Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 5. februar 2015 kl. 10

Dato:
President: Kenneth Svendsen

Dokumenter: 

Sak nr. 7 [11:52:24]

Innstilling fra næringskomiteen om et mangfoldig og verdiskapende eierskap

Talere

Votering i sak nr. 7

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt 9 forslag. Det er

  • forslagene nr. 2–9, fra Else-May Botten på vegne av Arbeiderpartiet og Senterpartiet

  • forslag nr. 10, fra Line Henriette Hjemdal på vegne av Kristelig Folkeparti og Senterpartiet

Presidenten gjør oppmerksom på at forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, er trukket.

Forslag nr. 10, fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, tas opp til votering. Siden SV ikke sitter i komiteen, er presidenten blitt bedt om å si at de vil stemme imot forslaget. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med forslag til hvordan salgsinntektene fra statlig nedsalg kan bidra til videre verdiskaping i Norge.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet ble med 84 mot 12 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.49.47)

Presidenten: Forslagene nr. 2–9, fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen stoppe prosessen med å privatisere Statskog SF og trekke tilbake sitt utredningsoppdrag overfor Statskog SF.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Flytoget AS og Baneservice AS flyttes fra kategori 1 til kategori 3.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme sak for Stortinget om eventuelle endringer i retningslinjene for lederlønninger i de statlige selskapene.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag for Stortinget om rekrutteringsstrategi for kvinner i ledelsen i de statlig eide selskapene.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen utrede et nytt statlig eierskapsinstrument.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber regjeringen gjennomføre en kartlegging av hvordan staten gjennom det statlige eierskapet er eksponert for klimarelatert risiko.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber regjeringen kartlegge hvorvidt selskapene staten eier eller er deleier i, er bransjeledende innen miljø og klima.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber regjeringen vurdere andre lands reguleringer og lovgivning for å sikre kontroll med eierskapet i selskaper av særlig betydning, og fremme sak om dette for Stortinget.»

Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil stemme for forslagene.

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble med 57 mot 41 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.50.21)Komiteen hadde innstilt:

III

Stortinget gir sin tilslutning til at Nærings- og fiskeridepartementet gjennom salg av aksjer eller andre transaksjoner kan redusere eierskapet i Ambita AS helt eller delvis.

IV

Stortinget gir sin tilslutning til at Samferdselsdepartementet gjennom salg av aksjer eller andre transaksjoner kan redusere eierskapet i Baneservice AS helt eller delvis.

V

Stortinget gir sin tilslutning til at Nærings- og fiskeridepartementet gjennom salg av aksjer eller andre transaksjoner kan redusere eierskapet i Entra ASA helt eller delvis.

IX

Stortinget gir sin tilslutning til at Nærings- og fiskeridepartementet gjennom salg av aksjer eller andre transaksjoner kan redusere eierskapet i Telenor ASA ned mot 34 pst.

X

Stortinget ber om at regjeringen, dersom staten som eier skulle forelegges og delta i en beslutning om en endring i Kongsberg Gruppen ASAs struktur (salg av deler av selskapet eller lignende), tar med i sine vurderinger hensynet til å ivareta forsvarsmessig kompetanse og virksomhet med tanke på nasjonal sikkerhet.

Presidenten: Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling til III, IV, V, IX og X ble bifalt med 57 mot 40 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.50.55)Videre var innstilt:

VI

Stortinget gir sin tilslutning til at Nærings- og fiskeridepartementet gjennom salg av aksjer eller andre transaksjoner kan redusere eierskapet i Mesta AS helt eller delvis.

Presidenten: Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling til VI ble vedtatt med 63 mot 35 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.51.21)Videre var innstilt:

VIII

Stortinget gir sin tilslutning til at Landbruks- og matdepartementet gjennom salg av aksjer eller andre transaksjoner kan redusere eierskapet i Veterinærmedisinsk Oppdragssenter AS helt eller delvis.

Presidenten: Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil stemme imot.

Voteringstavlene viste at det var avgitt 81 stemmer for og 9 stemmer mot komiteens innstilling.

Tore Hagebakken (A) (fra salen): Det ble ikke registrert at jeg stemte for innstillingen.

Presidenten: Det gjelder flere?

Da tar vi voteringen om igjen.

Votering:Komiteens innstilling til VIII ble bifalt med 88 mot 9 stemmer.(Voteringsutskrift 16.52.43)Videre var innstilt:

II

Stortinget ber regjeringen utrede modeller, deriblant KLAS (Konti for Langsiktig Aksjesparing), slik at det blir enklere for folk flest å investere i aksjer og eierskap i norske bedrifter.

VII

Stortinget gir sin tilslutning til at Nærings- og fiskeridepartementet gjennom salg av aksjer eller andre transaksjoner kan redusere eierskapet i SAS AB helt eller delvis.

Presidenten: Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling til II og VII ble bifalt med 91 mot 3 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.53.12)Videre var innstilt:

I

Stortinget ber regjeringen vurdere virkemidler for å styrke insentivene til ansattes medeierskap og fremme dette for Stortinget på egnet måte.

Votering:Komiteens innstilling til I ble enstemmig bifalt.Videre var innstilt:

XI

Meld. St. 27 (2013–2014) – om et mangfoldig og verdiskapende eierskap – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling til XI ble enstemmig bifalt.