag i forhold til relevans for den linje som s økes.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjøre den skriftlige sidemålsopplæring i skolen valgfri.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringa sjå til at det vert gjennomført eksamen i alle skriftlege fag og munnleg eksamen i minst eitt munnleg fag for alle elevar.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringa opne for høve til å ta opp att eksamen i vidaregåande skule i alle fag der karakteren vert ståande på det endelege vitnemålet.»

Forslag nr. 14 lyder

«Stortinget ber Regjeringa sjå til at det vert lagt større vekt på yrkesretta teori og mindre vekt på allmennfagleg teori i yrkesutdanninga.»

Forslag nr. 15 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at karaktersystemet omarbeides slik at fagkarakterene baseres på mest mulig objektiv vurdering av faglig dyktighet/ferdighet, mens det innføres en egen karakter for flid.»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber Regjeringa sikre at bedriftene sjølve får rett til å velje lærlingar, og at det igjen vert innført ei ordning med prøvetid for begge partar.»

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber Regjeringa fjerne 21-årsgrensa for å kunne teikne lærekontrakt med full opplæring i bedrift.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 73 mot 32 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.03.34)

Presidenten: Forslag nr. 9, fra Fremskrittspartiet og Høyre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag som vil sikre prinsippet om fritt skolevalg for elever i videregående skole.»

Venstre har varslet at de vil stemme for.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 69 mot 36 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.03.59)

Presidenten: Forslag nr. 6, fra Arbeiderpartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringa gjere ein samla revisjon av læreplanverket i samband med ny struktur på GK og VK1.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet ble med 66 mot 40 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.04.22)

Presidenten: Når det gjelder forslagene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, tar presidenten først opp forslag nr. 2, som under debatten er omgjort til oversendelsesforslag. Forslaget lyder i endret form:

«Regjeringa vert oppmoda om å fremje lovforslag om individuell rett til vidaregåande opplæring for vaksne som ikkje tidlegare har fått tilbod om, eller fått høve til å fullføre, vidaregåande opplæring/fagopplæring.»

Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Forslagene nr. 1, 3 og 4, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringa forankre i læreplanane at elevar som tek vidaregåande opplæring med studiekompetanse som mål, skal få erfaring frå arbeidslivet i løpet av opplæringstida.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til å endre lærebokproduksjonen mer bort fra den læreplanstyrte boka og over til tematiske bøker.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringa leggje fram ei vurdering av korleis dei private toppidrettsgymnasa og dei tilsvarande offentlege tilboda skal organiserast i framtida, samt ei vurdering av det økonomiske tilhøvet mellom toppidrettsgymnas og tilskotsordninga for tilsvarande tilbod i det offentlege, særskilt gjennom landslinesystemet.»

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 60 mot 46 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.05.11)

Presidenten: Forslag nr. 5, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringa om nødvendig leggje fram forslag om at Forsøksgymnaset kjem inn under landslineordninga.»

Venstre har varslet at de vil stemme for.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 50 mot 56 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.05.37)Komiteen hadde innstillet:

I.

Stortinget ber Regjeringa etablere dei to nye grunnkursa, media/kommunikasjon og merkantile fag, frå hausten 2000.

II.

Stortinget ber Regjeringa ta initiativ til at det på bransjenivå blir definert kompetansenivå, med tilhøyrande kompetansebevis, for elevar og lærlingar som ikkje siktar mot fag- eller sveinebrev.

III.

Stortinget ber Regjeringa leggje fram forslag om endring i opplæringslova, slik at unge som har annan kompetanse (delkompetanse) som mål, kan teikne opplæringskontrakt.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

IV.

Stortinget ber Regjeringa leggje opp arbeidet med realkompetanse slik at retningslinene for dette og den tilpassa/avkorta vidaregåande opplæringa kan setjast i verk frå hausten 2000.

Presidenten: Høyre har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 88 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.06.25.)Videre var innstillet:

V.

Stortinget ber Regjeringa setje i gang prøveprosjekt med å skilje rådgjevingsfunksjonen i ein sosialpedagogisk del og ein utdannings- og rettleiingsdel.

VI.

Stortinget ber Regjeringa arbeide vidare med styrking av rettleiingstenesta og ber om snarlege framlegg til tiltak.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

VII.

Stortinget ber Regjeringa vurdere om det let seg gjere å auke timetalet i kroppsøving i vidaregåande skule.

Presidenten: Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 72 mot 34 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.06.52)Videre var innstillet:

VIII.

St.meld. nr. 32 (1998-99) – Videregående opplæring – vert lagd ved møteboka.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Under sak nr. 2 foreligger det ikke noe voteringstema.