Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte fredag den 17. november 2000 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm

Dokumenter: 

Sak nr. 4

Innstilling frå næringskomiteen om kapitalutvidelse i Statkorn Holding ASA

Talere

Votering i sak nr.4

Votering i sak nr.4

Presidenten: Under debatten er det sett fram fire forslag. Det er:

  • forslag nr. 1, frå Øystein Hedstrøm på vegner av Framstegspartiet og Høgre

  • forslag nr. 2, frå Øystein Hedstrøm på vegner av Framstegspartiet

  • forslag nr. 3, frå Morten Lund på vegner av Senterpartiet

  • forslag nr. 4, frå Rolf Reikvam på vegner av Sosialistisk Venstreparti

Presidenten vil fyrst la votere over forslag nr. 2, frå Framstegspartiet. Forslaget lyder:

«St.prp. nr. 4 (2000-2001) Om kapitalutvidelse i Statkorn Holding ASA tilbakesendes Regjeringen og vurderes i sammenheng med en utredning om statens rolle i havbruksnæringen.»

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet blei med 82 mot 14 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 14.59.32)

Presidenten: Presidenten vil så la votere over forslag nr. 3, frå Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sikre at det vedtektsfestes at Statkorn Holding skal bidra til å sikre nasjonalt eierskap i norsk havbruksnæring ved å inngå i eierfellesskap sammen med andre norske selskap uten å være majoritetseier.»

Votering:Forslaget frå Senterpartiet blei med 87 mot 9 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 14.59.56)

Presidenten: Presidenten vil her la votere over forslag nr. 1, frå Framstegspartiet og Høgre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å avvikle statens eierskap i Statkorn ASA.»

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet og Høgre blei med 69 mot 27 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 15.00.18)

Presidenten: Presidenten vil så la votere over forslag nr. 4, frå Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen pålegge Statkorn Holding ASA å utarbeide en miljøstrategi for selskapet. Strategien skal synliggjøre hvorledes selskapet skal bli ledende på å ta vare på det ytre miljø, som blant annet begrensning i rømming.

Statkorn som verdensledende på fôrproduksjon må i miljøstrategien også vise hvorledes en gjennom en omfattende forskningsinnsats kan utvikle et fôr som reduserer råstoff som har alternativ verdi som menneskemat.»

Arbeidarpartiet og Kristeleg Folkeparti har signalisert at dei støttar dette forslaget.

Votering:Forslaget frå Sosialistisk Venstreparti vart vedteke med 69 mot 27 røyster. (Voteringsutskrift kl. 15.00.44)Komiteen hadde tilrådd:

I

På statsbudsjettet for 2000 vert gjort følgjande endringar:

Kap.PostFormål:Kroner
1170 (nytt)Statkorn Holding ASA
21 Spesielle driftsutgifter, kan overførast, vert løyvd med 10 000 000
90 Ny egenkapital, vert løyvd med 1 200 000 000
5651Aksjer i selskaper under Landbruksdepartementet
80Utbytte, vert redusert med 30 000 000
frå kr 32 200 000 til kr 2 200 000

II

Stortinget samtykker i at departementet som forvalter av statens aksjer i Statkorn Holding ASA, etter lov om allmennaksjeselskap § 10-14, får fullmakt til på generalforsamling i Statkorn Holding ASA å stemme for emisjonsfullmakt til styret i selskapet om utstedelse av det maksimale antallet nye aksjer i Statkorn Holding ASA som loven åpner for. Emisjonsfullmakten skal benyttes i forbindelse med en videre integrasjon mot oppdrettsleddet.

III

I forbindelse med de planer og disposisjoner som det er redegjort for i proposisjonen samtykker Stortinget til at den statlige eierandelen i Statkorngruppen knyttet til havbruksvirksomhet begrenses nedad til 34 pst. Stortinget samtykker til at reduksjon i statens eierandel kan skje som en kombinasjon mellom utvanning og direkte nedsalg. Stortinget samtykker til at kommende virksomheter noteres ved Oslo Børs.

IV

I forbindelse med den restrukturering av Statkorngruppen som måtte bli påkrevet gir Stortinget departementet fullmakt til å kunne ta standpunkt til slik restrukturering samt avgi stemme etter lov om allmennaksjeselskaper om dette på generalforsamling i Statkorn Holding ASA.

Votering:Tilrådinga frå komiteen vart vedteken med 59 mot 35 røyster.(Voteringsutskrift kl. 15.01.09)Vidare var tilrådd:

V

Stortinget ber Regjeringa sikre at det framleis er vedtektsfesta at hovudkontoret i Statkorn Holding skal vere lokalisert i Noreg.

VI

Stortinget ber Regjeringa sikre at det er vedtektsfesta at den statlege eigardelen i selskapet skal vere minimum 34 pst. Tilhøvet skal registrerast i VPS/aksjeeigarregisteret.

VII

Stortinget ber Regjeringa sikre at det i føremålsparagrafen er vedtektsfesta at selskapet skal ha ei aktiv rolle knytt til forsking og utvikling i marin sektor og oppdrettsnæringa.

Votering:Tilrådinga frå komiteen vart vedteken med 69 mot 27 røyster.(Voteringsutskrift kl. 15.01.35)