Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte mandag den 14. desember 2015 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen

Dokumenter: 

Sak nr. 1 [10:03:47]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2016, kapitler under Helse- og omsorgsdepartementet (rammeområde 15)

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt 37 forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Torgeir Micaelsen på vegne av Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 2–14, fra Torgeir Micaelsen på vegne av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 15, fra Torgeir Micaelsen på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 16, fra Torgeir Micaelsen på vegne av Arbeiderpartiet

  • forslag nr. 17, fra Olaug V. Bollestad på vegne av Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslagene nr. 18–25, fra Kjersti Toppe på vegne av Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 26–30, fra Kjersti Toppe på vegne av Senterpartiet

  • forslagene nr. 31–37, fra Audun Lysbakken på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Det voteres først over forslagene nr. 31 og 32, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 31 lyder:

«Stortinget ber regjeringen innføre en ordning der fastlegekontorene og sykehusene får plikt til å informere om hvor og hvordan pasientene kan få best og raskest mulig behandling.»

Forslag nr. 32 lyder:

«Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å innføre kraftige sanksjoner mot kommuner som tvinger eldre i sykehjem til å bo på dobbeltrom mot sin vilje.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 94 mot 3 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.26.35)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 33, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen sette ned et utvalg som får i oppgave å gjennomgå og dokumentere effekten av dagens narkotikapolitikk.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 96 mot 4 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.26.54)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 34, 36 og 37, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 34 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre full åpenhet rundt vurderinger og konklusjoner i Helseøkonomiforvaltningens faglige gjennomgang av medisinsk forbruksmateriell.»

Forslag nr. 36 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre at organisasjoner for de menneskene det angår, og andre viktige fagmiljøer, tas med på råd ved revisjon av produktlistene for medisinsk forbruksmateriell for å sikre at det faglige grunnlaget for eventuelle endringer er solid og korrekt.»

Forslag nr. 37 lyder:

«Stortinget ber regjeringen stanse utfasing av medisinsk forbruksmateriell, for eksempel for mennesker med stomi, som ikke kan begrunnes strengt faglig.»

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har varslet støtte til forslagene.

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 59 mot 41 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.27.15)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 27 og 30, fra Senterpartiet.

Forslag nr. 27 lyder:

«Stortinget ber regjeringen gi fysioterapeuter med videreutdanning innen manuellterapi og psykomotorisk fysioterapi offentlig spesialistgodkjenning innen utgangen av 2016.»

Forslag nr. 30 lyder:

«Stortinget ber regjeringen innføre betalingsplikt for utskrivningsklare pasienter og opprette øyeblikkelig hjelp døgnopphold innen psykisk helse og rus tidligst innen 1. januar 2020.»

Votering:Forslagene fra Senterpartiet ble med 94 mot 6 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.27.31)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 26, 28 og 29, fra Senterpartiet.

Forslag nr. 26 lyder:

«Stortinget ber regjeringen presisere overfor de regionale helseforetakene at ISF ikke skal virke ned på sykehus- og avdelingsnivå.»

Forslag nr. 28 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i løpet av 2016 fremlegge for Stortinget en handlingsplan for styrking av den desentraliserte legevakttjenesten i Norge.»

Forslag nr. 29 lyder:

«Stortinget ber regjeringen gjøre legetjeneste i KAD-avdelinger tellende i spesialistutdanningen, også om legen arbeider i KAD-avdelingen i mer enn 50-prosentstilling.»

Sosialistisk Venstreparti har varslet støtte til forslagene.

Votering:Forslagene fra Senterpartiet ble med 91 mot 9 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.27.50)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 19–21 og nr. 25, fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber regjeringen gjenopprette det viktige kompetansemiljøet og behandlingstilbudet ved enhet for traumebehandling i Bodø.»

Forslag nr. 20 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre at lokalsykehustilbudet ved Oslo universitetssykehus blir bygget ut, inkludert gjenoppretting av Aker sykehus som et fullverdig lokalsykehus.»

Forslag nr. 21 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre at avgjørende driftsoppgaver i sykehusene, for eksempel renhold, blir ivaretatt som intern drift i stedet for å konkurranseutsette.»

Forslag nr. 25 lyder:

«Stortinget ber regjeringen snarest mulig legge frem for Stortinget resultatene av Helseøkonomiforvaltningens gjennomgang av produkt- og prislistene for medisinsk forbruksmateriell.»

Votering:Forslagene fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 91 mot 9 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.28.08)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 18 og 22–24, fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2017 starte en styrking av pasient- og brukerombudene i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet og innlemme helsetjenester i kommunene i meldeordningene til Nasjonalt kunnskapssenter og Statens helsetilsyn.»

Forslag nr. 22 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre at sykehusene fortsatt ansetter folk i faste stillinger, for å sikre kompetanse og trygghet til å varsle i sykehusene våre.»

Forslag nr. 23 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at betalingsplikten for utskrivningsklare pasienter opphører for pasienter som er alvorlig syke og vurdert til å kunne være i livets sluttfase, og erstattes med faglig funderte samarbeidsavtaler om forløp.»

Forslag nr. 24 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme sak for Stortinget om prioriteringer av og i fremtidens tannhelsetjeneste.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslagene.

Votering:Forslagene fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 90 mot 10 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.28.29)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 17, fra Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen snarest ta initiativ til å samle aktører som kan bidra med helse- og velferdsteknologi knyttet til mottak og oppfølging av nyankomne flyktninger og asylsøkere, slik som NORAD, bistandsorganisasjoner, høgskoler, Abelia og kommersielle aktører som Telenor og CISCO for å vurdere mulige pilotprosjekter for å styrke kapasitet, kvalitet og fordeling av ressurser i helsesektoren.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 88 mot 12 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.28.46)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 16, fra Arbeiderpartiet.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen innen revidert nasjonalbudsjett 2016 legge frem en opptrappingsplan for strålekapasiteten for kreftbehandling i Norge.»

Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har varslet støtte til forslaget.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet ble med 59 mot 41 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.29.04)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 15, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen i løpet av 2016 legge frem en forpliktende opptrappingsplan for skolehelsetjenesten.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 64 mot 36 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.29.22)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 2, 5, 8, 10 og 13, fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i løpet av stortingsperioden legge fram oppdaterte stortingsmeldinger innen IKT og kvalitet i helsetjenesten, med tanke på å redegjøre for framdrift og lansere nye tiltak for å oppnå målsettingene i Meld. St. 9 (2012–2013) Én innbygger – én journal, og Meld. St. 10 (2012–2013) God kvalitet – trygge tjenester.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre at oppgaver som hører til normal drift, blir gjennomført internt i sykehusene, ikke ved bruk av fordyrende konsulenter.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber regjeringen etablere et behandlingsbasert forskningsprosjekt for MS-pasienter ved Haukeland universitetssykehus og sørge for særskilt finansiering i revidert nasjonalbudsjett for 2016.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber regjeringen finansiere videre drift av Hysnes Helsefort innenfor bevilgningene til «Raskere tilbake» i statsbudsjettet for 2016, slik at driften er finansiert gjennom hele året og første halvår 2017.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for et system som sikrer klare ansvarsforhold, opplæring og god legemiddelhåndtering for barn med diabetes i barnehager og skoler.»

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 59 mot 41 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.29.41)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 3, 4, 6, 7, 9, 11, 12 og 14, fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at alle deler av spesialisthelsetjenesten, herunder også de prehospitale tjenestene, får tilgang til den nasjonale kjernejournalen.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre at data om hørsel og tinnitus innlemmes i HUNT 4.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen gjeninnføre målene om å øke antall ansatte som får tilbud om hele stillinger.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre at sykehusene går foran i arbeidet for å sikre nok lærlingplasser, både for helsefag, men også for alle andre relevante utdanninger.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre at sykestuene i de fire kommunene i Nord-Troms – Nordreisa, Skjervøy, Kåfjord og Kvænangen – videreføres fra 1. januar 2016, ut fra en modell som kommunene selv finner formålstjenlig, og som samtidig gir de beste tjenestene til befolkningen i regionen.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at trygghetsboliger blir en del av Husbankens tilskuddsordning.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremlegge en opptrappingsplan for psykisk helsearbeid i kommunene med særlig prioritering av barn og unge.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme egen sak om styrking av helsetilbudet i kriminalomsorgen, særlig innenfor områdene rus og psykisk helse.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslagene.

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 58 mot 42 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.30.04)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Sosialistisk Venstreparti.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen gjennomføre forsøk med å flytte 4-årskontroller til barnehagene.»

Presidenten gjør oppmerksom på at dette er en skarp votering.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Sosialistisk Venstreparti ble med 54 mot 46 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.30.25)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 35, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen snarest mulig, og senest i revidert nasjonalbudsjett 2016, redegjøre for virkningen av kuttene i medisinsk forbruksmateriell, både økonomisk og sosialt, for samfunnet og den enkelte som trenger forbruksmateriell.»

Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Senterpartiet har varslet støtte til forslaget.

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble enstemmig bifalt.Komiteen hadde innstilt:

Rammeområde 15

(Helse)

I

På statsbudsjettet for 2016 bevilges under:

Utgifter
700Helse- og omsorgsdepartementet
1Driftsutgifter207 755 000
701Direktoratet for e-helse
1Driftsutgifter181 991 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres254 316 000
70Norsk Helsenett SF124 758 000
71Medisinske kvalitetsregistre38 272 000
702Beredskap
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under post 7030 111 000
70Tilskudd, kan overføres, kan nyttes under post 213 762 000
703Internasjonalt samarbeid
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres66 286 000
710Folkehelseinstituttet
1Driftsutgifter897 284 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres699 623 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres18 195 000
712Bioteknologirådet
1Driftsutgifter8 711 000
714Folkehelse
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under postene 70, 74 og 79151 676 000
60Kommunale tiltak, kan overføres, kan nyttes under post 2143 910 000
70Rusmiddeltiltak, kan overføres, kan nyttes under post 21130 728 000
74Skolefrukt, kan overføres, kan nyttes under post 2135 602 000
79Andre tilskudd, kan overføres, kan nyttes under post 2161 137 000
720Helsedirektoratet
1Driftsutgifter1 108 937 000
21Spesielle driftsutgifter46 030 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres4 108 000
70Helsetjenester i annet EØS-land46 305 000
721Statens helsetilsyn
1Driftsutgifter114 859 000
722Norsk pasientskadeerstatning
1Driftsutgifter161 662 000
70Advokatutgifter36 200 000
71Særskilte tilskudd35 968 000
723Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten
1Driftsutgifter103 887 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres22 500 000
729Pasient- og brukerombud
1Driftsutgifter61 056 000
732Regionale helseforetak
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres19 303 000
70Særskilte tilskudd, kan overføres, kan nyttes under postene 72, 73, 74 og 75750 543 000
71Kvalitetsbasert finansiering, kan overføres519 466 000
72Basisbevilgning Helse Sør-Øst RHF, kan overføres54 037 454 000
73Basisbevilgning Helse Vest RHF, kan overføres19 074 231 000
74Basisbevilgning Helse Midt-Norge RHF, kan overføres14 422 443 000
75Basisbevilgning Helse Nord RHF, kan overføres12 869 307 000
76Innsatsstyrt finansiering, overslagsbevilgning31 598 179 000
77Poliklinisk virksomhet mv., overslagsbevilgning4 082 931 000
78Forskning og nasjonale kompetansetjenester, kan overføres1 102 399 000
79Raskere tilbake, kan overføres584 157 000
82Investeringslån, kan overføres1 229 992 000
83Opptrekksrenter for lån fom. 2008, overslagsbevilgning37 000 000
733Habilitering og rehabilitering
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 7912 526 000
70Behandlingsreiser til utlandet123 148 000
72Kjøp av opptrening mv., kan overføres3 374 000
79Andre tilskudd, kan nyttes under post 2116 253 000
734Særskilte tilskudd til psykisk helse og rustiltak
1Driftsutgifter49 469 000
21Spesielle driftsutgifter14 285 000
70Tvungent psykisk helsevern for pasienter som ikke har bosted i riket2 563 000
71Tvungen omsorg for psykisk utviklingshemmede69 078 000
72Utviklingsområder innen psykisk helsevern og rus19 593 000
750Statens legemiddelverk
1Driftsutgifter273 646 000
751Legemiddeltiltak
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres10 671 000
70Tilskudd69 769 000
761Omsorgstjeneste
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 79134 116 000
60Kommunale kompetansetiltak, kan overføres114 150 000
61Vertskommuner940 115 000
62Dagaktivitetstilbud, kan overføres296 333 000
63Investeringstilskudd, kan overføres2 533 206 000
64Kompensasjon renter og avdrag909 600 000
65Forsøk med statlig finansiering av omsorgstjenestene, overslagsbevilgning156 000 000
67Utviklingstiltak67 889 000
68Kompetanse og innovasjon336 948 000
71Frivillig arbeid mv.16 109 000
72Landsbystiftelsen74 566 000
73Særlige omsorgsbehov22 850 000
75Andre kompetansetiltak11 040 000
79Andre tilskudd, kan nyttes under post 21100 962 000
762Primærhelsetjeneste
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 7063 419 000
50Samisk helse5 506 000
60Forebyggende helsetjenester155 182 000
61Fengselshelsetjeneste150 545 000
63Allmennlegetjenester128 904 000
70Tilskudd, kan nyttes under post 2148 096 000
73Seksuell helse, kan overføres57 031 000
74Stiftelsen Amathea19 302 000
765Psykisk helse og rusarbeid
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under post 72122 847 000
60Kommunale tjenester, kan overføres383 171 000
62Rusarbeid, kan overføres461 891 000
71Brukere og pårørende, kan overføres136 918 000
72Frivillig arbeid mv., kan overføres, kan nyttes under post 21262 378 000
73Utviklingstiltak mv.132 540 000
74Kompetansesentre297 094 000
75Vold og traumatisk stress162 520 000
769Utredningsvirksomhet mv.
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 7014 441 000
70Tilskudd, kan nyttes under post 212 780 000
770Tannhelsetjenester
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 7027 049 000
70Tilskudd, kan overføres, kan nyttes under post 21236 606 000
780Forskning
50Norges forskningsråd mv.357 551 000
781Forsøk og utvikling mv.
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 7986 794 000
79Tilskudd, kan nyttes under post 2158 518 000
783Personell
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 7938 994 000
61Turnustjeneste141 661 000
79Andre tilskudd, kan nyttes under post 2124 894 000
2711Spesialisthelsetjeneste mv.
70Spesialisthjelp1 872 400 000
71Psykologhjelp266 000 000
72Tannbehandling2 451 000 000
76Private laboratorier og røntgeninstitutt880 600 000
2751Legemidler mv.
70Legemidler10 015 500 000
71Legeerklæringer5 000 000
72Medisinsk forbruksmateriell1 929 500 000
2752Refusjon av egenbetaling
70Egenandelstak 14 470 000 000
71Egenandelstak 2169 000 000
2755Helsetjenester i kommunene mv.
62Fastlønnsordning fysioterapeuter, kan nyttes under post 71340 000 000
70Allmennlegehjelp4 607 000 000
71Fysioterapi, kan nyttes under post 621 880 000 000
72Jordmorhjelp55 000 000
73Kiropraktorbehandling145 000 000
75Logopedisk og ortoptisk behandling118 000 000
2756Andre helsetjenester
70Helsetjenester i annet EØS-land13 000 000
71Helsetjenester i utlandet mv.395 000 000
72Helsetjenester til utlandsboende mv.215 000 000
2790Andre helsetiltak
70Bidrag180 000 000
Totale utgifter184 984 925 000
Inntekter
3701Direktoratet for e-helse
2Diverse inntekter100 000
3710Folkehelseinstituttet
2Diverse inntekter254 335 000
3Vaksinesalg98 012 000
3714Folkehelse
4Gebyrinntekter1 285 000
3720Helsedirektoratet
2Diverse inntekter49 366 000
3Helsetjenester i annet EØS-land45 983 000
4Gebyrinntekter39 528 000
5Helsetjenester til utenlandsboende mv.64 870 000
3721Statens helsetilsyn
2Salgs- og leieinntekter389 000
4Diverse inntekter2 350 000
3722Norsk pasientskadeerstatning
2Diverse inntekter1 392 000
50Premie fra private18 163 000
3723Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten
50Premie fra private2 466 000
3732Regionale helseforetak
80Renter på investeringslån388 000 000
85Avdrag på investeringslån fom. 2008405 000 000
86Driftskreditter4 350 000 000
3750Statens legemiddelverk
2Diverse inntekter14 956 000
4Registreringsgebyr111 900 000
6Refusjonsgebyr2 968 000
Totale inntekter5 851 063 000

II

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Helse- og omsorgsdepartementet i 2016 kan:

kap. 701 post 1 og 21kap. 3701 post 2
kap. 710 post 1kap. 3710 post 2
kap. 710 post 21kap. 3710 post 2 og 3
kap. 714 post 21kap. 3714 post 4
kap. 720 post 1 og 21kap. 3720 post 2 og 4
kap. 720 post 70kap. 3720 post 3
kap. 721 post 1kap. 3721 post 2 og 4
kap. 722 post 1kap. 3722 post 2 og 50
kap. 723 post 1kap. 3723 post 50
kap. 750 post 1kap. 3750 post 2

Merinntekt som gir grunnlag for overskridelse skal også dekke merverdiavgift knyttet til overskridelsen, og berører derfor også kap. 1633 post 1 for de statlige forvaltningsorganene som inngår i nettoordningen for merverdiavgift.

Merinntekter og eventuelle mindreinntekter tas med i beregningen av overføringer av ubrukt bevilgning til neste år.

III

Bestillingsfullmakter

Stortinget samtykker i at Helse- og omsorgsdepartementet i 2016 kan foreta bestillinger utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye bestillinger og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
710Folkehelseinstituttet
21Spesielle driftsutgifter180 mill. kroner

IV

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Helse- og omsorgsdepartementet i 2016 kan gi tilsagn utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
761Omsorgstjeneste
63Investeringstilskudd9 246,5 mill. kroner
79Andre tilskudd1 mill. kroner

V

Diverse fullmakter

Stortinget samtykker i at:

  • 1. investeringslån og driftskredittrammen til regionale helseforetak aktiveres i statens kapitalregnskap.

  • 2. Helse- og omsorgsdepartementet i tilknytning til oppgjørsordningene for h-reseptmidler og fritt behandlingsvalg kan føre utgifter og inntekter uten bevilgning over kap. 720 Helsedirektoratet, hhv. post 71 Oppgjøringsordning h-reseptmidler og post 72 Oppgjøringsordning for fritt behandlingsvalg. Netto mellomregning med helseforetakene føres ved årets slutt i kapitalregnskapet for hver av ordningene.

VI

Stortinget ber regjeringen presisere i oppdragsdokumentene til de regionale helseforetakene at alle barneavdelinger skal ansette leger med spesialisering innen vold mot barn, sosialpediatere, og at de regionale helseforetakene som følge av spesialisthelsetjenestens sørge for-ansvar, skal sikre at alle voldsutsatte barn ved Statens barnehus får medisinsk undersøkelse.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.