Stortinget - Møte torsdag den 19. februar 2009 kl. 10

Dato: 19.02.2009

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Olaf Øen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Olaf Øen er død, 83 år gammel.

En lang arbeidsdag og et brennende politisk engasjement er over. Olaf Øen startet yrkeslivet sitt som skogsarbeider og linjearbeider ved NSB i krigsårene. Han deltok aktivt i hjemmestyrkene og fikk Deltakermedaljen for det. Senere deltok han i Tysklandsbrigaden.

Ifølge avisen Hallingdølen vil Olaf Øens navn for all ettertid være knyttet til industriutbyggingen i Nes kommune. Han var ordfører for Arbeiderpartiet der fra 1963 og i ti år. Det var i disse årene det moderne Nes vokste fram, med industri-, turist-, bolig- og vannverksutbygging. Det var det å skaffe arbeidsplasser som var jobb nummer én for Olaf Øen. Den dag i dag kan man se resultatene av hans innsats i form av trygge og gode arbeidsplasser i hjemkommunen hans. Det sies gjerne om Olaf Øen at han er den enkeltperson som har betydd mest for Nes kommune de siste 50 årene.

Etter å ha møtt som vararepresentant på Stortinget i mange år, ble han fast representant fra 15. januar 1976 til høsten 1989, dvs. i 14 år og én dag. I denne perioden var han medlem i både landbruks-, forsvars- og samferdselskomiteen. Han engasjerte seg og markerte seg i en rekke saker, som i vannkraftutbyggingen i Veig og Dagali, nasjonalparken på Hardangervidda, stamveien mellom Oslo og Bergen, flyplassen på Dagali og heimevernsskolen på Torpo.

Det han kanskje vil bli mest husket for, var da han som saksordfører for ny hovedflyplass, talte sitt parti midt imot. Så fikk også Olaf Øens stedsvalg for ny hovedflyplass, Hurum, et dramatisk flertall på Stortinget i første omgang, selv om det endte med Gardermoen. Sårene etter den opprivende flyplasstriden i 1988 ble aldri helt leget. Olaf Øen ble vel aldri helt ferdig og forsonet med de mest aktive motstanderne av Hurum-alternativet.

Olaf Øen vil i ettertid først og fremst bli husket som riks- og distriktspolitiker. Han var imidlertid også opptatt av utenrikspolitikk, og var bl.a. delegat ved FNs generalforsamling. I april 1980 reiste Olaf Øen sammen med forsvarsminister Thorvald Stoltenberg på en observasjonstur i Sør-Libanon. Der ble han vitne til den Israel-støttede Major Haddads angrep på sivilbefolkningen og på FN-styrkene. Den norske delegasjonen opplevde selv å bli beskutt. Etter denne episoden ble Olaf Øen svært opptatt av Midtøsten-konflikten, og meldte seg ut av Israels venner her på Stortinget.

Alle som kjente Olaf Øen, vet at han var en energisk, viljesterk og handlekraftig mann, en politiker som kjempet for det han trodde på, alltid med rak rygg og blanke våpen. I tillegg til alle sakene som Olaf Øen målbevisst og energisk engasjerte seg i på Stortinget, ble han også en effektiv døråpner for mange hallinger og en mann som stadig talte Buskeruds sak. Etter tiden på Stortinget gikk han tilbake til kommunal- og distriktspolitikken med særlig vekt på eldrepolitikken.

Olaf Øen var en resultatorientert politiker. Han gikk rett fram hvis det var nødvendig. Han pakket aldri meningene sine inn i bomull. Derfor ble han av sine politiske motstandere oppfattet som å være en hard negl, men samtidig sier de som kjente ham, at han var et romslig og jovialt menneske.

Vi minnes Olaf Øen for hans virke på Stortinget, og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe foreligger søknad om sykepermisjon for representanten Kari Kjønaas Kjos fra og med 19. februar og inntil videre.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden behandles straks og innvilges.

  • Vararepresentanten, Tove Nyhus, innkalles for å møte i permisjonstiden.

  • Tove Nyhus innvelges i Lagtinget for den tid hun møter for representanten Kari Kjønaas Kjos.

Presidenten: Tove Nyhus er til stede og vil ta sete.

Representanten Anders Anundsen vil framsette et representantforslag.

Anders Anundsen (FrP) [10:05:39]: På vegne av representantene Per Sandberg, Ib Thomsen, Tord Lien og meg selv er det en glede å legge frem forslag om nødvendige lovendringer slik at Statens vegvesen og andre statlige aktører må betale saksbehandlingsgebyr på linje med private aktører.

Presidenten: Representanten Per-Willy Amundsen vil framsette et representantforslag.

Per-Willy Amundsen (FrP) [10:06:14]: På vegne av representantene Siv Jensen, Åge Starheim, Ib Thomsen og meg selv har jeg gleden av å fremsette et forslag om å styrke arbeidsgivers styringsrett til uniform og bekledning samt forhindre etablering av særrettigheter for særskilte grupper.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.