Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Øyvind Korsberg til kultur- og kirkeministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren som rette vedkommende.

Øyvind Korsberg (FrP): Jeg vil stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«I dag får seilskutene «Statsraad Lemkuhl», «Christian Radich» og «Sørlandet» statsstøtte. I Nord-Norge har man én seilskute, «Anna Rogde». Stiftelsen Anna Rogde greier ikke lenger å vedlikeholde og bevare denne skuta uten offentlig økonomisk støtte.

Hva vil statsråden gjøre for at «Anna Rogde» kan bevares som en god og velstelt ambassadør for Nord-Norge?»

Statsråd Børge Brende: «Anna Rogde» er et viktig verneverdig fartøy. Fartøyet var blant de fartøyer som kom inn under kulturminnevernets støtteordninger på et tidlig tidspunkt. Fartøyet ble høyt prioritert og mottok tilskudd på til sammen 1,6 mill. kr. Dette utgjorde den gang store andeler av det samlede fartøyvernbudsjettet.

De tre seilskutene «Statsraad Lemkuhl,», «Christian Radich» og «Sørlandet», som spørreren henviser til, mottar en fast driftsstøtte over statsbudsjettet. Dette har sin bakgrunn i seilskutenes tidligere status som skoleskip. Disse har derfor en annen type økonomi enn de verneverdige fartøyene Riksantikvaren har ansvaret for. Imidlertid er de ikke underlagt så sterke antikvariske krav. Sammenligningen med disse seilskutene er derfor ikke umiddelbart overførbart til «Anna Rogde».

Det er veldig positivt at det vises interesse for vern av våre fartøyer. Vedlikehold av verneverdige fartøyer er imidlertid meget ressurskrevende. Vernemyndighetene må derfor utøve streng prioritering av tilgjengelige midler, og dette kan ofte oppleves som frustrerende for dem som arbeider med vern av fartøyer. Det er et stort og uvurderlig arbeid som nedlegges av private eiere i denne sammenheng.

Riksantikvaren har nå revidert sin handlingsplan for fartøyvernet. Av planen går det frem at det finnes 175 verneverdige fartøyer her i landet. Det bevilges årlig ca. 20 mill. kr til fartøyvern over statsbudsjettet, men søknadsvolumet er tre–fire ganger så stort. Budsjettposten er en av de største postene på Riksantikvarens budsjett og viser at fartøyvern er et prioritert område. Til tross for dette er det nødvendig med en streng prioritering av midlene. Dette innebærer at utfordringen knyttet til vern av «Anna Rogde», må finne sin løsning innenfor Riksantikvarens ordinære budsjett. Iverksetting av spesielle tiltak eller omprioriteringer til fordel for enkelte fartøyer vil ha som konsekvens at andre verdifulle fartøyer blir nedprioritert.

Jeg vet at dette svaret ikke løser den problemstillingen representanten Korsberg har reist, men jeg kan love at jeg vil arbeide for at fartøyer og kystkultur fortsatt skal ha høy prioritet i Miljøverndepartementets arbeid. Jeg håper at dette på sikt også vil gi en god løsning for «Anna Rogde».

Øyvind Korsberg (FrP): Jeg takker statsråden for svaret. Selv om svaret ikke var direkte positivt for «Anna Rogde», er det fremdeles et visst håp om at «Anna Rogde» kan få tildelt noen offentlige midler. Jeg er enig med statsråden i at dette med fartøyvern vel er et forsømt område, som det kanskje bør satses sterkere på i fremtiden, og der vil vi fra Fremskrittspartiet iallfall bidra ganske sterkt. Det som er litt interessant, er at det i dag er tre seilskuter som får offentlig støtte ut fra sin tidligere status som skoleskip, og da er det noe forunderlig at ikke andre seilskuter kan komme inn under den samme støtteordningen. Er det mulig for statsråden her å se Miljøverndepartementet og Kulturdepartementet, som finansierer de tre andre seilskutene, i sammenheng?

Statsråd Børge Brende: Som jeg sa innledningsvis, har de tre seilskutene som også er tidligere skoleskip, ikke det samme antikvariske vern som de andre fartøyene, og faller da inn under en annen budsjettpost. Jeg tror det mest realistiske, hvis man ønsker å gi flere fartøyer en mulighet til å få offentlige bidrag, er eventuelt å øke Riksantikvarens pott til fartøyvern, som er på 20 mill. kr. Men som jeg sa, er det 175 verneverdige fartøyer som slåss om disse 20 mill. kr, og derfor har «Anna Rogde», så vidt jeg har forstått, bare fått et bidrag på 1,6 mill. kr så langt. For å holde dette skipet ved like og også ha penger til materiell, oppussing og vedlikehold trenger man mer. Dette er årlig en viktig diskusjon og post i forbindelse med statsbudsjettet, og jeg tror det mest realistiske er å se på den summen som går til Riksantikvaren på dette punktet.

Øyvind Korsberg (FrP): Det som er blitt problemet for «Anna Rogde» og stiftelsen, er den daglige driften, som man ikke får til å gå rundt lenger. Siden statsråden var inne på å øke potten til vern av disse 175 fartøyene, er det fristende å spørre statsråden om han vil ta høyde for det i neste års budsjett.

Statsråd Børge Brende: Som jeg sa, er denne posten på Riksantikvarens budsjett, fartøyvern, allerede en av de aller største, 20 mill. kr, men jeg registrerer at representanten Korsberg inviterer Regjeringen i forhold til å øke denne posten. Jeg tar med meg det innspillet i det videre budsjettarbeid. Jeg har imidlertid selv fra Stortinget jobbet for fartøyvernet, ikke minst er dette en post som årlig diskuteres i finanskomiteen i forbindelse med finansinnstillingen, og det er utrolig mye positivt arbeid som foregår med disse fartøyene rundt omkring i landet. Jeg synes at staten har et ansvar i forhold til å oppmuntre og ta vare på et viktig kulturminne som dette er, så hvis det er slik at Miljøverndepartementet gjennom en totalvurdering i Regjeringen skulle få mer penger til den type prosjekter, står dette høyt på min ønskeliste også.

Presidenten: Vi går så til spørsmål 26.

: