Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte mandag den 27. april 2009 kl. 12

Dato:
President: Eirin Faldet

Dokumenter: 

Sak nr. 1 [12:04:41]

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om internasjonalisering av utdanning

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram 15 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–12, fra Jon Jæger Gåsvatn på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslagene nr. 13 og 14, fra Jon Jæger Gåsvatn på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 15, fra Dagrun Eriksen på vegne av Kristelig Folkeparti og Venstre

Forslag nr. 1 er under debatten omgjort til et oversendelsesforslag. Forslaget lyder da i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å komme tilbake med forslag som sikrer at godkjenningsrutinene for utenlandsskoleår gjøres bedre og mer forutsigbare, og at man på egnet måte sikrer at rådgivere har oppdatert kunnskap om utvekslingsmuligheter.»

Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Det voteres først over forslag nr. 15, fra Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag til styrking av kvoteordningen av studenter fra utviklingsland.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 83 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.05.51)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 14, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å bringe reisestipendet i Norden opp på fullt nivå igjen.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.06.16)

Presidenten: Så vil presidenten votere over forslag nr. 11, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at studenter får tilgang til samme låne- og stipendordninger for «Freshman Year» og første år av bachelorgrad i ikke-vestlige land og USA som for annen høyere utdanning tatt i utlandet.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 51 mot 48 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.06.39)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 13, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag om at studenter skal få tilgang til samme låne- og stipendordninger for «Freshman Year» i USA og første år av bachelorgrad i ikke-vestlige land som for annen høyere utdanning tatt i utlandet, som en prøveordning fra studieåret 2009/2010 og frem til og med studieåret 2011/2012.»

Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har varslet at de nå subsidiært støtter dette forslaget.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 51 mot 48 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.07.08)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 2–10 og forslag nr. 12, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at støtteordningen fra Lånekassen utvides til å omfatte Vg1 og Vg3, og at det gis støtte til elever på videregående nivå som ønsker å studere et semester ute.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag til hvordan en kan sikre at utdanningen som elever får gjennom elevutveksling, blir godkjent i Norge.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som sikrer tilskudd til norskopplæring for fremmedspråklige elever i internasjonale skoler i Norge.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som sikrer at elever på IBO-godkjente skoler mottar skolepenger under hele grunnopplæringen.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag som sikrer at personer som har et utenlandsopphold som ledd i en norsk NOKUT-godkjent fagskoleutdanning, sikres skolepengestøtte på lik linje med delstudenter under høyere utdanning.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen oppheve kostnadsrammen for bygging av studentboliger.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som sikrer tilskudd til norskopplæring for fremmedspråklige studenter.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som gjør det mulig for kvotestudenter å forhåndssøke studielån fra sitt hjemland.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen styrke ordningen med tilretteleggingssemester og sørge for en mer offensiv markedsføring av de muligheter som ligger i ordningen.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen heve stipendandelen i skolepengestøtten for helgradsstudenter på bachelornivå til 70 pst.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 51 mot 48 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.07.35)Komiteen hadde innstilt:

I

Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av systemet for finansiering av internasjonale skoler som inkluderer både tilskuddsordningen og ordning for finansiering gjennom Lånekassen, for å se om dagens ordninger er formålstjenlige.

II

Stortinget ber Regjeringen sørge for at virksomheten til Senter for internasjonalisering av høgre utdanning (SIU) blir gjenstand for en evaluering tilsvarende den som ble foretatt for NOKUTs virksomhet.

III

Stortinget ber Regjeringen om å forlenge gjeldende praksis i Lånekassen for tildeling av støtte til studenter ved Gründerskolen til og med studieåret 2009/2010, og samtidig vurdere hensiktsmessigheten av gjeldende regelverk.

IV

St.meld. nr. 14 (2008–2009) – internasjonalisering av utdanning – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: I sakene nr. 2 og 3 foreligger det ikke noe voteringstema.