Stortinget - Møte torsdag den 7. juni 2012 kl. 9

Dato: 07.06.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Kåre Øistein Hansen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant for Sosialistisk Valgforbund, Kåre Øistein Hansen, døde 6. mai i år, 84 år gammel. Kåre Øistein Hansen var født i Drammen og ble innvalgt på Stortinget fra Buskerud. I sin periode på Stortinget fra 1973 til 1977 var han medlem av finanskomiteen.

Det var som mekaniker i industrien hans samfunnsengasjement ble vekket. Dette engasjementet tok han med seg i både fagforeningsarbeid og politikken, og som aktiv fotball- og friluftsmann.

Hansen fikk sine første verv i fagbevegelsen tidlig på 1950-tallet. Han var klubbformann i en årrekke, ble avdelingsformann og satt i forbundsstyret for Jern og Metall. Det var engasjementet for de svakes rettigheter og arbeidet i fagbevegelsen som sto sentralt i Hansens politiske virke.

I den perioden Kåre Øistein Hansen var på Stortinget, arbeidet han utrettelig for arbeiderbevegelsen og de underprivilegerte. Han forsvarte arbeidernes faglige rettigheter og økonomiske interesser og var en aktiv pådriver for arbeidsmiljøloven. Han støttet også elever på spesialskolene, særlig dem på Røste i Levanger, og var en trofast medspiller i kvinnesaksspørsmål.

Med sitt engasjement og førstehåndskunnskap om yrkeslivet var Kåre Øistein Hansen en viktig bidragsyter i SVs gruppe. I tillegg blir han beskrevet som en mann med humor, en viktig egenskap som ble verdsatt av hans kolleger i partiet og på Stortinget.

Han hadde et sterkt sosialt engasjement, som han også brukte i lokalmiljøet. Blant annet pusset bedriftsklubben opp et barnehjem, og det ble organisert kulturelle aktiviteter i samarbeid med Drammens Teater.

Hansen trente dessuten hunder for blinde, var lidenskapelig fisker og fotballdommer i mange år. I senere år arbeidet han som inspektør i Arbeidstilsynet og som verne- og miljøleder i Oslo kommune, med oppgave å styrke arbeidsvilkårene og rettighetene til de ansatte i helse- og sosialomsorgen.

Gjennom sitt liv hjalp Hansen mange mennesker, og hans faglige og politiske innsats vil bli stående, både i eget parti og i fagbevegelsen.

Vi minnes Kåre Øistein Hansen med dyp respekt og takknemlighet.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Freddy de Ruiter og Torfinn Opheim, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet om nødvendig fortsetter utover kl. 16 til dagens kart er ferdigbehandlet.