Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. juni 2014 kl. 10

Dato:
President: Svein Roald Hansen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Hege Haukeland Liadal (A) [12:26:56]: «I Høyres program står det at Høyre vil styrke kompetansen til barnehageansatte gjennom etter- og videreutdanning og styrke rekrutteringen til og forbedre innholdet i førskolelærerutdanningen. Velgerne som stemte på Høyre, ønsker å få styrket kvaliteten i barnehagene gjennom å sikre pedagogtettheten, utdanne flere pedagoger og styrke etter- og videreutdanningen for de ansatte i barnehagene.

Hvilke forbedringer har statsråden gjort i barnehagelærerutdanningen?»

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [12:27:32]: Diskusjonen om kvalitet i barnehagen har jeg svart på nå i flere omganger, så jeg bare viser til de svarene og de tallene som er der.

Det kom en ny barnehagelærerutdanning under den foregående regjeringen. Den er akkurat innført. Det er oppnevnt en følgegruppe som følger den, for å se hvordan implementeringen har vært, og jeg mener at vi skal la den få virke. Vi skal selvfølgelig evaluere, men jeg mener at vi ikke skal kullkaste den nå og innføre en helt ny barnehagelærerutdanning igjen når det kom i 2012.

Hege Haukeland Liadal (A) [12:28:05]: Jeg takker for svaret. I budsjettet for 2013 lå det inne ca. 400 mill. kr til etter- og videreutdanning. Den nye regjeringen la til ca. 200 mill. kr, og det er bra. Men hvor mye av de pengene gikk til barnehageansatte?

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [12:28:25]: Det er to forskjellige ordninger. Det er én ordning for skolen. Det er den ordningen som representanten refererer til. Så er det kvalitetsløftpengene i barnehagen. Hvis man tar samlepotten som er på 170 mill. kr, har vi aldri brukt mer, det har aldri vært mer. Det er andre typer ordninger, f.eks. dem jeg har henvist til tidligere, med arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning og den type ting. Der ligger det nå en økning på 60 mill. kr fra 2013 til 2014.

Hege Haukeland Liadal (A) [12:28:57]: Jeg takker for svaret. I regjeringens opplisting etter 100 dager i regjering står det at man har: «Styrket satsingen på kvalitet i barnehagen med 10 millioner kroner» utover det regjeringen Stoltenberg la inn med 40 mill. kr.

Da jeg gikk på skolen, var det kjipeste jeg visste at noen tok æren for andres arbeid. Hva tenker statsråden om det?

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [12:29:24]: Jeg tenker at når en ny regjering kommer, viderefører man noen prioriteringer. Det er et aktivt politisk valg. Jeg har flere ganger i denne salen fått kritikk fra partier som er uenig i regjeringens prioriteringer, hvilke saker vi har valgt å prioritere ned, og hvilke saker vi har vagt å prioritere opp. Så når vi viderefører en satsing og til og med styrker den, mener jeg det er helt naturlig – når vi har tatt et aktivt politisk valg – at det da er vår politikk i vårt budsjett som vi legger frem. Da tar jeg utgangspunkt i det.

: