Stortinget - Møte torsdag den 9. februar 2012 kl. 10

Dato: 09.02.2012
President: Per-Kristian Foss

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [10:03:24]

    Innstilling fra Stortingets presidentskap om tilsetting av direktør i Stortingets administrasjon ((Innst. 166 S (2011–2012)))

  • Sak nr. 2 [10:03:37]

    Innstilling fra Stortingets presidentskap om endring i Stortingets forretningsorden vedrørende permisjoner. ((Innst. 165 S (2011–2012)))

  • Sak nr. 3 [10:03:51]:

    Interpellasjon fra representanten Tore Nordtun til forsvarsministeren:
    «Konkurransen om arbeidskraften vil bli sentral fremover, også for Forsvaret. Det er viktig at Forsvaret både rekrutterer og beholder kvalifisert nøkkelpersonell med nødvendig kompetanse. Sjøforsvaret har f.eks. merket at stadig flere med kritisk kompetanse forsvinner over til privat sektor, særlig offshorebransjen. Dette kan dreie seg om operativt befal, våpenteknikere og personell innen skipsteknikk. Utfordringen eksisterer vel også innenfor de øvrige forsvarsgrener. Et stikkord her er bl.a. utfordringen med den eksisterende avdelingsbefalsordningen. Når erfarent nøkkelpersonell forlater viktige arbeidsfelt, vil utfordringene bli mangel på nødvendig kompetanse til å operere, drifte og vedlikeholde Forsvarets systemer.
    Hvilke utfordringer ser statsråden på personellsiden fremover, hvordan skal man sikre og beholde nødvendig kompetanse i Forsvaret, og hvilke tiltak vil statsråden sette i verk?»

  • Sak nr. 4 [11:11:07]

    Innstilling fra kontroll og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens undersøkelse av ordningen med rett til fritt sykehusvalg ((Innst. 146 S (2011–2012), jf. Dokument 3:3 (2011–2012)))

  • Sak nr. 5 [11:59:14]

    Interpellasjon fra representanten Lars Myraune til fiskeri- og kystministeren:
    «Befolkningsvekst, økende levestandard og et stadig mer internasjonalt næringsliv har gitt oss et økt behov for transport av både personer og gods. Prognoser viser at Norge kan stå overfor en to- til tredobling av godsvolumet i årene fram mot 2040. Vi må derfor legge til rette for en samferdselsstruktur som kan håndtere den varslede økningen. Veier alene vil ikke kunne klare å dekke behovet, og det er derfor politisk enighet om å overføre mer gods fra vei til jernbane og sjø. En slik overføring krever imidlertid moderne og effektive logistikknutepunkt som sikrer direkte omlastningsmuligheter mellom tog, bil og skip. Flere hindringer står i veien for at havnene kan bli effektive logistikknutepunkter, både organisatoriske, økonomiske og politiske. Nå ser vi i tillegg at stadig mer gods flyttes fra sjø til vei.
    Hvordan vil regjeringen styrke sjøtransportens konkurransekraft?»

  • Sak nr. 6 [13:03:10]

    Interpellasjon fra representanten Trond Helleland til barne-, likestillings- og inkluderingsministeren:
    «Norsk arbeidsliv er stadig mer avhengig av utenlandske arbeidstakere. Mange utenlandske arbeidstakere slår seg ned i byene, men over 400 kommuner hadde netto innflytning fra utlandet i 2011. Mange hjørnestensbedrifter i Distrikts-Norge er helt avhengige av arbeidsinnvandring for å holde hjulene i gang. Regjeringen har stort fokus på asylsøkerne som kommer til Norge, men situasjonen i dag er den at det i 2010 kom nesten fire ganger så mange arbeidsinnvandrere som folk på flukt. Enkle grep som tilstrekkelig språkopplæring og kompetansekartlegging vil kunne hjelpe arbeidsinnvandreren selv, så vel som Kommune-Norge til å ta i bruk de store ressursene denne gruppen innvandrere bringer med seg.
    Hva er regjeringens strategi for bedre å integrere arbeidsinnvandrere?»

  • Sak nr. 7 [14:01:29]

    Interpellasjon fra representanten Linda C. Hofstad Helleland til barne-, likestillings- og inkluderingsministeren:
    «En stadig større andel av omsorgsovertakelsene i barnevernet skjer akutt. I disse tilfellene har barnevernstjenesten vurdert at det er akutt fare for barnets liv og helse. Tall fra Sentralenheten for fylkesnemndene viser at det i 2010 ble behandlet 1 360 akuttplasseringer i fylkesnemndene, mot 961 planlagte omsorgsovertakelser. I flere saker ser en at barnevernet har forsøkt ulike hjelpetiltak uten at barnas omsorgssituasjon er blitt bedre. Det er grunn til å tro at dersom barnevernet hadde gått inn tidligere med tyngre hjelpetiltak, eller med begjæring om omsorgsovertakelse, kunne flere akuttplasseringer vært unngått. Undertegnede er bekymret for at mange barn tar stor skade av å leve for lenge under omsorgssvikt. Regjeringen har som målsetting at bruken av hjelpetiltak i hjemmet skal økes.
    Hva vil statsråden gjøre for å sikre at økt bruk av hjelpetiltak i hjemmet ikke medfører flere akuttplasseringer?»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 15.12.