Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 1. desember 2015 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen

Dokumenter: 

Sak nr. 3 [12:23:49]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Terje Aasland, Eirik Sivertsen, Else-May Botten, Eirin Sund og Magne Rommetveit om bruk av nullutslippsteknologi i fergetransporten og bruk av ny teknologi i nærskipsfarten

Talere

Votering i sak nr. 3

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt syv forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Heikki Eidsvoll Holmås på vegne av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne

  • forslagene nr. 2 og 3, fra Terje Aasland på vegne av Arbeiderpartiet og Senterpartiet

  • forslagene nr. 4–7, fra Terje Aasland på vegne av Arbeiderpartiet

Det voteres over forslagene nr. 4–7, fra Arbeiderpartiet.

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme sak om hvordan utviklingen av ny teknologi for reduksjon av CO2-utslipp fra fergetransporten kan akselereres.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen vurdere hvilke fergeforbindelser som egner seg for bruk av ren elektrisk drift, og i hvilken grad strømnettet må styrkes for å legge til rette for bruk av slik teknologi.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge til rette for bruk av ny teknologi og forutsigbare konkurranseforhold gjennom å innføre standardiserte fergeanbud.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber regjeringen påse at utvikling av ny og umoden teknologi for utslippsreduksjoner i skipsfarten tillegges vekt i utarbeidelsen av nytt mandat for Enova.»

Voteringstavlene viste at det var avgitt 70 stemmer mot og 32 stemmer for forslagene fra Arbeiderpartiet.

(Voteringsutskrift kl. 16.35.30)

Jette F. Christensen (A) (fra salen): Jeg stemte feil.

Presidenten: Da blir resultatet at 69 stemte mot og 33 stemte for forslagene – og dermed er forslagene ikke bifalt.

Det voteres over forslag nr. 3, fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme sak om hvordan staten kan bidra til at nullutslippsteknologi kan benyttes i kommende fergeanbud, og at disse anbudene fremskyndes i tid.»

Votering:Forslaget Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble med 63 mot 40 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.36.25)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen innføre et større program for teknologiutvikling innenfor lav- og nullutslippsteknologi i skipsfarten, herunder ferger og nærskipsfart, slik at norsk maritim sektor kan videreutvikle en ledende posisjon internasjonalt på dette området. Spesielt bør erfaringene innenfor hydrogen og elektrisk framdrift vektlegges.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne ble med 60 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.36.41)Komiteen hadde innstilt:

I

Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan utviklingen av ny teknologi for reduksjon av CO2-utslipp i fergesektoren kan akselereres, og ber regjeringen rapportere om dette arbeidet i revidert nasjonalbudsjett.

II

Stortinget ber regjeringen vurdere om det vil være behov for å standardisere fergekontrakter, og ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med vurderingen i revidert nasjonalbudsjett.

III

Stortinget ber regjeringen vurdere om det er nødvendig å innføre egne tilskuddsordninger rettet mot fylkeskommunene eller ytterligere styrke eksisterende ordninger for bruk av ny teknologi i offentlige anbud, og ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med vurderingen i revidert nasjonalbudsjett.

Presidenten: Arbeiderpartiet har varslet subsidiær støtte.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Videre var innstilt:

IV

Stortinget ber regjeringen sørge for at det stilles strenge krav til støy og NOX- og partikkelutslipp i anbudsprosessene.

V

Stortinget ber regjeringen sørge for at utvikling av ny og umoden teknologi for utslippsreduksjoner i skipsfarten tillegges vekt i utarbeidelsen av ny avtale og mandat for Enova.

VI

Stortinget ber regjeringen legge fram forslag til tiltak for økt bruk av lav- og nullutslippsteknologi i nærskipsfarten, og komme tilbake til Stortinget med dette.

VII

Stortinget ber regjeringen ta initiativ til at nye fergeanbud utlyses så tidlig som mulig, uten å avslutte tidligere inngåtte kontrakter, for å sikre god tid til nybygging og utbedring av ferger og rutebåter.

VIII

Stortinget ber regjeringen iverksette tiltak som sikrer at alle fylkeskommunale og kommunale ferger og hurtigbåter benytter lav- eller nullutslippsteknologi ved nye anbud og på ruter i egenregi.

IX

Stortinget ber regjeringen vurdere om det er hensiktsmessig å oppheve grensen på 400 tonn for fartøy som får lav el-avgift, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Presidenten: Det voteres alternativt mellom komiteens innstilling til VIII og forslag nr. 2, fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen iverksette tiltak som sikrer at alle fylkeskommunale og kommunale ferger og hurtigbåter benytter lav- eller nullutslippsteknologi ved nye anbud og på ruter i egenregi. Det etableres en egen tilskuddsordning som dekker merkostnadene knyttet til dette.»

Voteringstavlene viste at ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til VIII og forslaget var det avgitt 56 stemmer for innstillingen og 44 stemmer for forslaget.

(Voteringsutskrift 16.37.16)

Stefan Heggelund (H) (fra salen): Min stemme ble ikke registrert.

Presidenten: Siden flere stemmer ikke ble registrert, tar vi voteringen en gang til.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til VIII og forslaget fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble innstillingen bifalt med 63 mot 40 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.38.00)

Presidenten: Vi voterer så over komiteens innstilling til IV–VII og IX.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Videre var innstilt:

X

Dokument 8:126 S (2014–2015) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Terje Aasland, Eirik Sivertsen, Else-May Botten, Eirin Sund og Magne Rommetveit om bruk av nullutslippsteknologi i fergetransporten og bruk av ny teknologi i nærskipsfarten – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.