Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. desember 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo

Dokumenter: 

Sak nr. 1

Innstilling frå kommunalkomiteen om løyvingar på statsbudsjettet for 2005, kapittel under Kommunal- og regionaldepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet (rammeområda 6 og 7)

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram 32 forslag. Det er

  • forslag nr. 1, Hans Kristian Hogsnes på vegne av Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti

  • forslag nr. 2, fra Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på vegne av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 3, fra Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 4, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 5–8, fra Karin Andersen på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 9–30, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 31, fra Karin Andersen på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 32, fra Magnhild Meltveit Kleppa på vegne av komiteen

Forslagene nr. 1–31 er tatt inn i innstillingen, og forslag nr. 32 er omdelt i salen.

Presidenten tar først opp mindretallsforslagene.

Forslag nr. 31, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i kommuneproposisjonen for 2006 å legge fram forslag til finansieringsordninger for investeringer og drift i videregående skoler som kan fange opp store og raske økninger i elevtallet.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 86 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.12.38)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 9–29, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utvikle forslag hvor enkeltkommuner og interkommunale samarbeidsorganer får overta rollen som regional utviklingsansvarlig, og dermed de virkemidler som tillegges fylkeskommunen knyttet til regional næringsutvikling.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen iverksette forsøk hvor kommuner som ønsker det kan få overta ansvaret for kollektivtrafikk og tilhørende midler.»

Forslag nr. 11 lyder:

Stortinget ber Regjeringen utrede alternativ finansiering av de videregående skolene og institusjonene innen sosialomsorg, med basis i en stykkprisfinansiering.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide forslag om hvordan lokaldemokratiet kan utvikles, og innbyggerne i de ulike kommunene skal få økte incentiver for å delta i lokalpolitikken. Herunder bes Regjeringen legge frem en helhetlig plan for hvordan kommunene skal få råderett over plan- og arealsaker innenfor sine egne kommunegrenser.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å fremskynde evalueringen av den nye fylkeskommunen med tanke på endelig nedleggelse av fylkeskommunen som selvstendig forvaltningsnivå fra 2007.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen nedsette et politisk uavhengig organ for å utrede de samfunnsmessige tap ved manglende integrering i Norge.»

Forslag nr. 15 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen etter dansk modell utarbeide en håndbok for nyankomne flyktninger og innvandrere med introduksjon om det norske samfunnets grunnleggende normer, verdier og institusjoner.»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at permanent oppholdstillatelse først gis etter syv års lovlig opphold i landet. Personer som har lagt ned en vesentlig innsats for å integrere seg, kan etter søknad få permanent opphold etter fem års lovlig opphold.»

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring om å innføre krav før det gis permanent oppholdstillatelse, slik som at man: har vært i arbeid i minst tre av de siste fem år, viser en sterk tilknytning til det norske samfunnet, ikke har mottatt offentlig forsørgelse de siste tre år, har bestått norsktest, ikke har begått alvorlige kriminelle handlinger eller har utestående gjeld til det offentlige.»

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring om krav om opphold i minst ti år, fra den dagen oppholdstillatelse er gitt, for å få innvilget norsk statsborgerskap.»

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at personer som har blitt idømt ubetinget fengselsstraff i ett år eller mer, ikke kan få norsk statsborgerskap.»

Forslag nr. 20 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at personer som er idømt ubetinget fengselstraff under ett år, etter endt soning må begynne på nye 10 år for å oppnå norsk statsborgerskap.»

Forslag nr. 21 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at personer som søker om norsk statsborgerskap, må kunne vise til dokumenterte norskkunnskaper og kunnskap om norsk kultur, samfunnsforhold og kjenne til norsk arbeidsmoral.»

Forslag nr. 22 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at personer som har visse typer gjeld til det offentlige, ikke kan få statsborgerskap før slik gjeld er betalt.»

Forslag nr. 23 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at personer som søker norsk statsborgerskap, må avlegge løfte om troskap og lojalitet mot Norge og norsk lovgivning.»

Forslag nr. 24 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring om krav om egen bolig som forutsetning for familiegjenforening.»

Forslag nr. 25 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring om innføring av depositum og økt krav til forsørgelsesevne ved familiegjenforening.»

Forslag nr. 26 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at familiegjenforening bare gis til ektefelle og barn under 18 år.»

Forslag nr. 27 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at familiegjenforening skal skje i det land man samlet sett har størst tilknytning til.»

Forslag nr. 28 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring om 24-årsgrense for familiegjenforening med ektefelle.»

Forslag nr. 29 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen trekke tilbake skriv av 5. juli 1993 fra Justisdepartementet, om at politiet ikke skal kunne gripe inn i kirker og bedehus for å hente folk ut.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 85 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.13.08)

Presidenten: Når det gjelder forslag nr. 30, fra Fremskrittspartiet, vil dette forslaget etter presidentens mening ha innvirkning på neste års budsjettramme og vil derfor etter bestemmelsene i § 19 i Stortingets forretningsorden ikke komme til votering. Det blir derfor å anse som bortfalt.

Det voteres over forslagene nr. 5–8, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen endre lover, forskrifter og regelverk for alle offentlige anskaffelser, kjøp og kontrakter slik at det stilles krav om ikke-diskriminering, full tilgjengelighet og universell utforming.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i kommuneproposisjonen for 2006 legge fram en helhetlig plan for stimulering av interkommunalt samarbeid.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremlegge en vurdering av metodene for alderstesting av enslige mindreårige asylsøkere i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2005.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i løpet av våren 2005 fremme en sak med vurdering av bruk av anbud og hvilke kriterier som legges til grunn ved anbudskonkurranse, herunder regler for hvor stort utbytte den enkelte leverandør kan ta ut.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 79 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.13.44)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 4, fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i kommuneproposisjonen for 2006 foreta en vurdering av dagens ordning med kommunal eiendomsskatt og utrede en ordning med friere kommunal beskatningsrett.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 63 mot 37 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.14.02)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 3, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at alle direkte bedriftsrettede tiltak som tildeles med grunnlag i fylkeskommunenes disponering av bevilgningene over kap. 551 post 60, skal forvaltes gjennom Innovasjon Norge.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 62 mot 38 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.14.16)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 2, fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gå imot enhver form for opprettelse av Sharia-råd i Norge.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ble med 60 mot 40 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.14.32)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen videreføre tilskuddet til Human Rights Service som en fast ordning.»

Votering:Forslaget fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti bifaltes med 55 mot 45 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.14.52)

Presidenten: Det var mindretallsforslagene – og det ene flertallsforslaget – bortsett fra forslag nr. 32, som vi kommer tilbake til.

Da skal det voteres over innstillingens forslag til vedtak under rammeområde 6.

Komiteen hadde innstillet:A. Rammeområde 6 (Innvandring, regional utvikling, bustad og arbeid) I

På statsbudsjettet for 2005 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter
500Kommunal- og regionaldepartementet (jf. kap. 3500)
1Driftsutgifter 173 700 000
21Spesielle forsknings- og utredningsoppdrag, kan overføres10 500 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres5 500 000
50Forskningsprogrammer under Norges forskningsråd 19 500 000
502Valgutgifter
1Driftsutgifter 31 700 000
520Utlendingsdirektoratet (jf. kap. 3520)
1Driftsutgifter 423 700 000
21Spesielle driftsutgifter, statlige mottak 1 138 770 000
22Spesielle driftsutgifter, tolk og oversettelse 34 000 000
521Bosetting av flyktninger og tiltak for innvandrere (jf. kap. 3521)
60Integreringstilskudd, kan overføres 2 768 300 000
61Norskopplæring for voksne innvandrere 1 275 000 000
62Kommunale innvandrertiltak 53 500 000
70Bosettingsordningen og integreringstilskudd, oppfølging 3 000 000
71Kunnskapsutvikling, kan overføres 41 900 000
72Tilbakevending for flyktninger, kan overføres8 850 000
73Tilskudd til innvandrerorganisasjoner og annen frivillig virksomhet 25 700 000
74Statsautorisasjonsordningen for tolker m.m. 1 650 000
75Reiseutgifter for flyktninger til og fra utlandet, kan overføres12 950 000
522Senter mot etnisk diskriminering (jf. kap. 3522)
1Driftsutgifter 7 150 000
523Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene (jf. kap. 3523)
1Driftsutgifter 4 600 000
524Utlendingsnemnda (jf. kap. 3524)
1Driftsutgifter 88 900 000
21Spesielle driftsutgifter, nemndbehandling 6 450 000
526Nasjonale minoriteter (jf. kap. 3526)
70Tilskudd til nasjonale minoriteter 3 000 000
71Avkastning av Romanifolkets fond 1 850 000
540Sametinget (jf. kap. 3540)
50Sametinget 138 750 000
54Avkastning av Samefolkets fond 4 650 000
541Tilskudd til samiske formål
70Tilskudd til samiske formål 1 100 000
72Samisk språk, informasjon, mv. 2 680 000
73Reindriftens internasjonale fag- og formidlingssenter 750 000
542Kompetansesenter for urfolks rettigheter (jf. kap. 3542)
1Driftsutgifter 2 050 000
551Regional utvikling og nyskaping
60Tilskudd til fylkeskommuner for regional utvikling 1 012 000 000
61Næringsrettede utviklingstiltak, kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift, kan overføres, kan nyttes under post 70755 000 000
64Utviklingsmidler til Oppland fylkeskommune 76 800 000
70Transportstøtte, kan nyttes under post 61195 500 000
552Nasjonalt samarbeid for regional utvikling
21Kunnskapsutvikling, informasjon, mv., kan overføres8 000 000
72Nasjonale tiltak for regional utvikling, kan overføres269 300 000
580Bostøtte
70Bostøtte, overslagsbevilgning2 093 600 000
581Bolig- og bomiljøtiltak
21Kunnskapsutvikling og -formidling 3 800 000
22Program for reduserte byggekostnader, kan overføres16 000 000
60Handlingsprogram for Oslo indre øst 40 000 000
75Boligtilskudd til etablering, utbedring og utleieboliger, kan overføres591 000 000
78Kompetansetilskudd, kan overføres56 700 000
582Rentekompensasjon for skoleanlegg og kirkebygg
60Rentekompensasjon – skoleanlegg, kan overføres263 500 000
61Rentekompensasjon – kirkebygg, kan overføres7 800 000
585Husleietvistutvalget i Oslo og Akershus (jf. kap. 3585)
1Driftsutgifter 4 900 000
586Tilskudd til omsorgsboliger og sykehjemsplasser
60Oppstartingstilskudd, kan overføres1 313 800 000
63Tilskudd til kompensasjon for utgifter til renter og avdrag 1 409 000 000
587Statens bygningstekniske etat (jf. kap. 3587)
1Driftsutgifter 38 050 000
603Arbeidsretten, meklingsinstitusjonen m.m.
1Driftsutgifter 11 400 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres2 200 000
630Aetat (jf. kap. 3630)
1Driftsutgifter 2 111 800 000
21Spesielle driftsutgifter 1 900 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres50 600 000
634Arbeidsmarkedstiltak (jf. kap. 3634)
21Evaluering, utviklingstiltak mv., kan overføres27 900 000
70Ordinære arbeidsmarkedstiltak, kan overføres1 525 000 000
71Spesielle arbeidsmarkedstiltak, kan overføres, kan nyttes under post 703 262 000 000
73Investeringer i skjermede tiltak, kan overføres, kan nyttes under post 7169 400 000
74Lønnssubsidium ved reaktivisering, overslagsbevilgning33 400 000
635Ventelønn (jf. kap. 3635)
1Driftsutgifter, overslagsbevilgning435 000 000
640Arbeidstilsynet (jf. kap. 3640)
1Driftsutgifter 296 900 000
22Flyttekostnader, kan overføres29 000 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres3 800 000
642Petroleumstilsynet (jf. kap. 3642)
1Driftsutgifter 125 000 000
21Spesielle driftsutgifter 13 000 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres1 500 000
643Statens arbeidsmiljøinstitutt (jf. kap. 3643)
50Statstilskudd 75 700 000
646Pionerdykkere i Nordsjøen
1Driftsutgifter, kan overføres2 000 000
70Tilskudd til pionerdykkere, overslagsbevilgning150 000 000
2412Den norske stats husbank (jf. kap. 5312 og 5615)
1Driftsutgifter 283 000 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres5 000 000
72Rentestøtte 23 000 000
Totale utgifter 22 983 400 000
Inntekter
3520Utlendingsdirektoratet (jf. kap. 520)
2Gebyr nødvisum 93 000
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 546 570 000
3521Bosetting av flyktninger og tiltak for innvandrere (jf. kap. 521)
1Tilbakevending for flyktninger 8 841 000
2Norskopplæring for voksne innvandrere 17 850 000
3Reiseutgifter for flyktninger til og fra utlandet 12 691 000
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 40 195 000
3526Nasjonale minoriteter (jf. kap. 526)
71Avkastning av Romanifolkets fond 1 850 000
3540Sametinget (jf. kap. 540)
51Avkastning av Samefolkets fond 4 650 000
3585Husleietvistutvalget i Oslo og Akershus (jf. kap. 585)
1Gebyrer 240 000
3587Statens bygningstekniske etat (jf. kap. 587)
4Gebyrer, sentral godkjenning foretak 13 600 000
3630Aetat (jf. kap. 630)
4Salgsinntekter mv. 400 000
80Innfordret misbruk av dagpenger 35 600 000
81Innfordret misbruk av attføringsytelser 11 100 000
3634Arbeidsmarkedstiltak (jf. kap. 634)
2Opplæringstjenester 1 900 000
60Refusjon, forsøk dagpenger 1 500 000
3635Ventelønn (jf. kap. 635)
1Refusjon statlig virksomhet 100 000 000
3640Arbeidstilsynet (jf. kap. 640)
1Diverse inntekter 1 800 000
4Kjemikaliekontroll, gebyrer 4 500 000
5Tvangsmulkt 1 600 000
7Byggesaksbehandling, gebyrer 14 000 000
3642Petroleumstilsynet (jf. kap. 642)
2Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet 1 300 000
3Refusjon av tilsynsutgifter 54 000 000
6Refusjoner/ymse inntekter 2 200 000
5312Den norske stats husbank (jf. kap. 2412)
1Gebyrer m.m. 28 700 000
5327Innovasjon Norge (IN) og fylkeskommunene mv.
50Tilbakeføring av tilskudd 70 000 000
51Tilbakeføring av tapsfond 20 000 000
5615Renter fra Den norske stats husbank (jf. kap. 2412)
80Renter 4 437 000 000
Totale inntekter 5 432 180 000

II Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kommunal- og regionaldepartementet i 2005 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 500 post 1 kap. 3500 post 1
kap. 522 post 1 kap. 3522 post 1
kap. 585 post 1 kap. 3585 post 1
kap. 587 post 1 kap. 3587 post 4
kap. 2412 post 1 kap. 5312 post 1

III Omdisponeringsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kommunal- og regionaldepartementet i 2005 i samråd med Utdannings- og forsk- ningsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet, Kultur- og kirkedepartementet og Nærings- og handelsdepartementet i forbindelse med forsøk om oppgavedifferensiering i Oppland fylkeskommune får adgang til å omdisponere mellom bevilgningen under kap. 551 Regional utvikling og nyskaping, post 64 Utviklingsmidler til Oppland fylkeskommune og bevilgningen under:

  • 1. kap. 281 Fellesutgifter for universitet og høgskoler, post 1 Driftsutgifter.

  • 2. kap. 551 Regional utvikling og nyskaping, post 60 Tilskudd til fylkeskommuner for regional utvikling.

  • 3. kap. 551 Regional utvikling og nyskaping, post 61 Næringsrettede utviklingstiltak, kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift.

  • 4. kap. 1149 Verdiskapings- og utviklingstiltak i landbruket, post 50 Tilskudd til Landbrukets Utviklingsfond (LUF).

  • 5. kap. 1426 Statens naturoppsyn, post 31 Tiltak i naturvern-, kulturlandskaps- og friluftsområder.

  • 6. kap. 1427 Direktoratet for naturforvaltning, post 74 Tilskudd til friluftslivstiltak.

  • 7. kap. 1429 Riksantikvaren, post 72 Vern og sikring av fredete og bevaringsverdige kulturminner og kulturmiljøer.

  • 8. kap. 634 Arbeidsmarkedstiltak, post 70 Ordinære arbeidsmarkedstiltak.

  • 9. kap. 634 Arbeidsmarkedstiltak, post 71 Spesielle arbeidsmarkedstiltak.

  • 10. kap. 2421 Innovasjon Norge, post 50 Innovasjon – prosjekter, fond.

IV Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kommunal- og regionaldepartementet i 2005 kan gi tilsagn om tilskudd utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
551Regional utvikling og nyskaping
61Næringsrettede utviklingstiltak, kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift 255 mill. kroner
70Transportstøtte 300 mill. kroner
581Bolig- og bomiljøtiltak
71Tilskudd til boligkvalitet 5,1 mill. kroner
75Tilskudd til etablering, utbedring og utleieboliger 174,2 mill. kroner
586Tilskudd til omsorgsboliger og sykehjemsplasser
60Oppstartingstilskudd 158,2 mill. kroner

V Omdisponeringsfullmakter

Stortinget samtykker i at Arbeids- og sosialdepartementet i 2005 kan:

  • 1. omdisponere inntil 10 pst. av bevilgningen under kap. 634 Arbeidsmarkedstiltak, post 70 Ordinære arbeidsmarkedstiltak til post 71 Spesielle arbeidsmarkedstiltak.

  • 2. omdisponere inntil 40 mill. kroner fra kap. 634 Arbeidsmarkedstiltak, post 71 Spesielle arbeidsmarkedstiltak til kap. 630 Aetat, post 1 Driftsutgifter.

VI Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Arbeids- og sosialdepartementet i 2005 kan gi tilsagn om tilskudd utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
634Arbeidsmarkedstiltak
70Ordinære arbeidsmarkedstiltak 405,0 mill. kroner
71Spesielle arbeidsmarkedstiltak 640,7 mill. kroner

VII Fullmakt til å ettergi rente- og avdragsfrie lån

Stortinget samtykker i at Arbeids- og sosialdepartementet i 2005 kan ettergi rente- og avdragsfrie lån gitt til arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede der dette blir vurdert som nødvendig for å sikre den videre driften.

VIII Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Arbeids- og sosialdepartementet i 2005 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 630 post 1 kap. 3630 post 4
kap. 630 post 21 kap. 3630 post 2
kap. 640 post 1 kap. 3640 postene 1, 6 og 7
kap. 642 post 1 kap. 3642 post 6
kap. 642 post 21 kap. 3642 post 2

Presidenten: Presidenten antar Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 55 mot 45 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.15.31)

Presidenten: Presidenten vil her ta opp forslag nr. 32, som ved en inkurie har falt ut av innstillingens forslag til vedtak. Dette forslaget er fremmet på vegne av hele komiteen og lyder:

«Omdisponeringsfullmakter

Stortinget samtykkjer i at Kommunal- og regionaldepartementet i 2005 i samråd med Arbeids- og sosialdepartementet i samband med forsøk med oppgåvedifferensiering i kommunane Bergen, Båtsfjord, Kristiansand, Stavanger og Oslo får høve til å omdisponere mellom løyvinga under kap. 571 Rammetilskot til kommunar, post 60 Innbyggjartilskot og løyvinga under:

1. kap. 572 Rammetilskot til fylkeskommunar, post 60 Innbyggjartilskot.

2. kap. 630 Aetat, post 01 Driftsutgifter.

3. kap. 634 Arbeidsmarknadstiltak, post 70 Ordinære arbeidsmarknadstiltak.»

Votering:Forslaget fra komiteen bifaltes enstemmig.

Presidenten: Vi skal så ta for oss rammeområde 7.

Komiteen hadde innstillet:B. Rammeområde 7 (Dagpengar mv.)

På statsbudsjettet for 2005 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter
2540Stønad under arbeidsløyse til fiskere og fangstmenn
70Tilskudd, overslagsbevilgning40 000 000
2541Dagpenger
70Dagpenger, overslagsbevilgning9 615 000 000
2542Statsgaranti for lønnskrav ved konkurs mv. (jf. kap. 5704)
70Statsgaranti for lønnskrav ved konkurs mv., overslagsbevilgning 473 500 000
2543Ytelser til yrkesrettet attføring
70Attføringspenger, overslagsbevilgning10 320 000 000
71Attføringsstønad, overslagsbevilgning1 630 000 000
Totale utgifter 22 078 500 000
Inntekter
5704Statsgaranti for lønnskrav ved konkurs mv. (jf. kap. 2542)
2Dividende 100 000 000
5705Statsgaranti for lønnskrav ved konkurs, dagpenger
1Refusjon dagpenger 50 000 000
Totale inntekter 150 000 000

Presidenten: Presidenten antar at Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 55 mot 45 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.16.16)

Presidenten: Da gjenstår det å votere over C. Rammeuavhengige vedtak.

Komiteen hadde innstillet:C. Rammeuavhengige vedtak

I Fullmakt om midlertidig innkvartering av asylsøkere og flyktninger

Stortinget samtykker i at Kommunal- og regionaldepartementet i 2005 kan inngå avtaler om midlertidig innkvartering av asylsøkere og flyktninger med varighet utover 2005. Dersom behovet for mottaksplasser for asylsøkere og flyktninger blir større enn antatt i budsjettet for 2005, samtykker Stortinget i at Kommunal- og regionaldepartementet kan øke antall plasser i statlige mottak innenfor gjeldende rammer for etablering og drift av det statlige mottaksapparatet, selv om det medfører et bevilgningsmessig merbehov under kap. 520 Utlendingsdirektoratet, post 21 Spesielle driftsutgifter, statlige mottak.

Presidenten: Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet har innstillingen her.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 83 mot 16 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.16.43)Videre var innstillet:

II

Stortinget ber Regjeringen legge fram en bred og faglig anlagt attføringsmelding etter at forslaget om ny arbeids- og velferdsforvaltning er behandlet av Stortinget.

Presidenten: Her står hele komiteen bak.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

III

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2005 fremlegge rapport og vurdering av kostnader ved å innfri tilskudd for radonforebyggende tiltak innenfor de utlyste kriterier for de som søkte i løpet av 2003.

IV

Stortinget ber Regjeringa i samband med Revidert nasjonalbudsjett 2005 foreta ein gjennomgang av alle sider ved forliset av riggen Deep Sea Driller.

Presidenten: Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har innstillingen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 61 mot 39 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.17.12)Videre var innstillet:

V

Stortinget ber Regjeringen sette i verk et arbeid overfor kommunesektoren med sikte på å etablere en forpliktende plan for oppretting av den økonomiske ubalansen i kommunesektoren. Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en slik plan i kommuneproposisjonen for 2006.

VI

Stortinget ber Regjeringen ta initiativ overfor KS for å gjøre dagens konsultasjonsordning mer forpliktende slik at de totale ressursene innenfor offentlig sektor kan utnyttes bedre. Stortinget ber Regjeringen legge frem prinsippene for en slik ordning i forbindelse med kommuneproposisjonen for 2006.

VII

Stortinget ber Regjeringen lage handlingsplaner med klare måltall for rekruttering av funksjonshemmede og innvandrere til offentlige stillinger.

VIII

Stortinget ber Regjeringa i samband med Revidert nasjonalbudsjett for 2005 om å vurdere dispensasjon frå folketrygdlova slik at tilsette i fiskeindustrien får eit betre tilpassa regelverk for dagpengar.

Presidenten: Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har innstillingen.

Votering:Komiteens innstilling ble med 54 mot 46 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.17.34)