Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Eirin Faldet til sosialministeren, er overført til helseministeren som rette vedkommende.

Eirin Faldet (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Stortinget har vedtatt at folk fritt kan velge fastlege. Mange av innbyggerne i Tolga kommune har valgt en fastlege i nabokommunen. Når de henvender seg til sitt lokale trygdekontor for å få refundert skyssutgifter til sin fastlege, får de bare refundert skyssutgifter fra sitt hjemsted til det lokale trygdekontor, som i dette eksemplet er Tolga trygdekontor.

Er dette en riktig tolkning av bestemmelsene for skyssgodtgjørelse til fastlege?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Ifølge folketrygdloven § 5-16 dekker folketrygden nødvendige reiseutgifter når et medlem må reise for å få medisinsk undersøkelse eller behandling. Folketrygden dekker som hovedregel bare reiseutgifter til nærmeste sted helsetjenesten kan gis.

Når det gjelder reise til egen fastlege, er det gjort unntak fra denne hovedregelen i forskrift av 11. mars 1997 nr. 211 om stønad til dekning av utgifter ved reise for undersøkelse og behandling. Det følger av forskriften § 2 nr. 1 at medlemmet kan gis stønad for reise til egen fastlege i kommunen, eventuelt i samarbeidende kommune.

Dersom to eller flere kommuner har inngått et formalisert samarbeid om gjennomføringen av fastlegeordningen, står innbyggerne fritt til å velge fastlege som har tilholdssted i en av de samarbeidende kommunene. Pasienten vil da få refundert reiseutgiftene til fastlegen som har tilholdssted i en annen kommune.

Hvis en pasient velger fastlege i en annen kommune i situasjoner der det ikke foreligger et fastlegesamarbeid mellom kommunene, begrenses dekningen av reiseutgifter til nærmeste lege i forhold til pasientens bosted.

Jeg har fått bekreftet fra Tolga kommune at de ikke har inngått et formalisert samarbeid med respektive nabokommuner om fastlegeordningen. Det innebærer i praksis at innbyggerne i kommunen vil få dekket reiseutgifter til nærmeste lege i forhold til pasientens bosted dersom de velger fastlege i en annen kommune, med mindre Tolga kommune velger å inngå et formalisert samarbeid med en eller flere av sine nabokommuner.

Eirin Faldet (A): Jeg vil takke helseministeren for et oppklarende svar. Jeg kan her og nå fortelle statsråden at ordføreren i Tolga selvsagt ønsker det aller beste for sine innbyggere. Når årsaken til at innbyggerne i Tolga ikke får refundert skyssutgifter til sin selvvalgte fastlege i nabokommunen og det beror på en formalitet, kan jeg nok forutsi at dette vil ordføreren ordne opp i.

Men ordføreren i Tolga er en meget oppegående dame, så jeg lurer på: Hvordan har departementet orientert alle kommuner om at det kreves et formalisert samarbeid mellom kommuner for at pasienter skal få refundert skyssutgifter til fastlegen sin i nabokommunen?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har ingen grunn til å tvile på representanten Faldets karakteristikk av ordføreren i Tolga. Den ekspeditte reaksjonen som ordføreren tydeligvis har gitt uttrykk for, bekrefter bare det.

Jeg kan svare i forhold til spørsmålet at det i forbindelse med gjennomføringen av fastlegeordningen var en omfattende informasjonsvirksomhet overfor kommunene om alle de elementer som fastlegeordningen innebar for kommunene, inklusiv dette. Det kan selvfølgelig ikke forhindre at det kan ha gått noen hus forbi. Men mulighetene ligger jo der. Hvis man finner å ville inngå et slikt formalisert samarbeid, så er det ikke noe til hinder for det.

Eirin Faldet (A): Stortinget har sagt, som statsråden også har vært inne på, at folk skal få velge den fastlegen de selv ønsker. Jeg er glad for at det da følges opp med refusjonsmuligheter for transportutgifter, for som statsråden er vel kjent med, er det ikke mulig å benytte seg av kollektivtransport i store deler av Hedmark, og da er det klart at det er innleid transport som gjelder.

Jeg gjentar at dette problemet nå helt sikkert vil løse seg for Nord-Østerdal. Jeg kan også si at det interkommunale samarbeidet er svært godt, så dette vil nok ordføreren og de politisk valgte ordne opp i.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 13.

: