Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 9. april 2002 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo

Dokumenter: 

Sak nr. 2

Innstilling frå familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om målbruk i offentleg teneste

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram seks forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Eli Sollied Øveraas på vegne av Senterpartiet og Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 2–6, fra Ulf Erik Knudsen på vegne av Fremskrittspartiet

Forslag nr. 1, fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, er av forslagsstilleren omgjort til oversendelsesforslag og vil følgelig bli endret slik at innledningen lyder «Regjeringa vert oppmoda om» osv. Forslaget lyder i endret form:

«Regjeringa vert oppmoda om snarast å leggje fram for Stortinget framlegg til endring av målbrukslova slik at tidlegare statsorgan som vert fristilte og organiserte som eigne rettssubjekt, vert omfatta av målbruksreglane.»

Med denne endring vil presidenten foreslå at forslaget fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Forslagene nr. 2–6, fra Fremskrittspartiet, tas så opp til votering.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om ikke å etablere ytterligere et kontrollorgan (språkkonsulenttjeneste), som har til hensikt å ytterligere styre valg av målform i statlige organ.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at man ikke setter i verk tiltak som har til hensikt å øke omfanget av en målform ved hjelp av lovreguleringer, og som søker å øke omfanget og virkeområde til gjeldende mållov.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at tjenestemenn i statlige organ skal kunne benytte den målform som faller dem naturlig. Henvendelse til en etat på bokmål kan besvares på nynorsk hvis det er tjenestemannens målform og vice versa.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at statlig selskap som har skiftet driftsform, fortrinnsvis til aksjeselskap, skal være unntatt reguleringer og forskrifter som omfatter statlige organer i målloven.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme sak for Stortinget om en revisjon av målloven slik at den er i samsvar med statistisk materiale gjengitt i stortingsmeldingen, slik at den faktiske anvendelse av målform i forhold til andel av den norske befolkning legges til grunn for lovens formål og gjennomføring.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 74 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.42.37)Komiteen hadde innstillet:

St.meld. nr. 9 (2001-2002) – om målbruk i offentleg teneste – vert å leggja ved protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.