Stortinget - Møte onsdag den 25. november 2009 kl. 10
President: Dag Terje Andersen
Spørsmål 1
Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:12:36]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:
«Stortinget har bestemt at det skal etableres et kompetansesenter for kommando-, kontroll- og informasjonssystemer på Jørstadmoen, Lillehammer. Det er videre et faktum at Stortinget har gjentatt dette for å sikre at så skjer.
Når mener statsråden at det vil være mulig å få tiltaket gjennomført, i tråd med Stortingets ønske?»
Line Henriette Hjemdal hadde her overtatt presidentplassen.
Statsråd Grete Faremo [11:13:01]: Forsvarets kompetansesenter for kommando-, kontroll- og informasjonssystemer – vi kjenner det som FK KKIS – ble etablert på Jørstadmoen i 2005. Opprettelsen var i samsvar med Stortingets vedtak i forbindelse med behandlingen av den forrige langtidsplanen for Forsvaret, som omhandlet den videre moderniseringen i perioden 2005–2008.
Som kjent var bakgrunnen for etableringen av senteret ikke minst behovet for å styrke styringen av Forsvarets operative ressurser og miljøer knyttet til informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Som en del av kompetansesenteret ble det etablert én felles, operativ og modulbasert enhet for kommando- og kontrollinformasjonssystemer. Dette var ansett nødvendig for å oppnå helhetlige, effektive og koordinerte IKT-løsninger for norske styrker nasjonalt og internasjonalt.
Ved Stortingets behandling av gjeldende langtidsplan for Forsvaret understreket forsvarskomiteen viktigheten av å samle IKT-ressursene i Forsvaret i størst mulig grad. I tråd med Stortingets behandling av statsbudsjettet for inneværende år ble derfor sjef for Forsvarets informasjonsinfrastruktur – vi kjenner det som INI – med stab etablert 1. august 2009 i Oslo.
Formålet er å bedre den helhetlige styringen og utviklingen av Forsvarets informasjonsinfrastruktur samt sikre bedre kontroll med og effektiv utnyttelse av Forsvarets samlede IKT-ressurser. I tillegg skal sjef INI styre utviklingen mot et nettverksbasert forsvar. Store deler av IKT-virksomheten i Forsvaret vil med dette få en enhetlig ansvars- og rapporteringslinje.
Virksomheten under sjef INI vil omfatte Forsvarets logistikkorganisasjons IKT-driftstjenester med stab på Kolsås, Computer Network Operations-enheten på Kjeller, Communication Information Systems Task Group og Forsvarets arkivadministrasjon på Jørstadmoen.
Forsvarets kompetansesenter for kommando-, kontroll- og informasjonssystemer videreføres på Jørstadmoen i tråd med tidligere stortingsvedtak. Øvrige innovasjons-, nettverkskapasitets- og informasjonsstrukturaktiviteter er, som en konsekvens av arbeidsoppgavene, desentralisert for å kunne gi direkte støtte til Forsvarets øvrige avdelinger.
Regjeringen er opptatt av både å ivareta og å utvikle det gode fagmiljøet som Forsvaret har på Jørstadmoen. Vi vil derfor også se nærmere på mulighetene for å styrke dette kraftsenteret ytterligere etter hvert som det gjøres erfaringer med den nye organisasjonen.
Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:15:52]: Jeg takker statsråden for svaret.
Det kunne vært fristende å ha en spørretime om forkortelser i Forsvaret, for de har mange, og det er flotte betegnelser. Så det er en utfordring å henge med av og til.
Jeg er glad for statsrådens svar, som jeg oppfatter som positivt, og som jeg oppfatter er i tråd med det Stortinget har bedt om. Samtidig vil jeg driste meg til å spørre statsråden om dette har vært uproblematisk. Det er vel dessverre en tendens av og til til at ting og vedtak som gjøres relatert til Forsvaret, ofte har en politisk balanse opp imot distriktstiltak, og det er vel også sånn at et vedtak som blir gjort, ofte blir utfordret av nye vedtak. Mitt spørsmål vil derfor være: Har denne gjennomføringen vært uproblematisk sett fra andre fagmiljøer i Forsvaret?
Statsråd Grete Faremo [11:16:38]: Nå spør representanten Ellingsen en forsvarsminister med kort historikk i embetet. Jeg har lyst til å si at jeg for det første har all mulig forståelse for hvor krevende det er å forholde seg til alle forkortelsene. Selv for en person med fartstid i teknologibransjen syns jeg at her var det i overkant.
Det vil alltid være viktig å styrke gode fagmiljøer, også i Forsvaret, og her føler jeg at vi har funnet en god måte å sikre infrastrukturløsninger på – IKT-løsninger gir jo rom for det – samtidig som vi har sikret oppgaveløsningen, desentralisert, hvor vi på en god måte spiller på de sterke ressursene som også ligger på Jørstadmoen.
Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:17:39]: Jeg takker igjen for svaret, og som sagt – forkortelser og Forsvaret er en interessant sport i seg selv. Jeg setter pris på at statsråden er så direkte som hun er, og jeg har selvfølgelig all mulig respekt for at statsråden har vært forsvarsminister i kort tid. Jeg oppfatter at statsråden har stor grad av integritet, både historisk og ellers. Så det er jeg ikke noe redd for.
Jeg synes det er bra at man ser på muligheter på steder som kanskje ikke åpenbart er et førstevalg, men at man likevel – hvis det gis muligheter – faktisk tar vare på de mulighetene man får, og som det også er mulig å utvikle videre. Så i forlengelsen har jeg kanskje to spørsmål til statsråden. Det ene er: Når dette er såpass vellykket som statsråden beskriver at det er, ser statsråden nye oppgaver som evt. kan tillegges FK KKIS, for å bruke den betegnelsen som jeg tror statsråden var inne på? Alternativt: Ser statsråden nå noen utfordringer i forhold til sårbarhet med å legge et prosjekt av denne dimensjon på et sted som for noen vil være litt perifert, og for andre vil være ekstremt sentralt?
Statsråd Grete Faremo [11:18:42]: Jeg synes det er to sentrale problemstillinger som er viktig å trekke fram i prosessen som har ledet oss dit vi er nå. Det ene er at i denne INI-staben er oppgavene stillingsmessig i hovedsak en videreutvikling av oppgavene i den tidligere avdelingen for infrastruktur i Forsvarsstaben, med tillegg av noen oppgaver som tidligere lå bl.a. i departementet. Etableringen av INI-staben i Oslo er derfor ikke en svekkelse av Forsvarets kompetansesenter, FK KKIS på Jørstadmoen. I seg selv er det altså ikke det. Informasjonsinfrastrukturen griper inn i alle deler av virksomheten i Forsvaret, og det krever god, overordnet styring. Og den overordnede planleggingen og styringen på området har derfor tidligere også vært ivaretatt av Forsvarsstaben og i departementet, og den videre utvikling av hvordan dette området skal se ut, kan vi komme tilbake til ved en annen anledning.