Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 2009 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:52:27]: «Undertegnede har flere ganger utfordret Regjeringen på å støtte arbeidet med å teste ut en såkalt biomembran, som kan ha stor verdi både i klima-, miljø-, landbruks- og bistandssammenheng. Produktet er prøvd flere steder i verden. Daværende statsråd Åslaug Haga lovet til NRK 15. november 2007 at Regjeringen skulle hjelpe produktet frem. I USA er man på myndighetsnivå interessert i en vitenskapelig studie av produktets muligheter, men savner signaler fra norske myndigheter.

Vil Regjeringen sikre at Norge bidrar til at biomembranen testes ut i USA?»

Statsråd Erik Solheim [11:53:04]: Verden står overfor svært alvorlige klimaendringer. Den globale middeltemperaturen har økt med om lag 0,8 grader i forhold til før-industrielt nivå, og vi er inne på et spor nå som – hvis ikke drastiske tiltak settes i verk – vil lede menneskeheten til 4–5 graders økt oppvarming i løpet av de neste 100 år. Denne økningen forventes å fortsette selv om vi skulle klare å redusere utslipp av klimagassene fra nå av.

Jeg er klar over at den såkalte biomembranen fra Albedo Tech bl.a. har som formål å øke energirefleksjonen fra jorda og dermed kan senke temperaturen. Det er inspirerende å høre om en sånn oppfinnelse. Som tidligere sagt, synes jeg at denne teknologien virker lovende, selv om det selvsagt er vanskelig – nærmest umulig – for en statsråd personlig å gjøre en teknologivurdering.

Det er god dialog mellom Albedo Tech og mitt embetsverk om alle aspekter knyttet til videre utvikling av teknologien. Jeg har selv hatt møte med Albedo Techs representanter i Norge. Det var planlagt et møte med deres amerikanske representanter da jeg var i USA for en uke siden, men fordi de ikke hadde anledning på det tidspunktet jeg kunne, ble ikke det møtet noe av. Men jeg vil gjerne møte dem igjen ved neste anledning. Jeg er også mer enn beredt til å diskutere saken med amerikanske myndigheter, og jeg er beredt til å ta initiativ til å snakke med dem for å få klargjort hvor stor den reelle interessen er på amerikansk side.

Det er oppmerksomhet om teknologien i USA, og vi vil bidra til å klargjøre hvor stor den er, og hva amerikanerne eventuelt er villig til – på myndighetsnivå – å bidra med.

Innovasjon Norge har allerede støttet Albedo Tech, og vi har nylig oppfordret Albedo Tech til å fortsette å søke støtte gjennom de ordinære kanalene, som f.eks. Innovasjon Norge.

Så i sum: Ja, dette er en spennende, ny teknologi som det er all mulig foranledning for å støtte, men også Albedo Tech må gå gjennom de vanlige kanalene for å overbevise fagfolk om betydningen av sin teknologi. Men jeg er villig til å bruke min status som miljø- og utviklingsminister til å være døråpner og ha dialog med amerikanske myndigheter på området.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:55:04]: Svaret kan oppfattes som positivt. Men jeg kjenner historien og snakker med Albedo Tech ganske ofte, og opplevelsen fra deres side er litt annerledes. Her trenger en i utgangspunktet ikke en døråpner inn til amerikanske myndigheter. Jeg har selv snakket med flere kongressmedlemmer i USA som har et stort ønske om og vilje til å få til dette. Problemet fra amerikansk side er at de ikke vet hva norske myndigheter vil. Så de trenger heller en døråpner inn til den norske regjering og en regjering som er villig til å forplikte seg, ikke bare henvise til byråkratiet, men som faktisk kan si at dette er et så potensielt viktig virkemiddel for mange norske bistands-, klima-, miljø-, landbruks- og næringsformål at her vil staten gå inn og se om dette produktet kan holde det det lover. Det kan være et viktig virkemiddel for norske myndigheter. Det er jo her Regjeringen ikke har tatt det avgjørende grepet. På Mongstad og på Kårstø gjør man det, men når det kommer til småbeløp som dette, henviser man til byråkratiet.

Statsråd Erik Solheim [11:56:16]: La meg starte med å innby Fremskrittspartiet til å tenke over hva slags samfunn vi ville få dersom statsråder – ut fra hva man personlig liker og misliker, hva man har tro på og ikke tro på, på områder hvor statsråder og også stortingsrepresentanter har meget begrensede forutsetninger for å forstå hva som vil lykkes, og hva som ikke vil lykkes – skulle velge fritt og gi støtte til det, men da avslå 50 andre. Vi må ha et system i Norge hvor fagfolk går inn og vurderer de forskjellige teknologiene, for det er bare fagfolk som har en rimelig utsikt til å vurdere det – når vi kaster bort skattebetalernes penger, og når vi bruker skattebetalernes penger på en fornuftig måte.

Derfor er mitt svar at Albedo Tech må også overbevise de faglige instansene som er satt til å gjøre dette, men jeg har en vidåpen dør, og jeg har SMS-utveksling og telefonutveksling med deres representanter i Norge. Jeg er beredt til absolutt å legge tyngde til for å få dette til, men Albedo Tech må også overbevise fagfolkene om at de er støtteberettiget ut fra de vanlige støtteordningene som vi har i Norge.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:57:17]: Dette handler om politisk handlekraft. Når en snakker om å få til CO2-rensing, har altså Regjeringen gått gjennom et løp på Mongstad og Kårstø som ikke har vært gjennom denne prosessen som statsråden nå snakker om, og der en bruker milliarder av kroner.

Det som en ber om fra amerikansk side, for at de skal kunne utløse 3 millioner dollar, er at Norge stiller opp med 1 million dollar. Det er svært små beløp. Jeg sier ikke her at Norge dermed skal gå inn og si at vi kjøper dette produktet. Det er noe helt annet. Det jeg sier, er at når en ser et så potensielt lovende produkt som dette, bør en være med og sørge for at den vitenskapelige testingen kan skje, for Norge – den norske regjering og Det norske storting – har så stor egeninteresse i den oppsiden som dette kan gi.

Dette handler ikke om at en skal bruke store beløp og begynne å si ja til alt, slik statsråden indikerer, men det handler om at enkelte ting framstår som så viktig, akkurat som Regjeringen har sett på CO2-rensingen på Kårstø, at en faktisk skjærer igjennom og sier at dette vil vi. Med så små beløp som det er snakk om her, er det viktig å komme i gang før en går glipp av nok en vekstsesong.

Statsråd Erik Solheim [11:58:26]: Siden spørreren som vanlig velger å være sur istedenfor å se de positive mulighetene som verden byr på, så la meg bare gjenta: Jeg er villig til å ha dialog med amerikanske myndigheter. Gjennom den dialogen kan vi klargjøre om amerikanske myndigheter faktisk er beredt til å gjøre det vi hører, å stille et vesentlig beløp til rådighet. Det vil selvsagt også ha betydning for norske vurderinger. For hvis USAs myndigheter velger å satse på noe, er det helt sikkert gjort på basis av en faglig – ikke en personlig/politisk – vurdering, og det vil ha betydning også for vårt svar.

La meg også nevne det utrolig paradoksale: Et parti som ikke tror at klimaendringer eksisterer, skal fortelle oss at vi skal reise til USA og promotere en teknologi som er for å begrense klimaendring. Det Fremskrittspartiet sier, er jo at vi skal selge til amerikanerne noe amerikanerne ikke trenger – etter Fremskrittspartiets egen oppfatning.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:59:16]: President, der var det en åpenbar faktafeil.

: