Stortinget - Møte fredag den 17. juni 2005 kl. 09.15

Dato: 17.06.2005

Referatsaker

Sak nr. 13

Referat

Presidenten: Det foreligger ikke noe referat.

Vi skal nå avslutte det 149. storting, det fjerde og siste i inneværende valgperiode. I løpet av dette året har Stortinget hatt 99 møter, mens det har vært 43 møter i Odelstinget og 13 i Lagtinget. Det har vært 14 kveldsmøter i Stortinget og 13 i Odelstinget. Ni møter har vart utover reglementsmessig tid, kl. 22, og to av dem har gått utover kl. 24, begge i Stortinget.

Det burde dermed endelig være slått fast at de årvisse kommentarer og kritiske merknader til at Stortinget i deler av året driver hektisk og uansvarlig behandling i nattmøter, iallfall ikke i år har noe for seg.

Presidenten vil gi uttrykk for at dette synliggjør at aktivt arbeid i arbeidsordningskomiteen i samarbeid med komiteene kan gi resultater i forhold til en fornuftig arbeidsfordeling utover våren.

Regjeringen har fremmet 217 saker for Stortinget, fordelt på 74 stortingsproposisjoner, 103 odelstingsproposisjoner og 40 stortingsmeldinger. Stortingsrepresentantene har framsatt 103 Dokument nr. 8-forslag. Hvis vi summerer disse og stortingsproposisjoner og odelstingsproposisjoner fra Regjeringen, utgjør Dokument nr. 8-forslagene ca. en tredjedel av de forslag Stortinget har hatt til behandling.

Komiteenes bidrag til det som har vært behandlet i Stortinget og avdelingene, er 281 innstillinger til Stortinget og 131 til Odelstinget. I tillegg kommer selvfølgelig de ulike budsjettinnstillinger.

Regjeringen har bidratt til debattene i Stortinget med ti redegjørelser, inkludert trontalen.

Etter dette storting ligger det igjen én stortingsproposisjon, tre stortingsmeldinger, seks odelstingsproposisjoner og 18 Dokument nr. 8-forslag samt Dokument nr. 19 for 2003-2004, om riksrettsordningen, og 21 grunnlovsforslag. Det tydeliggjør et hardt arbeidende storting som er opptatt av å gjøre seg ferdig med sakene.

Av de sakene som er behandlet av dette stortinget, skal jeg nevne noen ganske få:

  • pensjonsreformen, en av de store sakene i denne perioden

  • flodbølgekatastrofen

  • erstatningsordninger for grupper som urettmessig har lidd overlast i vårt samfunn

  • store og viktige lovendringer og nye lover, bl.a. tvisteloven, loven om romavlytting og bruk av tvangsmidler, rettergangslovgivningen, finnmarksloven, straffeloven og arbeidsmiljøloven, for å nevne noen av de lovene som det har vært størst oppmerksomhet på

Stortinget har også i ulike sammenhenger viet en del oppmerksomhet til Forsvarets økonomi, og har også behandlet saker om

  • marin næringsutvikling

  • ny arbeids- og velferdsforvaltning

  • muligheter og utfordringer i nord

Av saker som har særlig betydning for Stortingets arbeid, bør den nye strukturen som er vedtatt for Stortingets komiteer, nevnes. Det er i denne sammenheng også grunn til å nevne at vi tidligere i perioden har behandlet en sak som har stor betydning for forholdet mellom storting og regjering, nemlig Frøiland-utvalgets innstilling om Stortingets kontrollvirksomhet.

Og endelig: Vi har behandlet den store maktutredningen.

Nå vil presidenten på vegne av alle stortingsrepresentanter takke alle ansatte i Stortinget og i partigruppene for en stor innsats gjennom hele denne perioden.

Videre vil presidenten på vegne av Presidentskapet rette en takk til alle stortingsrepresentanter, og også til Regjeringen, for vel utført arbeid. Og da hever vi oss over de partipolitiske prioriteringer og tillater oss å mene at vi fungerer, og vi fungerer godt.

Presidenten vil også rette en personlig takk til alle medrepresentantene for nødvendig overbærenhet og samarbeidsvilje. Dere har vist at både som medlemmer av ulike komiteer og som enkeltrepresentanter i Stortinget har vi gjennomført Stortingets forhandlinger med den verdighet som er nødvendig.

Da nærmer møtet seg sin slutt. Etter at dette møtet er hevet, oppfordres representantene til å skrive under Stortingets og avdelingenes protokoller. Lagtingsprotokollen er utlagt i Lagtingssalen, mens protokollene for Stortinget og Odelstinget kan underskrives her i salen. Men før vi kan gjøre det, skal vi ha et odelstingsmøte.

Ber noen om ordet før møtet heves? – Carl I. Hagen.

Carl I. Hagen (FrP) [15:26:21]: Som den representant som har lengst ansiennitet, vil jeg gjerne få lov til å takke Presidentskapet, og spesielt stortingspresident Kosmo, for utmerket arbeid i denne fireårsperioden.

Jeg hadde ordet i forbindelse med valget av stortingspresidenten. Hadde det skjedd litt annerledes, hadde det sikkert vært enkelte endringer i den politiske situasjonen nå. Men jeg vil gjerne få lov til å si at stortingspresident Kosmo har gjort en utmerket jobb.

Det var én ting presidenten glemte i sin oppsummering. Jeg vil også legge vekt på at det har lyktes – takket være presidentens initiativ – et eget utvalg, Riksrettsutvalget, å komme frem til en betydelig endring av vår grunnlov som det er godt håp om vil bli vedtatt i neste stortingsperiode.

Jeg vil også berømme Presidentskapet og presidenten for den utmerkede gjennomføring der hvor Stortinget var engasjert i forbindelse med 100-årsmarkeringen.

Jeg vil derfor bare få lov til å si tusen takk for god innsats i disse fire årene, og ønske lykke til med innsatsen i Telemark som fylkesmann.

(Akklamasjon i salen)

Presidenten: Presidenten sier tusen takk på vegne av Presidentskapet og seg selv.

Da vil presidenten erklære forhandlingene i det 149. storting for avsluttet.