Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. november 2011 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Borghild Tenden (V) [11:13:34]: Jeg har følgende spørsmål til næringsministeren:

«Hvilke initiativ har statsråden tenkt å ta for å gi morgendagens vekstbedrifter bedre rammebetingelser, spesielt knyttet til finansiering av innovative prosjekter med et stort verdiskapende potensial?»

Statsråd Trond Giske [11:13:57]: Det er viktig at gode innovative prosjekter med et stort verdiskapingspotensial skal finne tilstrekkelig finansiering. Slike bedrifters utvikling er med på å legge grunnlaget for framtidig vekst og velstand i Norge. Det er primært markedets rolle å tilby nye bedrifter finansiering, men staten har også påtatt seg en rolle når det gjelder å utløse risikovillig privat kapital. Slike prosjekter vil ofte ha vanskelig for å oppnå lån, og i eierskapsmeldingen, som ble lagt fram våren 2011, varslet derfor regjeringen tilførsel av ny egenkapital i Investinor og til nye landsdekkende såkornfond.

I statsbudsjettet for 2012 har regjeringen foreslått at Investinor får tilført 1,5 mrd. kr i ny egenkapital. Investinor vil dermed få en samlet innskutt kapital på 3,7 mrd. kr. Investinor investerer alltid sammen med andre og utløser betydelig mer kapital til utvalgte bedrifter enn egen investering. Selskapet bidrar dermed med å utvikle kapitalmarkedet i tidlig fase i Norge. Ved å styrke egenkapitalen til Investinor vil regjeringen sikre at selskapet kan bidra til vekst og utvikling av nye bedrifter, i bransjer hvor Norge står sterkt, i årene som kommer.

Såkornfond er et samarbeidsprosjekt mellom staten og private investorer. Grunnprinsippet er en 50–50-finansiering mellom staten og de private, og statlige risikoavlastninger er gode. De eksisterende såkornfondene har imidlertid svært varierende økonomiske resultater, og enkelte fond har tapt – eller vil tape – mer enn det som er forhåndsavsatt til tap. Det er derfor viktig at vi, ved opprettelse av nye landsdekkende fond, tar lærdom av tidligere erfaringer og legger best mulig til rette for en god forvaltning av fondenes verdier. Fondene må samtidig være tilstrekkelig attraktive for private investorer. Regjeringen vil, som oppfølging av den framlagte eierskapsmeldingen, på egnet måte legge fram et forslag om nye såkornfond for Stortinget.

Regjeringen har videre, i forslaget til statsbudsjettet for 2012, foreslått å bevilge om lag 1,5 mrd. kr til tilskudd, nettverk og kompetansehevende tiltak over Nærings- og handelsdepartementets budsjett til Innovasjon Norges ordinære ordninger. Innovasjon Norge skal ha en spesiell oppmerksomhet på prosjekter i idé-, utviklings- og kommersialiseringsfasen. De primære målgruppene er entreprenører, unge bedrifter og små og mellomstore bedrifter med vekstpotensial. Blant ordningene Innovasjon Norge forvalter, er den landsdekkende innovasjonsordningen, inkludert etablererstipend, forsknings- og utviklingskontrakter og miljøteknologiordningen. Rammene for disse ordningene er foreslått å være henholdsvis 233 mill. kr, 285 mill. kr og 257 mill. kr i 2012. I tillegg foreslås Innovasjon Norges rammer for nye utlån videreført. Lånerammene over Nærings- og handelsdepartementets budsjett utgjør 3 mrd. kr. Dette er stabile og vesentlige bidrag som vil bidra til fortsatt realisering av gode innovative prosjekter.

Regjeringen vil våren 2012 legge fram en egen stortingsmelding om Innovasjon Norge og SIVA. Målet for meldingen er å legge til rette for et offentlig virkemiddelapparat som er tilpasset næringslivets behov framover.

Borghild Tenden (V) [11:17:03]: Jeg takker statsråden for svaret.

Bakgrunnen for spørsmålet er at det i den senere tid har blitt kjent at det har vært flere indikasjoner på at dynamisk vekst i norsk økonomi peker i feil retning. Antallet vekstbedrifter med over 20 ansatte er ifølge Ernst & Young halvert i år, sammenliknet med nivået i 2008. Antall hurtigvoksende småbedrifter, de såkalte gasellebedriftene, som Dagens Næringsliv registrerer, har i samme tidsrom blitt redusert med 59 pst. Parallelt har vi også sett en nedgang i antall personer som deltar i oppstart av nye virksomheter, ifølge den internasjonale GEM-målingen.

Er ikke dette et tegn på at det er på tide å tenke nytt i næringspolitikken og stille noen nye spørsmål i forhold til virkemidler og rammebetingelser for innovative gründere og vekstbedriftene?

Statsråd Trond Giske [11:17:57]: Jeg tror det er viktig å tenke nytt kontinuerlig, ikke bare av og til. Det er en av grunnene til at vi har gjennomført en full evaluering av Innovasjon Norge, og at vi skal komme med en stortingsmelding om Innovasjon Norge og SIVAs virkemiddelapparat – nettopp for hele tiden å være sikker på at de virkemidlene vi har, er de svarene som næringslivet trenger på de spørsmålene som nye tider skaper.

Samtidig kan man videreføre det finansministeren snakket om i sitt forrige svar – nemlig at det går veldig godt i Norge. Vi har den laveste ledigheten på 30 år i Norge, vi har Europas laveste ledighet, vi har en sterk sysselsettingsvekst også i privat næringsliv, og vi har altså rekordtall – eller nær rekordtall – på vår eksport. Det er ikke gitt at det fortsetter, særlig når internasjonale skyer truer i horisonten. Vi må hele tiden utvikle oss, og det er grunnen til at vi kommer med en stortingsmelding om Innovasjon Norge og SIVA som Stortinget får anledning til å diskutere neste år.

Borghild Tenden (V) [11:19:05]: Jeg takker næringsministeren igjen for svaret. Vi er enige om at det går godt i Norge.

Men til tross for det næringsministeren sier om Investinor og Innovasjon Norge, må man vel innrømme at det er problemer knyttet til manglende tilgang på risikovillig investeringskapital og tilhørende kompetanse for gründere og hurtigvoksende bedrifter med ambisjoner om å vokse med base i Norge. Mye tyder på at på dette området har vi mislyktes litt i Norge, i alle fall slik Venstre ser det. Venstre mener regjeringen bør legge vesentlig mer vekt på å adressere denne problemstillingen i tiden framover, og minner samtidig om at den utfordringen vi står overfor, er desto større i en periode med finansiell uro og usikkerhet i internasjonal økonomi.

Kan vi regne med at ministeren vil ta konkrete initiativ? Jeg hører han sier det kommer en melding, men jeg etterlyser mer konkrete initiativ.

Statsråd Trond Giske [11:19:58]: Venstre kan helt sikkert regne med at når Stortinget får vedtatt budsjettet for 2012, vil Investinor få 1,5 mrd. helt konkrete kroner til ny egenkapital, som da, sammen med private midler, vil bety mye kapital til bedrifter i vekstfase. Man kan også ta helt konkret det som står i eierskapsmeldingen om at man skal etablere nye landsdekkende såkornfond, og det kommer også en helt konkret stortingsmelding med helt konkrete tiltak for å gjøre de konkrete virkemidlene til Innovasjon Norge og SIVA enda bedre for å hjelpe bedrifter i en oppstartsfase eller en vekstfase.

Dette er håndfaste, konkrete ting som regjeringen gjør for å sørge for at den konkrete situasjonen, nemlig den laveste arbeidsløsheten i Europa, forhåpentligvis kan fortsette, og at nye arbeidsplasser skapes i enda høyere takt enn det de gamle forsvinner i.

: