Stortinget - Møte onsdag den 6. juni 2001 kl. 10

Dato: 06.06.2001

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Knut Andreas Saron Myrstad

Presidenten: rede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Knut Andreas Saron Myrstad er død, 87 år gammel.

Knut Myrstad ble født i Selje 2. desember 1913. Mesteparten av sitt yrkesaktive liv arbeidet han for og i Indremisjonen. Etter fullført bibelskole startet han i 1934 som ungdomssekretær i Nordfjord Indremisjon. Senere ble han kretssekretær i samme indremisjonskrets. En tid var han også folkeskolelærer, og i noen år lærer ved Indremisjonens bibelskole i Oslo. Myrstad var en skattet forkynner og medarbeider, og ble benyttet i en rekke sammenhenger.

Myrstad kom inn i lokalpolitikken i 1949 som medlem av Selje skolestyre, hvor han senere ble nestformann og formann. Han satt også i andre lokale nemnder og styrer.

Myrstad ble innvalgt på Stortinget i 1965 som representant for Kristelig Folkeparti fra Sogn og Fjordane. Her hadde han sitt virke i 12 år. I sin første periode var han medlem av protokollkomiteen, mens han fra 1969 til 1977 var medlem av landbrukskomiteen. Han var særlig opptatt av distriktspolitiske og samferdselspolitiske spørsmål, men hans bakgrunn og vurderingsevne gjorde at man alltid lyttet til hans synspunkter uansett saksområde. Myrstad hadde en lun og vennlig omgangsform, og fikk mange gode venner i alle partigruppene i Stortinget.

Myrstad brukte mye av sin arbeidstid på å bistå enkeltmennesker, bedrifter og institusjoner med å løse problemer og oppgaver. Talløse var derfor hans henvendelser til departementene og andre statlige institusjoner. Han kombinerte det praktiske og det jordnære med en solid kristen idépolitisk grunnholdning. Han var en dyktig representant for Kristelig Folkeparti og for sitt fylke.

Knut Myrstad fikk også verv i Kristelig Folkepartis organisasjon og var bl.a. medlem av partiets landsstyre. Under forhandlingene forut for dannelsen av Korvald-regjeringen i 1972 var Myrstad medlem av partiets forhandlingsdelegasjon. Dette var et uttrykk for den posisjonen han hadde i Kristelig Folkeparti.

Vi minnes Knut Myrstad og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at formiddagens møte – om nødvendig – fortsetter utover den reglementsmessige tid, kl. 15.00, til dagens kart er ferdigbehandlet. – Ingen innvendinger er kommet mot dette forslaget, og det er vedtatt.