Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. november 2015 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Sverre Myrli (A) [11:58:04]: «I statsbudsjettet for 2016 foreslår regjeringen å øke merverdiavgiften på persontransporttjenester fra 8 til 10 pst. Økt moms på kollektivtrafikk vil enten medføre økt pris for kundene eller tapte inntekter for fylkeskommunene. Samferdselsministeren har tidligere gitt uttrykk for at økte kostnader som følge av økt moms vil bli kompensert gjennom forslag til statsbudsjett.

Kan statsråden garantere at prisen på kollektivreiser med buss ikke blir dyrere når momsen nå går opp?»

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [11:58:44]: Svaret på det er veldig kort: Det er egentlig bare å se i statsbudsjettet, der vi har lagt inn de pengene som jeg også har omtalt. Det er satt av 67 mill. kr i Samferdselsdepartementets budsjett til dette, og rammetilskuddet i kommunene er økt med 142 mill. kr, nettopp for å kompensere den økte momssatsen. Momssatsen settes opp som følge av anbefalinger fra Skatteutvalget, som vil ha et enklere og mer enhetlig system. Men folk som bruker lokale busser og lokale tog til og fra jobb i hverdagen, blir altså kompensert for dette gjennom statsbudsjettet.

Sverre Myrli (A) [11:59:28]: Jeg hører samferdselsministeren si at økte kostnader for kollektivselskapene blir kompensert gjennom forslag til statsbudsjett. Jeg kan ikke skjønne at det er helt riktig. Ifølge Statistisk sentralbyrå utgjør samlet billettsalg for alle kollektive transportformer i Norge i størrelsesordenen 11–12 mrd. kr på årsbasis. 2 pst. momsøkning tilsvarer da over 200 mill. kr.

Regjeringen har, ifølge statsbudsjettet som nå også er referert av samferdselsministeren, avsatt 67 mill. kr til kompensasjon for momsøkningen. Samferdselsministeren sier at billettprisene ikke skal gå opp selv om momsen øker. Hvordan får han dette regnestykket til å gå opp når det mangler i størrelsesordenen 150 mill. kr?

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [12:00:20]: Da viser jeg til mitt svar, som jeg nettopp avga. Der sa jeg 67 mill. kr over Samferdselsdepartementets budsjett og 142 mill. kr i rammetilskudd til fylkeskommunene. 142+67 er 209 mill. kr, altså over 200 mill. kr – akkurat det regnestykket som representanten Myrli selv tok opp.

Sverre Myrli (A) [12:00:42]: Jeg blir beroliget hvis samferdselsministeren nå sier at han har kompensert fullt ut det som da blir de økte kostnadene for transportselskapene eller fylkeskommunene. Hvis det er tilfelle, er det veldig bra. Spørsmålet mitt er rett og slett – og jeg gjentar fra hovedspørsmålet – kan da samferdselsministeren garantere at prisen på kollektivreiser ikke går opp som en følge av momsøkningen?

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [12:01:14]: Jeg merker meg at representanten Myrli sier at dette er veldig bra. Det er hyggelig å få ros. Så kan jeg si at som følge av endringene i moms er det ikke noe grunnlag for å måtte sette opp kollektivprisene. Men jeg kan ikke garantere for om fylkeskommuner for øvrig av andre grunner vil ønske å justere priser opp eller ned, som følge av deres politiske strategier. Men det vil ikke kunne begrunnes med endringer i momsen.

: