Stortinget - Møte torsdag den 15. desember 2011 kl. 10

Dato: 15.12.2011

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Erik Gjems-Onstad

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Erik Gjems-Onstad døde 18. november – 89 år gammel.

Erik Gjems-Onstad var født i Oslo 22. februar 1922. Under annen verdenskrig gjorde han tjeneste i Kompani Linge fra 1941 til 1945. Han hadde lederoppgaver i Hjemmestyrkene, og med utrettelig energi deltok han i og ledet flere aksjoner mot okkupasjonsmakten. Han utmerket seg ved sin særskilte evne til å motivere andre til innsats.

Etter krigen var han aktiv i Heimevernet. Gjems-Onstad ble hedret med bl.a. Krigskorset med sverd for fremragende innsats under utførelse av militære oppdrag. Han har også mottatt britiske dekorasjoner, og ble utnevnt til Honorary Member of the order of the British Empire.

Erik Gjems-Onstad ble cand.jur. i 1948. Han drev egen advokatpraksis i en årrekke, ble høyesterettsadvokat i 1957 og var fast forsvarer i Asker og Bærum herredsrett fra 1977 til 1992. Han var bl.a. også juridisk konsulent i Den norske Creditbank og direktør i A/S Vaterland. I tillegg hadde han en rekke administrative verv.

Gjems-Onstad hadde også en rekke tillitsverv i organisasjonslivet, særlig innen idretten, der han gjorde en fremragende innsats. Blant mye annet var han med i Norges Olympiske Komité, han var styremedlem i Norges Idrettsforbund, formann i Norges Gangforbund og i Norges Cykleforbund. Han var initiativtaker til Styrkeprøven Trondheim–Oslo, et løp han selv syklet over 15 ganger.

Erik Gjems-Onstads første politiske verv var i Høyre. Han var medstifter og viseformann i Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep i perioden 1973–1976. Gjems-Onstad markerte seg i samfunnsdebatten med klare og noen ganger kontroversielle meninger.

Gjems-Onstad var stortingsrepresentant fra 1973 til 1977, innvalgt fra Akershus for Anders Langes Parti. Han var parlamentarisk leder for Anders Langes Parti fra 1975 til høsten 1976, da han skilte lag med partiet. Gjems-Onstad var medlem av finanskomiteen.

Vi minnes Erik Gjems-Onstad for hans virke i Stortinget og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Vigdis Giltun, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger fem permisjonssøknader:

  • fra representantene Else-May Botten, Svein Roald Hansen, Morten Høglund og Harald T. Nesvik om permisjon i dagene 15. og 16. desember – alle for å delta i WTOs 8. ministerkonferanse i Genève

  • fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe foreligger søknad om sykepermisjon for representanten Heikki Holmås fra og med 15. desember og inntil videre

Disse søknadene foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Første vararepresentant for Oslo, Mari Lund Arnem, befinner seg for tiden i utlandet og er av den grunn forhindret fra å møte i Stortinget 15. og 16. desember under representanten Heikki Holmås’ permisjon.

Følgende vararepresentanter forslås innkalt for å møte i permisjonstiden:

For Akershus fylke: Tone Liljeroth

For Møre og Romsdal fylke: Eva Vinje Aurdal og Jon Georg Dale

For Oslo: Morten Drægni

For Østfold fylke: Stein Erik Lauvås

  • Det anses vedtatt.

Tone Liljeroth, Eva Vinje Aurdal, Jon Georg Dale, Morten Drægni og Stein Erik Lauvås er til stede og vil ta sete.

Representanten Erna Solberg vil framsette et representantforslag.

Erna Solberg (H) [10:05:07]: På vegne av stortingsrepresentantene Jan Tore Sanner, Trond Helleland, André Oktay Dal, Frank Bakke-Jensen og meg selv har jeg den ære å fremme forslag om forsterket innsats mot hat og ekstremisme.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling vil presidenten informere om at dagens møte – om nødvendig – fortsetter utover kl. 16 til dagens kart er ferdigbehandlet.

Etter ønske fra familie- og kulturkomiteen vil presidenten foreslå at sakene nr. 1–5 behandles under ett – og anser det som vedtatt.

Etter ønske fra familie- og kulturkomiteen vil presidenten foreslå at debatten deles i to, slik at man først behandler budsjettkapitlene under rammeområde 2 under Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet samt Dokument 8:168 S for 2010–2011 om å innføre løpende barnehageopptak, og deretter rammeområde 3 under Kulturdepartementet.

– Det anses vedtatt.