Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 20. april 2010 kl. 10

Dato:
President: Marit Nybakk

Dokumenter: 
(Innst. 198 S (2009–2010), jf. samferdselsministerens redegjørelse 9. mars 2010 og Dokument 8:54 S (2009–2010))

Sak nr. 3 [10:48:40]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om samferdselsministerens redegjørelse 9. mars 2010 om hvilke tiltak som vil bli iverksatt på kort og lang sikt for å løse de gjentatte problemene på jernbanenettet og om representantforslag fra stortingsrepresentantene Borghild Tenden og Trine Skei Grande om forsterket innsats for å løse togkrisen på Østlandet

Talere

Votering i sak nr. 3

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten er det satt fram fem forslag. Det er:

  • forslag nr. 1, fra Gorm Kjernli på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslag nr. 2, fra Bård Hoksrud på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslag nr. 3, fra Bård Hoksrud på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 4, fra Knut Arild Hareide på vegne av Høyre og Kristelig Folkeparti

  • forslag nr. 5, fra Borghild Tenden på vegne av Venstre

Forslagene nr. 1–4 er inntatt i innstillingen, mens forslag nr. 5 er omdelt i salen.

Det voteres først over forslag nr. 5, fra Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge fram en handlingsplan for oppgradering av strekningene Oslo-Lillestrøm/Ski/Asker til en standard på linje med Gardermobanen, senest innen en femårsperiode.»

Fremskrittspartiet har varslet at de vil støtte forslaget.

Votering:Forslaget fra Venstre ble med 85 mot 28 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.06.02)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 4, fra Høyre og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge fram en handlingsplan for utbygging av sammenhengende dobbeltspor i hele InterCity-triangelet med sikte på full realisering gjennom offentlig-privat samarbeid (OPS) og prosjektfinansiering, innen 2020.»

Venstre har varslet at de vil støtte forslaget.

Votering:Forslaget fra Høyre og Kristelig Folkeparti ble med 87 mot 26 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.06.27)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at levetid på inntil 50 år brukes ved beregning av samfunnsøkonomisk nytte fra investering i infrastruktur.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 88 mot 25 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.06.48)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet og Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre at utbygging av skinnebaserte kollektivtiltak i og rundt de største byene samordnes med Jernbaneverket og NSB. Stortinget ber regjeringen legge frem egen sak om dette.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 70 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.07.09)Komiteen hadde innstilt:

I

Samferdselsministerens redegjørelse 9. mars 2010 om hvilke tiltak som vil bli iverksatt på kort og lang sikt for å løse de gjentatte problemene på jernbanenettet, vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres så alternativt mellom innstillingens II–IV og forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Dokument 8:54 S (2009–2010) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Borghild Tenden og Trine Skei Grande om forsterket innsats for å løse togkrisen på Østlandet – vedlegges protokollen.»

Komiteen hadde innstilt:

II

Stortinget ber regjeringen klargjøre for NSB og Jernbaneverket det ansvaret de har overfor kundene for å håndtere og korrigere avvik i togtrafikken, og sørge for at det ved eventuelle avvik settes opp tilstrekkelig alternativ transport, bl.a. busser.

III

Stortinget ber regjeringen gjennomføre en kartlegging og sårbarhetsanalyse for jernbanen i Oslo-området, og fremlegge en tilstandsrapport for Stortinget i løpet av 2010.

IV

Stortinget ber regjeringen igangsette arbeidet med ny sporkapasitet gjennom Oslo i øst-vest-forbindelsen slik at dette kan stå ferdig senest innen en tiårsperiode.

Presidenten: Venstre har varslet at de støtter innstillingen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble forslaget bifalt med 66 mot 48 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.07.55)