Stortinget - Møte onsdag den 18. april 2012 kl. 10

Dato: 18.04.2012

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [12:12:22]: «En ny kvalitetssikringsrapport slår nå fast at netto nytteverdi av Stad skipstunnel er større enn det Kystverket kom fram til i sin rapport – mer på linje med SINTEF-rapporten som viste en betydelig samfunnsnytte.

Vil statsråden sette av nødvendige planleggingsmidler i revidert statsbudsjett og dermed forsere planarbeidet?»

Statsråd Lisbeth Berg-Hansen [12:12:48]: Som representanten Elisabeth Røbekk Nørve viser til, mottok vi rett før påske kvalitetssikringsrapporten på Kystverkets konseptvalgutredning om Stad skipstunnel. Jeg er svært glad for at vi nå har mottatt denne rapporten. Den gir et godt faglig grunnlag for de vurderingene regjeringen skal gjøre før saken legges fram for Stortinget. Den innebærer at vi kan holde den tidsplanen som regjeringen har skissert i Nasjonal transportplan. I transportplanen er det vist til en mulig oppstart i siste halvdel av planperioden 2010–2019, dersom vi beslutter å gå videre med prosjektet.

Vi vil nå foreta en grundig gjennomgang av kvalitetssikringsrapporten. I den gjennomgangen vil vi se på alle momenter som har betydning for saken. Det gjelder også de samfunnsøkonomiske vurderingene som representanten Røbekk Nørve viser til. Når vi er ferdige med den gjennomgangen, vil regjeringen komme tilbake til Stortinget på egnet måte med et forslag om den videre oppfølging av Stad skipstunnel.

Som jeg allerede har nevnt, ligger vi i rute i forhold til den tidsplanen som regjeringen har skissert i Nasjonal transportplan. Den tidsplanen vil vi også følge i det videre arbeidet før saken legges fram for Stortinget.

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [12:14:13]: Det er tverrpolitisk enighet om å flytte gods fra vei til sjø. Høyre mener at Stad skipstunnel vil være nøkkelen til å styrke konkurransekraften til sjøtransporten. Tunnelen vil gi store miljø- og sikkerhetsgevinster og betydelig tidsmessig besparelse for sjøtransport. Dette er viktige virkemidler som må til dersom vi skal flytte gods fra vei til sjø. Stad skipstunnel vil forbedre transportmuligheten for eksportrettet næringsliv langs kysten og redusere tungtrafikken som i dag dundrer gjennom Oslo på sin vei videre til kontinentet.

Høyre har tidligere foreslått å finansiere og organisere Stad skipstunnel som et OPS-prosjekt – hvis statsråden samler alle gode krefter langs kysten og bygger Stad skipstunnel som et offentlig-privat samarbeidsprosjekt, og gjerne forserer, ut fra at det nå foreligger gode grunner for å bygge.

Statsråd Lisbeth Berg-Hansen [12:15:12]: Når det gjelder arbeidet med å få mer gods over fra vei til kjøl, er det et arbeid som jeg har fokusert mye på og intensivert, i denne omgang med en nærskipsfartsstrategi der alle aktørene er med, og da i erkjennelsen av at det ikke nødvendigvis er vedtak verken i denne sal eller i regjeringen som til slutt gjør at jobben blir gjort. Der må alle dra i rett retning og bidra på sine områder. Det gjelder ikke minst rederier, vareeiere og aktørene på kysten. Vi må legge til rette slik at kysten blir valg nr. 1.

Når det så gjelder spørsmålet om en eventuell finansiering av Stad skipstunnel, tror jeg vi må være ærlige og innrømme at det må vi gjøre med statlige penger. Et OPS-samarbeid er heller ikke noe annet enn en forskuttering. I så måte har staten midler til å finansiere; vi trenger ikke å låne pengene hvis vi velger å gjennomføre dette prosjektet.

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [12:16:23]: Det har nå vært gjennomført 18 utredninger, og jeg er veldig glad for at statsråden sier at det er kysten som blir valg nr. 1, og at det gjelder å få transport fra vei til sjø.

Den siste rapporten syns jeg er veldig interessant, fordi den konkluderer med at prosjektet har større samfunnsøkonomisk lønnsomhet enn tidligere antatt, sjøl om en ikke har fått kostnadsberegnet alle kost–nytte-effektene. En av flere effekter som det ikke er beregnet positiv nytte av, er den viktige faktoren økt trygghet.

Folk langs kysten ønsker trygge lokalsamfunn, og Stad skipstunnel vil utvilsomt gjøre sjøreisen langt tryggere. Den vil også bidra til å gjøre veiene våre langt tryggere enn de er i dag.

Hvor tungt vil statsråden vektlegge faktoren økt trygghet i beslutningsprosessen fram mot regjeringens avgjørelse om fremtiden til Stad skipstunnel?

Statsråd Lisbeth Berg-Hansen [12:17:27]: Jeg er helt enig med representanten Røbekk Nørve i at det å få flyttet godstrafikk fra vei til sjø absolutt vil bidra til trygghet på vei. Det vil bidra til veldig mye positivt; der tror jeg vi er helt enige.

Når det gjelder de lønnsomhetsberegningene som det er vist til i rapporten, skal vi gå grundig igjennom dem. Det viser seg, som representanten sier, at det ikke er satt tall på den økte tryggheten verken for – skal vi si – pårørende eller for dem som er om bord. Det er ikke tallfestet. Men det er tallfestet hva vi må opp i for å komme ut med et lønnsomt prosjekt. Det er ganske mange millioner.

Vi går som sagt nå igjennom rapporten – vi vil gå grundig igjennom den – og vi vil komme tilbake til Stortinget i henhold til den tidsplanen som vi har lagt for denne saken.