Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 10. november 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Gunn Olsen (A) [12:07:12]: Mitt spørsmål går til fiskeri- og kystministeren:

«Fra l. januar 2004 har ordningen med lokale fiskerioppsynsmenn falt bort, og oppsynet skal være overlatt Kystvakta/statlig fiskerioppsyn. Norges største tetthet på fritidsboliger finner vi langs Skagerrakkysten. Det er hevet over tvil at det foregår et utstrakt ulovlig fiske etter hummer i sommermånedene, i den tiden hummeren er fredet. Fangsten foregår ved utstrakt bruk av garn, ved teinebruk og ruser, samt dykking.

Er ikke statsråden så bekymret for hummerbestanden langs Skagerrakkysten at tiltak bør vurderes?»

Statsråd Svein Ludvigsen [12:07:51]: Hummeren er en ettertraktet delikatesse, og i hele dens utbredelsesområde er påstanden om ulovlige fangster dessverre ingen nyhet. Det gir selvfølgelig grunn til bekymring. Derfor har vi også iverksatt tiltak i så måte.

Hva gjelder registrerte fangster, opplever vi at hummerbestanden har gått ned i de senere år, med en bunnnotering i 1992. Toppen var så langt tilbake som i 1945. I de påfølgende år fra 1992 og utover har registreringen vist at det har vært et rimelig stabilt nivå uten klare indikasjoner på ytterligere negativ utvikling av bestanden.

Vi kan overhodet ikke akseptere at det foregår ulovlig fangst av hummer, og vi krever overfor fritidsfiskere og yrkesfiskere i dette området det samme som vi krever av alle andre, at de følger de fangstbegrensninger vi setter i samråd med havforskerne.

Fiskeriforvaltningen har de siste årene hatt økt oppmerksomhet rettet mot ressurskontroll generelt. Effektive ordninger som gir bedre kontroll og mer igjen for den offentlige pengebruken, har vært viktige ledesnorer for dette arbeidet. Vi har valgt å gå bort fra ordningen med tidsbegrenset ansettelse av lokale oppsynsbetjenter til fordel for heltidsansatte inspektører i Fiskeridirektoratet. Heltidsansatte inspektører vil, i kraft av sin erfaring og sine fullmakter, kunne utføre denne oppgaven på en god og kostnadseffektiv måte.

En rekke ulike offentlige instanser langs sørlandskysten, som f.eks. lakseoppsyn, skjærgårdstjenester, fyrtjenester mv., utfører i dag ulike former for oppsyn eller kontroll langs kysten eller på havet. Fiskerimyndighetene vil nå ta initiativ til å se på mulighetene for å samordne denne aktiviteten i større grad, slik at også hensynet til en styrket ressurskontroll, herunder kontroll med uttaket av hummer, kan ivaretas i større utstrekning enn i dag. En økt bruk av Fiskeridirektoratets fartøy «Munin» på sørlandskysten i sommermånedene skal også inngå i denne vurderingen.

Gunn Olsen (A) [12:09:57]: Jeg takker ministeren for svaret, og er i hvert fall glad for at han deler noe av min bekymring.

Jeg tror nok at på Skagerrakkysten, med hundrevis av fjorder, skjær og holmer, er Kystvakta aldri å se. Det mangelfulle fiskerioppsynet er en sak som samtlige lokale fiskerlag på Skagerrakkysten har engasjert seg i. Jeg håper at fiskeriministeren – og kystministeren, kanskje ikke minst – ser at Skagerrakkysten er den mest belastede kyststrekningen i Norge. Det er store interessekonflikter mellom fritid og næring, og bare for å nevne det er det 250 000 registrerte fritidsbåter i dette området. Kontroll med regelverket for fiske burde da være en viktig oppgave.

Det lokale fiskerioppsynet var en ganske billig ordning, som fungerte godt. Vi synes aldri vi har fått noe godt svar på hvorfor oppsynet ble avviklet. Det kunne muligens være penger som gjorde det?

Statsråd Svein Ludvigsen [12:11:04]: I det året som nå er i ferd med å ebbe ut, har jeg deltatt i møter på begge sider av Oslofjorden med fiskere, og har opplevd den bekymring som er for det fritidsfiske og den aktivitet som foregår langsmed sørlandskysten og Østfoldkysten. Så jeg deler bekymringen. Men det er jo også derfor vi setter i verk tiltak for å styrke kontrollen innenfor de ressursene som er. Bedre kontroll regner vi med å oppnå gjennom de tiltakene jeg nevnte her.

Så er det at man ber om å forlenge det lokale oppsynet. Men vi kan konstatere, slik som det nå blir hevdet fra spørreren, at det foregår et omfattende ulovlig fiske. Det har altså foregått mens vi hadde det lokale oppsynet. Med andre ord: Det har vist seg ikke å være godt nok. Derfor gjør vi nå endringer, for å få et bedre oppsyn med godt kvalifiserte inspektører. Jeg er litt overrasket over at man på den ene siden uttrykker bekymring for de ulovligheter som det påstås foregår, samtidig som man ønsker å videreføre et system som ikke har avdekket det.

Gunn Olsen (A) [12:12:14]: De meldingene som iallfall jeg mottar, fra bl.a. Fiskerlaget Sør, går ut på at det nå hersker lovløse tilstander på denne viktige kyststrekningen i Norge, og at de lokale fiskerioppsynene var en god motkraft mot dette.

Jeg oppfatter ministeren nå slik at han ønsker å se på saken. Jeg vil oppfatte det som positivt, sjøl om jeg ikke får noen lovnad om at det skal opprettes lokale fiskeritilsyn igjen. Men at man ser på en samordning på alle de områdene som ministeren nå har nevnt i sitt svar, for å få til et bedre tilsyn, er min sterke oppfordring.

Statsråd Svein Ludvigsen [12:13:02]: Jeg er sikker på at spørreren og jeg har et felles ønske om å få dette under kontroll. Men når det sies at det er «lovløse tilstander», og man samtidig ber om å videreføre det regimet som på en måte har «tillatt» en sånn utvikling, blir det ikke samsvar mellom virkemidler og mål. Jeg mener at de tiltakene vi nå setter i verk, skal være bedre enn det som har vært. Vi har som sagt et felles ønske, spørreren og jeg, om både å bevare hummeren og å bevare kystaktiviteter.

: