Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 2009 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Øyvind Håbrekke (KrF) [13:02:53]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til kulturministeren:

«I pressemelding 8. desember 2009 offentliggjorde statsråden at Regjeringen ikke går inn for økonomisk støtte til norsk-svensk Fotball-EM i 2016. Beslutningen ble offentliggjort dagen etter at kvalitetssikringsrapporten ble overlevert departementet, en rapport som ifølge statsråden skulle være en del av beslutningsgrunnlaget.

På hvilken måte ble denne rapporten behandlet i Regjeringen, hvilke departementer var involvert, og hvordan ble denne rapporten sjekket opp mot NFFs faglige innvendinger knyttet til rapporten?»

Statsråd Anniken Huitfeldt [13:03:38]: La meg først få understreke at beslutningen om å si nei til statsstøtte til et norsk-svensk EM i fotball er tatt etter en helhetlig vurdering og en grundig behandling av Norges Fotballforbunds invitasjon til dialog om statlige tilskudd. Den ble overlevert Kulturdepartementet 2. september i år.

I hele høst har berørte departementer og underliggende etater arbeidet med spørsmål knyttet til Euro 2016. I tillegg er det gjennomført en ekstern kvalitetssikring av Fotballforbundets behandling.

Rapporten fra kvalitetssikrerne er altså ett av flere elementer som ligger til grunn for Regjeringens beslutning. Behovet for å komme fram til en felles ordning med den svenske regjering er et annet viktig element.

Representanten Håbrekke antyder med sitt spørsmål at beslutningen om å si nei til statsstøtte dagen etter at kvalitetssikringsrapporten forelå, var forhastet. Til det vil jeg si akkurat det samme som jeg sa den dagen jeg mottok rapporten, at jeg har vært kjent med hovedkonklusjonene i en foreløpig rapport et par uker før den endelige rapporten forelå.

Jeg kan også forsikre representanten om at jeg har drøftet denne saken med mine kolleger i Regjeringen, og at hele Regjeringen står bak den beslutningen.

Det er riktig som representanten Håbrekke sier, at Fotballforbundet hadde innvendinger mot enkelte deler av rapporten. Jeg ønsker ikke å gå inn i en diskusjon omkring detaljer. Men jeg vil understreke at beslutningen om å si nei til statsstøtte er basert på en helhetlig vurdering, der kvalitetssikringsrapporten inngår som en del av flere premisser. At det kan være uenighet om enkeltelementer i rapporten, har ingen betydning for selve beslutningen.

Øyvind Håbrekke (KrF) [13:05:49]: Jeg takker for svaret.

Men jeg må si at det bekrefter inntrykket av at det her har foregått et slags spill for galleriet når man mottar en ganske tung og omfattende rapport på en tirsdag og har konklusjonen klar på onsdagen etter. Man sier også at man har drøftet dette i Regjeringen. Det er vanskelig å se for seg at man kunne ha hatt mulighet til å gå gjennom den endelige rapporten på en fyllestgjørende måte sammen med departementene og Fotballforbundet på den korte tiden.

Spørsmålet blir da igjen: Hvor mye kostet denne Econ-rapporten, og har statsråden forståelse for at Fotball-Norge og Fotballforbundet kan føle seg lurt etter en slik prosess?

Statsråd Anniken Huitfeldt [13:06:46]: Kvalitetssikrerne har vært i dialog med Fotballforbundet under sitt arbeid med kvalitetssikringen. Det har også vært god dialog med Fotballforbundet og mitt departement underveis. Konkrete spørsmål om hvor mye denne kvalitetssikringsrapporten har kostet, kan man få svar på i brevs form, men den har nok kostet noen millioner. Det viser jo at vi har foretatt en svært grundig og seriøs behandling av opplegget til Fotballforbundet.

Jeg vil si at dette har vært en meget grundig prosess. Departementene har gjort sine vurderinger på selvstendig grunnlag. Vi har fått den foreløpige kvalitetssikringsrapporten et par uker i forveien. Vi har hatt god kontakt med den svenske regjeringen. Alle disse elementene har vært grunnlaget for den helhetlige vurderingen som Regjeringen har gjort.

Øyvind Håbrekke (KrF) [13:07:45]: Et fotball-EM er faktisk verdens tredje største idrettsarrangement. Det er en enorm mobilisering fra en av de store, frivillige organisasjonene i landet som ligger bak en slik søknadsprosess – og i det lå det en stor mulighet for en folkefest for hele nasjonen. Jeg respekterer at konklusjonen ikke nødvendigvis skulle bli ja etter Regjeringens behandling, for her er det mange forhold som må vurderes, men jeg synes statsrådens svar bidrar til å bekrefte at rapporten ikke har vært grundig behandlet, og at man ikke har tatt seg tid til å diskutere motargumentene med Fotballforbundet på den korte tiden.

Jeg stiller spørsmålet: Hvilke signal mener statsråden dette sender til andre organisasjoner i Idretts-Norge som kan ønske å arrangere idrettsarrangement senere?

Statsråd Anniken Huitfeldt [13:08:43]: Signalet vi sender til Idretts-Norge, er at når man skal bruke offentlige ressurser på en stor folkefest, må vi vite at dette blir en reell folkefest, og at de pengene som vi bruker av offentlige midler, blir brukt på en fornuftig måte. Det tror jeg ikke bare idretten er tjent med, men også Stortinget, som skal forvalte pengene på en fornuftig måte.

Så er det klart at vi må gå igjennom denne prosessen og se om noe kunne ha vært gjort annerledes. Det er helt riktig som representanten Håbrekke sier, at Fotballforbundet har lagt ned enorme ressurser i å utforme sitt forslag, og det har vært stort lokalt engasjement. Det er mange deler av den invitasjonen til dialog fra Fotballforbundet som er meget bra. Men vi var nødt til å gjøre en helhetsvurdering basert på de forhold som jeg har redegjort for.

: