Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte mandag den 21. mai 2001 kl. 11

Dato:
President: Hans J. Røsjorde

Dokumenter: 

Sak nr. 1

Innstilling fra justiskomiteen om Politireform 2000. Et tryggere samfunn

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt åtte forslag. Det er:

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Vidar Bjørnstad på vegne av Arbeiderpartiet

  • forslag nr. 3, fra Finn Kristian Marthinsen på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 4, fra Finn Kristian Marthinsen på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og representanten Jørn L. Stang

  • forslag nr. 5, fra Finn Kristian Marthinsen på vegne av Kristelig Folkeparti og Senterpartiet

  • forslag nr. 6, fra Inger Stolt-Nielsen

  • forslag nr. 7, fra Jørn L. Stang på vegne av Vidar Kleppe og seg selv

  • forslag nr. 8, fra Kristin Halvorsen på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Forslagene nr. 1–5 er inntatt på side 26 i innstillingen, mens de øvrige er omdelt i salen.

Hr. Simonsen får ordet til stemmeforklaring.

Jan Simonsen (Frp): Bare en kort stemmeforklaring, eller stemmeanbefaling er det vel riktigere å kalle disse innleggene.

For at det ikke skal oppstå noen tvil, vil jeg anbefale Fremskrittspartiets representanter å stemme for forslag nr. 3, som er fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, samt for innstillingens II og III.

Når det gjelder de forslagene som er levert inn i morges, vil jeg anbefale Fremskrittspartiets representanter å stemme for forslag nr. 7, fra representanten Jørn L. Stang, som er i samsvar med Fremskrittspartiets program for inneværende stortingsperiode.

Vidar Bjørnstad (A): Jeg vet ikke om presidenten rakk å redegjøre for situasjonen når det gjelder de fremlagte forslagene i salen. Jeg har forstått at noen av dem skulle oversendes.

Presidenten: Presidenten har altså ikke rukket å komme så langt – siden stemmeforklarerne strømmet på i store mengder.

Vidar Bjørnstad (A): Men da kan jeg bare foregripe gangen i det og si at vi stemmer uansett imot alle mindretallsforslag som er lagt fram her.

Når det gjelder innstillingens II og III, så har vi altså alternative mindretallsforslag, som er inntatt i innstillingen.

Presidenten: Da er den del av salen beroliget.

Odd Einar Dørum (V): Venstre er ikke representert i komiteen, men vil stemme på følgende måte: Vi vil stemme mot forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, for forslag nr. 2, som går på Hardanger, og selvfølgelig for de mindretallsforslag som er framsatt på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og andre under forslagene 3, 4 og 5. Vi vil stemme for innstillingens II, og mot innstillingens III. Når det gjelder de øvrige forslag, vil vi stemme mot forslaget fra Inger Stolt-Nielsen og for forslaget fra Sosialistisk Venstreparti om lokalisering på Helgeland.

Kristin Halvorsen (SV): Bare kjapt: Jeg anbefaler SVs gruppe å stemme mot forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, men stemme for Arbeiderpartiets forslag nr. 2, videre å stemme for forslag nr. 3, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, for forslag nr. 4, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og representanten Jørn L. Stang, og for forslag nr. 5, fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, dessuten å stemme for komiteens tilråding I og II, men mot III.

Når det gjelder de framlagte forslagene, er anbefalingen at SV går mot forslag nr. 7, fra representantene Jørn L. Stang og Vidar Kleppe. For øvrig går det vel klart fram.

Kristin Krohn Devold (H): Svært kort: Jeg anbefaler Høyres medlemmer å stemme for både I, II og III i komiteens tilråding, og for det mindretallsforslaget som er i tråd med Høyres mindretallssyn i innstillingen, nemlig forslag nr. 8, fra SV.

Finn Kristian Marthinsen (KrF): Siden dette er blitt en øvelse hvor det er viktig at alle deltar, etter det jeg har skjønt, måtte også vi bli med på denne stemmeforklaringen – skjønt det skulle være unødvendig.

Vi kommer selvfølgelig til å støtte alle våre mindretallsforslag. Vi vil stemme subsidiært i forhold til II og III i komiteens tilråding, og også i forhold til forslagene nr. 1 og nr. 2, fra Arbeiderpartiet, hvor vår gruppe stilles fritt. Det betyr at det ikke er et bundet opplegg når det gjelder dette. Vi imøteser avstemningsresultatet.

Presidenten: Det gjør også presidenten. Presidenten vil påpeke på at alle som har et behov for å klargjøre sin stemmegivning, selvsagt skal ha anledning til det.

Forslag nr. 6, fra representanten Inger Stolt-Nielsen, er omgjort til et oversendelsesforslag. Forslaget lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å be departementet legge de politifaglige tilrådinger fra Haugaland og Hardanger politidistrikt og de infrastrukturelle forhold i området til grunn for sine råd til de berørte kommuner i indre Hardanger.»

Det samme gjelder forslag nr. 7, fra representantene Jørn L. Stang og Vidar Kleppe, som også er gjort om til et oversendelsesforslag. Forslaget lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen at Utrykningspolitiet nedlegges og mannskapet tilbakeføres til politidistriktene.»

Presidenten foreslår at forslagene nr. 6 og 7 oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses bifalt.

Det voteres så over forslag nr. 8, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen lokalisere politidistriktsledelsen i Helgeland til Mo i Rana.»

Votering:Forslaget fra SV ble med 107 mot 49 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl 13.55.48)

Presidenten: Vi skal så votere over forslag nr. 5, fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet. Presidenten har gjennom debatten fått inntrykk av at det er ønske om at det voteres separat over forslag nr. 5 bokstav a.

Harald T. Nesvik – til stemmeforklaring!

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg ber om at også bokstav c i forslag nr. 5 blir votert over separat, slik at vi får synliggjort hvem som ønsker å stemme for opprettholdelse av Møre og Romsdals tre politidistrikter.

Presidenten: På bakgrunn av dialekten ante det presidenten (latter i salen).

Vi går da til votering over forslag nr. 5 bokstav a, fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjøre følgende endring i politidistriktsinndelingen i forhold til St.meld. nr. 22 (2000-2001):

  • a) I Hordaland fylke opprettes to politidistrikter ved at Hardanger politidistrikt opprettholdes uendret, mens øvrige politidistrikter slås sammen til Hordaland politidistrikt.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet til bokstav a ble med 106 mot 52 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.57.10)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 5 bokstav c, fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

  • «c) I Møre og Romsdal fylke opprettholdes nåværende distriktsinndeling med tre politidistrikter.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet til bokstav c ble med 103 mot 54 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.57.41)

Presidenten: Det voteres så over resten av forslag nr. 5, bokstavene b, d, e og f. Forslaget lyder:

  • «b) I Sogn og Fjordane fylke opprettholdes nåværende distriktsinndeling med to politidistrikter.

  • d) Lofoten og Vesterålen politidistrikt opprettholdes som i dag.

  • e) Nåværende Senja og Narvik politidistrikter slås sammen med lokalisering av politidistriktsledelsen i Harstad.

  • f) Vadsø politidistrikt opprettholdes med tillegg av nåværende Vardø politidistrikt.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet til bokstav b, d, e og f ble med 106 mot 52 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.58.07)

Presidenten: Vi går så til votering over forslag nr. 4, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og representanten Jørn L. Stang. Presidenten antar at også dette forslaget ønskes splittet opp i separate voteringer. – Det nikkes.

Det voteres over forslag nr. 4 bokstav a, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og representanten Jørn L. Stang. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjøre følgende endringer i politidistriktsinndelingen i forhold til St.meld. nr. 22 (2000-2001):

  • a) Halden politidistrikt opprettholdes, og tillegges kommunene Marker og Rømskog.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og representanten Jørn L. Stang til bokstav a ble med 105 mot 53 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.58.53)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 4 bokstav b, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og representanten Jørn L. Stang. Forslaget lyder:

  • «b) Kongsvinger politidistrikt opprettholdes uendret.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og representanten Jørn L. Stang til bokstav b ble med 106 mot 52 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.59.11)

Presidenten: Vi går så til votering over forslag nr. 3, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjøre følgende endringer i politidistriktsinndelingen i forhold til St.meld. nr. 22 (2000-2001):

  • a) Nåværende distriktsinndeling i Nord-Trøndelag opprettholdes med to politidistrikter. Stjørdal og Meråker beholdes i Inntrøndelag politikammer.

  • b) I Telemark fylke opprettes to politidistrikter.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Fremskrittspartiet ble med 88 mot 70 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.59.46)

Presidenten: Det gjenstår to mindretallsforslag fra Arbeiderpartiet, og disse vil det bli votert over alternativt til innstillingens forslag til vedtak.

Komiteen hadde innstillet:

I

St.meld. nr. 22 (2000-2001) – om Politireform 2000. Et tryggere samfunn – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

II

Stortinget ber Regjeringen lokalisere politidistriktsledelsen i Sogn og Fjordane til Flora kommune.

Presidenten: Her foreligger det et alternativt forslag, og det er forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen lokalisere politidistriktsledelsen i Sogn og Fjordane til Sogndal kommune.»

Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti og Venstre har varslet subsidiær støtte til innstillingen, mens Senterpartiet har varslet subsidiær støtte til forslaget fra Arbeiderpartiet.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Arbeiderpartiet bifaltes innstillingen med 85 mot 73 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.00.55)Videre var innstillet:

III

Stortinget ber Regjeringen legge området sør for Hardangerfjorden – kommunene Ullensvang, Kvinnherad, Odda, Eidfjord og Jondal – til Haugaland politidistrikt.

Presidenten: Her foreligger det et alternativt forslag fra Arbeiderpartiet, og det er forslag nr. 2. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere fremtidig politidistriktstilhørighet for kommunene Ullensvang, Kvinnherad, Odda, Eidfjord og Jondal i samråd med disse.»

Senterpartiet har varslet subsidiær støtte til innstillingen, mens Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti og Venstre har varslet subsidiær støtte til forslaget fra Arbeiderpartiet.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Arbeiderpartiet bifaltes forslaget med 102 mot 56 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.01.46)

Presidenten: Dermed er voteringen i sak nr. 1 omme.