Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. mars 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille justisministeren følgende spørsmål:

«Ifølge media opplevde Senja sorenskriverembete i fjor en økning i straffesaker og forhørsrettssaker på ca. 40 pst. Sivile saker økte med 12 pst. Hittil i år har det vært en økning på ytterligere 30 pst. Saksbehandlingstiden er oppe i 6–7 måneder. Justisdepartementets målsetting er at straffesaker skal behandles innen 3 måneder. Sorenskriveren har bedt om én dommer og ett rettslokale til, men har fått avslag.

Hva kan statsråden gjøre for å avhjelpe situasjonen?»

Statsråd Hanne Harlem: Saksavviklingstiden i domstolene varierer fra domstol til domstol, men de aller fleste domstolene i første instans har en saksbehandlingstid som tilfredsstiller departementets målsetting. I år 2000 hadde Senja sorenskriverembete en saksavviklingstid i straffesaker på 100 dager i gjennomsnitt, dvs. ti dager over departementets målsetting for gjennomsnittlig saksavviklingstid i denne type saker. For saker avsluttet mellom 1. januar og 28. februar i år er den gjennomsnittlige saksavviklingstiden 135 dager, eller 4½ måned i gjennomsnitt.

Innenfor rammen av det vedtatte budsjettet for 2001 vil det ikke være mulig å styrke Senja sorenskriverembete uten av andre domstoler pålegges å trekke inn ressurser tilsvarende. Dette vil med andre ord fordre at dommerstillinger andre steder holdes ledig.

Det må vurderes om en slik ressursoverføring er riktig i en totalsammenheng. Slike vurderinger foretar departementet fortløpende, men har foreløpig ikke besluttet en slik ressursoverføring til Senja. Dersom dommerbemanningen ved Senja skulle styrkes, må også behovet for økt rettssalskapasitet bli vurdert. Domstolen har i dag to rettssaler fordelt på tre dommere.

Som følge av de tidligere nevnte begrensninger i budsjettet for 2001 vil det være viktig å fokusere på andre tiltak som kan sikre en raskere straffesaksavvikling i domstolene og i straffesakskjeden. I denne forbindelse gjør jeg oppmerksom på at det allerede er fremmet forslag til omlegging av rutinene ved forkynnelse av dommer i straffesaker. Forslaget vil innebære at dommene blir raskere rettskraftig.

I tillegg er det sendt på høring forslag om å innføre fristregler for å påbegynne hovedforhandling og ankeforhandling der siktede er under 18 år eller varetektsfengslet, samt enkelte begrensninger i retten til fritt forsvarervalg.

Det samme gjelder forslag om en utvidet adgang til å begrense bevisførselen i straffesaker samt forslag om at vitner skal kunne avhentes der det må antas at de ikke vil møte til hovedforhandling. Departementet legger opp til en rask oppfølging av disse spørsmål når høringsrunden er avsluttet, og den ble avsluttet 7. mars i år.

Tor Nymo (Sp): Som justispolitiker gjennom flere år har jeg bidratt til at fokuset har blitt rettet mot rask straffesaksavvikling. At dette har en oppdragende virkning på kriminelle og ikke minst unge lovbrytere, er det stor enighet om i det faglige miljøet. At domstolene nå har blitt en flaskehals i straffesaksavviklingen på grunn av manglende ressurser, kan ikke aksepteres. Justisministeren har også gitt uttrykk for at man har flere saker i dette året.

Mitt spørsmål er: Vil statsråden sørge for at domstolene får de relativt små ressurser de ber om, f.eks. i revidert budsjett, slik at de får gjort den jobben departementet og justispolitikerne har pålagt dem?

Statsråd Hanne Harlem: Jeg er, som representanten Nymo er vel kjent med, også svært opptatt av rask saksbehandling i straffesaker og av at domstolene skal kunne klare å holde de måltallene som er satt.

For øyeblikket må jeg og domstolene like fullt forholde oss til den budsjettrammen som er vedtatt for 2001, og den – som jeg også nevnte i mitt svar – gjør det ikke mulig å styrke Senja sorenskriverembete uten at det går ytterligere på bekostning av andre domstoler.

Når det gjelder spørsmålet om revidert nasjonalbudsjett, er representanten Nymo sikkert kjent med at det kan jeg ikke svare på i dag.

Tor Nymo (Sp): Når det nå er kommet klage fra mange dommere om den vanskelige situasjonen domstolene er i, er det fra en gruppe som har stor tillit og troverdighet, og som vi som justispolitikere ikke opplever klager. Foruten sorenskriveren i Senja ser vi – i gårsdagens Dagbladet – at en partikollega av statsråden, byrettsjustitiarius Olav T. Laake i Stavanger, gir uttrykk for at det er krise i norske domstoler. Vi har som justispolitikere også fått klare meldinger fra Dommerforeningen om at nå må vi gjøre noe. Jeg forstår og har sympati for at statsråden ikke nå kan gi uttrykk for hva som kan komme i revidert nasjonalbudsjett. Men jeg vil sterkt anmode om at man tar situasjonen på alvor, slik at domstolene ikke oppleves som en flaskehals i straffesakskjeden.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg er lite glad for den beskrivelsen som nå gis fra de ulike domstolene om situasjonen. Jeg har lyst til å understreke at det budsjettet Stortinget vedtok i høst, innebar et budsjett som var på linje med fjorårets budsjett. Så denne utviklingen har for så vidt skjedd på tross av at man har opprettholdt nivået fra i fjor. Men jeg kan ikke nå si noe mer enn at heller ikke jeg er noe glad for situasjonen, og jeg skal følge den løpende.

: