Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 11. april 2002 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo

Dokumenter: 

Sak nr. 1

Innstilling frå energi- og miljøkomiteen om friluftsliv. Ein veg til høgare livskvalitet

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram 19 forslag.

Sylvia Brustad – til stemmeforklaring.

Sylvia Brustad (A): Med bakgrunn i debatten og for å forhindre at forslagene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti blir nedstemt, vil jeg foreslå at forslagene nr. 6 og 7 blir gjort om til oversendelsesforslag.

Jeg vil også oppfordre Arbeiderpartiets gruppe til å stemme for de forslag der vi er medforslagsstillere, stemme imot alle andre forslag og ellers for innstillinga.

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg ber om at forslaga nr. 16 og 18, frå Sosialistisk Venstreparti, blir gjorde om til oversendingsforslag.

Elles vil eg råda Sosialistisk Venstreparti si gruppe – og alle andre òg sjølvsagt – til å stemma for Sosialistisk Venstreparti sine forslag og elles stemma i tråd med det Sylvia Brustad sa.

Presidenten: De 19 forslagene er:

  • forslagene nr. 1–4, fra Sylvia Brustad på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslag nr. 5, fra Øyvind Halleraker på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 6–8, fra Sylvia Brustad på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 9 og 10, fra Øyvind Halleraker på vegne av Høyre og Kristelig Folkeparti

  • forslagene nr. 11–14, fra Øyvind Korsberg på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 15–19, fra Hallgeir H. Langeland på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Under debatten er forslagene nr. 9 og 10, fra Høyre og Kristelig Folkeparti, gjort om til oversendelsesforslag, og innledningen endres til «Det henstilles til Regjeringen» osv.

Forslag nr. 9 lyder da i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å sikre at kommunenes dispensasjonspraksis i forhold til plan- og bygningslovens bestemmelser om byggeforbud i 100-metersbeltet i strandsonen utøves iht. gjeldende retningslinjer, ut fra hensynet til lokale forhold, og å komme tilbake til Stortinget med en orientering om situasjonen.»

Forslag nr. 10 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å kartlegge utviklingen av allmennhetens tilgang til strandsonen samtidig som grunneiers rettigheter ivaretas, og å komme tilbake til Stortinget med en vurdering av ulike forslag som kan sikre dette, deriblant et eventuelt forslag om en ny 25-metersregel i friluftsloven.»

Videre er forslag nr. 2, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet også gjort om til oversendelsesforslag. Forslaget lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å foreta en ny vurdering av Åkerøyasaken når alle konsekvenser av en opphevelse av boplikten er klarlagt.»

Det samme gjelder forslag nr. 5, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, forslagene nr. 6, 7 og 8, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, og forslagene nr. 16 og 18, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 5, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å oppfordre alle større kommuner med «markagrense» om å utarbeide en egen plan for forvaltning av sine «markaområder» med vekt på å sikre disse områdene mot inngrep og for et aktivt friluftsliv.»

Forslag nr. 6, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å melde tilbake til Stortinget erfaringene med de gjeldende retningslinjer for dispensasjonspraksis i 100 meter-sonen og foreslå nødvendige endringer i plan- og bygningsloven.»

Forslag nr. 7, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å foreslå endringer i friluftsloven angående 25 meters-sonen, slik at alle kan ferdes fritt i strandsonen der det er mer enn 25 meter mellom middels høyvannstand og hytte eller hus.»

Forslag nr. 8, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å

  • 1. komme tilbake til Stortinget med en egen lov om bærekraftig bruk og vern av bynære marker.

  • 2. Marka i Oslo og omliggende kommuner er aktuell for et slikt vern. For andre aktuelle bynære marker ber Stortinget Regjeringen foreta en nærmere vurdering.»

Forslag nr. 16, fra Sosialistisk Venstreparti, lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å styrke plan- og bygningsloven gjennom utvikling av nye arealbrukskategorier, inklusiv hyttebygging, slik at den i større grad ivaretar friluftshensyn i arealplanleggingen.»

Forslag nr. 18, fra Sosialistisk Venstreparti, lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å foreta de nødvendige endringer i plan- og bygningsloven som gir kommunene mulighet til å begrense energi- og arealforbruk til fritidseiendommer.»

Presidenten foreslår at forslagene nr. 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 16 og 18 oversendes Regjeringen uten realitetsvotering – og anser det som vedtatt.

Forslagene nr. 15, 17 og 19 , fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering.

Forslag nr. 15 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen på egnet måte fremlegge sak om maksimalpriser for utleie til jakt og fiske.»

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme en sak om at grunnskolen minimum 4 ganger skal gi tilbud om en ukes gratis leirskole.»

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber Regjeringa om å utrede modeller som kan gi større differensiering mellom fritidsboliger og helårsboliger på avgiftene på elektrisk strøm.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 85 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.39.00)

Presidenten: Forslagene nr. 11–14, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen avstå fra å fremme en begrensning i friluftsloven angående 25-metersregelen.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at § 17-2 i plan- og bygningsloven – om forbud mot bygging og fradeling i 100-metersfeltet langs sjøen, oppheves.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring i lov om motorferdsel i utmark og vassdrag, i tråd med forslagene fremsatt i Dokument nr. 8:29 (1998- 1999).»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at forskrift om forbud mot bruk av beltemotorsykkel (snøscooter) på offentlig veg, ikke iverksettes.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 84 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.39.36)

Presidenten: Forslagene nr. 1, 3 og 4, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, tas så opp til votering.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å øke bevilgningene til statlige oppkjøp av friarealer i budsjettforslaget for 2003.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for naturbarnehager og naturskoler gjennom økonomiske virkemidler, og ber Regjeringen komme tilbake med forslag om dette.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å komme tilbake med en sak om styrking av friluftsorganisasjonenes økonomi og andre friluftslivstiltak, bl.a. ved at det i større omfang enn i dag tildeles spillemidler. Tildeling av spillemidler må komme i tillegg og ikke til erstatning for bl.a. midler som tildeles over Miljøverndepartementets budsjett.»

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 52 mot 47 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.40.16)Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om hvordan det kan legges til rette for økt bruk av sykkel i byer og tettsteder, inkludert trafikksikkerhet og etablering av sykkelveier.

Presidenten: Her har Fremskrittspartiet varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 79 mot 18 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.40.58)Videre var innstillet:

II

St.meld. nr. 39 (2000-2001) – om friluftsliv. En veg til høgare livskvalitet – vert å leggje ved protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.