Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte fredag den 18. desember 2015 kl. 9

Dato:
President: Olemic Thommessen

Dokumenter: 

Sak nr. 14 [09:07:20]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2016 vedkommende Olje- og energidepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Klima- og miljødepartementet (rammeområdene 12 og 13)

Talere

Votering i sak nr. 14

Votering i sak nr. 14

Presidenten: Under debatten er det satt frem i alt 24 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–3, fra Terje Aasland på vegne av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne

  • forslag nr. 4, fra Terje Aasland på vegne av Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne

  • forslagene nr. 11–13, fra Terje Aasland på vegne av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne

  • forslag nr. 5, fra Terje Aasland på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne

  • forslag nr. 6, fra Terje Aasland på vegne av Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne

  • forslag nr. 7, fra Terje Aasland på vegne av Arbeiderpartiet

  • forslag nr. 15, fra Rigmor Andersen Eide på vegne av Kristelig Folkeparti

  • forslagene nr. 16–20, fra Marit Arnstad på vegne av Senterpartiet

  • forslagene nr. 21–23, fra Heikki Eidsvoll Holmås på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne

  • forslagene nr. 8, 9 og 24, fra Heikki Eidsvoll Holmås på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 10, fra Rasmus Hansson på vegne av Miljøpartiet De Grønne

  • forslag nr. 25, fra Terje Aasland på vegne av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne

Forslag nr. 25 er gjort tilgjengelig elektronisk for representantene.

Det voteres over forslag nr. 10, fra Miljøpartiet De Grønne.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en nasjonal plan for systematisk prioritering av naturverdier og naturmangfold opp mot videre utbyggingsbehov for fornybar energi.»

Voteringstavlene viste at det var avgitt 99 stemmer mot og 2 stemmer for forslaget fra Miljøpartiet De Grønne.

(Voteringsutskrift kl. 13.41.19)

Ingvild Kjerkol (A) (fra salen): President! Jeg stemte feil!

Presidenten: Det er hyggelig for ham å få litt støtte før jul, også! (Munterhet i salen)

Vi korrigerer dermed stemmetallet. Det skal være 100 stemmer mot og 1 stemme for forslaget fra Miljøpartiet De Grønne. Forslaget er dermed ikke bifalt.

Det voteres over forslagene nr. 8, 9 og 24, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber regjeringen gjennomføre en utlysning av anbudskonkurranse på CCS i Norge i løpet av 2016.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber regjeringen klargjøre investeringsbeslutning for klargjøring av lager for CO2 i Nordsjøen i løpet av 2016.»

Forslag nr. 24 lyder:

«Stortinget ber regjeringen ikke inngå nye kontrakter om kvotekjøp gjennom CDM-markedet, men i stedet innfri våre juridiske forpliktelser under Kyoto 2 gjennom EUs kvotemarked (ETS).»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 97 mot 4 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.41.53)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 21–23, fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne.

Forslag nr. 21 lyder:

«Stortinget ber regjeringen få på plass et regelverk for miljødifferensierte bompenger så snart som mulig, og senest i løpet av vårsesjonen 2016.»

Forslag nr. 22 lyder:

«Stortinget ber regjeringen utrede å innlemme partikkelforurensning som en del av beregningsgrunnlaget for engangsavgiften på nye biler, med tanke på mulig innføring i statsbudsjettet for 2017.»

Forslag nr. 23 lyder:

«Stortinget ber regjeringen gi kommunene tillatelse til selv å få fastsette nivået på lokalt innførte piggdekkgebyr ut over et minimumsnivå, eller gi kommunene flere ulike satser å velge mellom ved innføring av piggdekkgebyr.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne ble med 97 mot 4 stemmer ikke bifalt. (Voteringsutskrift kl. 13.42.12)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 16–20, fra Senterpartiet.

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en permanent ordning med merverdiavgiftskompensasjon knyttet til antikvarisk vedlikehold, rettet mot eiere av bygninger som er fredet etter kulturminneloven eller regulert til vern etter plan- og bygningsloven.»

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om endringer i eiendomsskatteloven, som fritar alle eiere av bygninger som enten er fredet etter kulturminneloven eller regulert til vern etter plan- og bygningsloven fra kommunal eiendomsskatt.»

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber regjeringen utrede og fremme forslag til andre modeller for skatte- og avgiftslettelser, som kan bidra til jevnt, godt vedlikehold av bygninger som enten er fredet etter kulturminneloven eller regulert til vern etter plan- og bygningsloven.»

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til en permanent tilskuddsordning for verdiskapingsarbeid i kulturminnesektoren.»

Forslag nr. 20 lyder:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en opptrappingsplan for Norsk kulturminnefond, slik at fondet innen 2020 har 300 mill. kroner til utdeling årlig.»

Voteringstavlene viste at det var avgitt 94 stemmer mot og 6 stemmer for forslagene fra Senterpartiet.

(Voteringsutskrift kl. 13.42.32.)

Ingjerd Schou (H) (fra salen): President! Jeg stemte ikke og skulle ha stemt imot!

Presidenten: Vi tar da voteringen om igjen.

Votering:Forslagene fra Senterpartiet ble med 95 mot 6 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.43.33)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 15, fra Kristelig Folkeparti.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen utrede en parallell erstatningsordning for frivillig barskogvern, der skogeier i stedet for dagens engangserstatning kan velge erstatning basert på årlig tilvekst og en beregning av den netto inntekt som kunne vært tatt ut dersom skogen ikke hadde vært vernet.

Det er en forutsetning at en slik parallell erstatningsordning følger den vernede eiendommens gårds- og bruksnummer, og blir en del av det framtidige inntektsgrunnlaget for bruket.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti ble med 94 mot 6 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.43.53)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 7, fra Arbeiderpartiet.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen etablere et bransjeutvalg der oljeselskap, leverandører og fagbevegelsen deltar – med den målsetting å videreføre arbeidet med Integrerte Operasjoner etter de intensjoner som ble etablert i 2004, da dette ble igangsatt.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet ble med 68 mot 33 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.44.12)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 6, fra Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå og forenkle den rettighetsbaserte støtteordningen for enøktiltak i husholdningene, slik at det er husholdningenes gevinst av energieffektiviseringstiltakene som gir uttelling i støtteordningen.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne ble med 67 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.44.34)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 5, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen gjennomføre vurderingen av å inkludere topplast i det varslede forbudet mot fossil oppvarming med olje snarest, slik at det kan inkluderes i det varslede lovforbudet som nå utarbeides.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne ble med 64 mot 37 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.45.17)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1–3 og nr. 11–13, fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en plan for plugging og fjerning av installasjoner som sikrer forutsigbarhet, bidrar til forskning og utvikling, bedre koordinering mellom myndigheter, operatører og leverandører som kan bidra til et mer optimalt kostnadsnivå for operatører og samfunnet.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen utvide den rettighetsbaserte støtteordningen for enøktiltak i husholdningene til også å omfatte boligbyggelag og boligselskap.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen etablere minimum ett fullskalaanlegg for CO2-håndtering innen 2020 – med program og virkemidler for å forsterke satsingen og muligheten for å realisere flere slike anlegg fram til 2025.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge fram en egen sak for Stortinget med tiltak for å bedre luftkvaliteten i byene i løpet av vårsesjonen 2016.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber regjeringen endre de nasjonale målene for NO2 og svevestøv slik fagetatene har anbefalt.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber regjeringen avsette 5 mill. kroner fra kap 1400 post 76 til det norske bidraget i forbindelse med utarbeidelse av IPCCs 6. hovedrapport.»

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne ble med 58 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.45.46)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 25, fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen i revidert nasjonalbudsjett legge fram forslag om en langsiktig utbyttepolitikk for Statkraft SF som gir selskapet økt kapitaltilgang slik at internasjonale fornybare energiprosjekter og prosjekter innen havvind kan realiseres.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne ble med 58 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.46.10)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 4, fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen i sitt oppdragsbrev til Enova stille krav om at effektkravet økes til 120 kw, og samtidig sikre at elektrisitetsnettet i tilknytning til utbygging av ladestasjoner har tilstrekkelig med kapasitet.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne ble med 58 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.46.37)Komiteen hadde innstilt:

A

Rammeområde 12

(Olje og energi)

I

På statsbudsjettet for 2016 bevilges under:

Utgifter
1800Olje- og energidepartementet
1Driftsutgifter168 257 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under postene 70 og 7224 450 000
50Overføring til Sametinget, kan overføres498 000
70Tilskudd til internasjonale organisasjoner mv., kan overføres2 550 000
71Tilskudd til Norsk Oljemuseum42 800 000
72Tilskudd til olje- og energiformål, kan overføres, kan nyttes under post 212 000 000
1810Oljedirektoratet
1Driftsutgifter259 986 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres185 732 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres3 000 000
1815Petoro AS
70Administrasjon338 356 000
72Administrasjon, Petoro Iceland AS3 000 000
73Statlig deltakelse i petroleumsvirksomhet på islandsk kontinentalsokkel, kan overføres10 600 000
1820Norges vassdrags- og energidirektorat
1Driftsutgifter507 328 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres93 050 000
22Flom- og skredforebygging, kan overføres, kan nyttes under postene 60 og 72369 484 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres4 900 000
60Tilskudd til flom- og skredforebygging, kan overføres, kan nyttes under postene 22 og 7214 000 000
72Tilskudd til flom- og skredforebygging, kan overføres, kan nyttes under postene 22 og 602 000 000
73Tilskudd til utjevning av overføringstariffer, kan overføres20 000 000
74Tilskudd til museums- og kulturminnetiltak, kan overføres6 600 000
1825Energiomlegging, energi- og klimateknologi
50Overføring til Energifondet1 566 000 000
1830Forskning og næringsutvikling
22Forvaltningsrettet forskning og utvikling, kan overføres, kan nyttes under post 7123 356 000
50Overføring til Norges forskningsråd848 612 000
70Internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak, kan overføres31 300 000
71Tilskudd til Norges geotekniske institutt, kan overføres, kan nyttes under post 223 000 000
72Tilskudd til INTSOK20 200 000
73Tilskudd til INTPOW6 000 000
1840CO2-håndtering
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under postene 70 og 7444 990 000
50Forskning, utvikling og demonstrasjon av CO2-håndtering254 600 000
70Gassnova SF, kan overføres, kan nyttes under post 74127 074 000
71Forskningstjenester, TCM DA, kan overføres1 806 000 000
74Transport av CO2, kan overføres8 000 000
2440Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten
30Investeringer29 000 000 000
2490NVE Anlegg
24Driftsresultat:
1 Driftsinntekter-68 000 000
2 Driftsutgifter63 700 000
3 Avskrivninger4 000 000
4 Renter av statens kapital300 0000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres3 500 000
Totale utgifter35 801 223 000
Inntekter
4800Olje- og energidepartementet
3Oppdrags- og samarbeidsinntekter1 998 000
70Garantiprovisjon, Gassco1 450 000
4810Oljedirektoratet
1Gebyrinntekter15 328 000
2Oppdrags- og samarbeidsinntekter124 856 000
3Refusjon av tilsynsutgifter10 280 000
4820Norges vassdrags- og energidirektorat
1Gebyrinntekter71 460 000
2Oppdrags- og samarbeidsinntekter88 858 000
40Flom- og skredforebygging29 000 000
4825Energiomlegging, energi- og klimateknologi
85Fondsavkastning1 636 000 000
4840CO2-håndtering
80Renter, TCM DA25 000 000
86Avdrag, TCM DA1 236 000 000
5440Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten
24Driftsresultat:
1 Driftsinntekter153 400 000 000
2 Driftsutgifter-32 000 000 000
3 Lete- og feltutviklingsutgifter-1 500 000 000
4 Avskrivninger-23 700 000 000
5 Renter av statens kapital-4 000 000 00092 200 000 000
30Avskrivninger23 700 000 000
80Renter av statens kapital4 000 000 000
5490NVE Anlegg
1Salg av utstyr mv.200 000
Totale inntekter123 140 430 000

Presidenten: Presidenten antar at Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SosialistiskVenstreparti og Miljøpartiet De Grønne vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 58 mot 43 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.47.06)Videre var innstilt under rammeområde 12 A:

II

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 kan:

kap. 1800 post 21kap. 4800 post 3
kap. 1810 post 21kap. 4810 post 2
kap. 1820 post 21kap. 4820 post 2
kap. 1820 post 22kap. 4820 post 40
kap. 1830 post 22kap. 4830 post 10
kap. 2490 post 45kap. 5490 post 1

Merinntekt som gir grunnlag for overskridelse skal også dekke merverdiavgift knyttet til overskridelsen, og berører derfor også kap. 1633 post 1 for de statlige forvaltningsorganene som inngår i nettoordningen for merverdiavgift.

Merinntekter og eventuelle mindreinntekter tas med i beregningen av overføring av ubrukt bevilgning til neste år.

III

Fullmakt til overskridelse

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 kan overskride bevilgningen under kap. 1815 Petoro AS, post 73 Statlig deltakelse i petroleumsvirksomhet på islandsk kontinentalsokkel med inntil 35 mill. kroner til utgifter som påløper i forbindelse med utvinningstillatelser som skal fordeles mellom deltakerne i utvinningstillatelsene etter deltakerandel.

IV

Fullmakt til overskridelse

Stortinget samtykker i at Kongen i 2016 kan overskride bevilgningen under:

  • 1. kap. 1800 Olje- og energidepartementet, post 21 Spesielle driftsutgifter, til dekning av meglerhonorar og utgifter til faglig bistand ved statlig kjøp/salg av aksjeposter, rådgivning samt andre endringer som kan få betydning for eierstrukturen i Statoil ASA.

  • 2. kap. 2440/5440 Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten med inntil 5 mrd. kroner ved utøvelse av statens forkjøpsrett ved overdragelser av andeler i utvinningstillatelser på norsk kontinentalsokkel.

V

Fullmakt til å utgiftsføre uten bevilgning

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 kan utgiftsføre uten bevilgning under kap. 1815 Petoro AS, post 79 Erstatninger, erstatning til Norges Bank som omfatter netto rentetap og andre dokumenterte kostnader grunnet avvik i varslet og faktisk innbetaling av valuta fra SDØE til Norges Bank, jf. Avtale om overføring og kjøp av valuta fra SDØE til Norges Bank.

VI

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 kan gi tilsagn utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye tilsagn og gammelt udekket ansvar ikke overstiger følgende beløp:

1800Olje- og energidepartementet
70Tilskudd til internasjonale organisasjoner mv.126 mill. kroner
71Tilskudd til Norsk Oljemuseum32,6 mill. kroner
1820Norges vassdrags- og energidirektorat
60Tilskudd til flom- og skredforebygging10 mill. kroner
72Tilskudd til flom- og skredforebygging10 mill. kroner
1825Energiomlegging, energi- og klimateknologi
50Overføring til Energifondet400 mill. kroner

VII

Fullmakt til å inngå forpliktelser ut over gitt bevilgning

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 kan pådra seg forpliktelser utover gitte bevilgninger innenfor følgende beløp:

1800Olje- og energidepartementet
21Spesielle driftsutgifter7 mill. kroner
1810Oljedirektoratet
21Spesielle driftsutgifter10 mill. kroner
1815Petoro AS
70Administrasjon35 mill. kroner
73Statlig deltakelse i petroleumsvirksomhet på islandsk kontinentalsokkel100 mill. kroner
1820Norges vassdrags- og energidirektorat
22Flom- og skredforebygging100 mill. kroner
1830Forskning og næringsutvikling
22Forvaltningsrettet forskning og utvikling10 mill. kroner
1840CO2-håndtering
70Gassnova SF20 mill. kroner

VIII

Garantifullmakt

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 kan gi Gassco AS garanti innenfor en samlet ramme på inntil 1 mrd. kroner for skader og tap ved mottaksterminalene på kontinentet som har oppstått som følge av forsettlige handlinger hos ledende personell i Gassco AS.

IX

Forpliktelser under avsetningsinstruksen og

øvrige driftsrelaterte forpliktelser

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 kan godkjenne at staten pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger under kap. 2440/5440 Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten, knyttet til:

  • 1. løpende forretningsvirksomhet i interessentskapene, samt deltakelse i annen virksomhet som har tilknytning til leting og utvinning av petroleum.

  • 2. avsetning av statens petroleum etter avsetningsinstruksen gitt Statoil ASA.

X

Utbyggingsrelaterte forpliktelser

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 kan godkjenne at staten pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger under kap. 2440/5440 Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten, hvor øvre grense for statens forholdsmessige andel for det enkelte prosjekt/fase utgjør 5 mrd. kroner knyttet til deltakelse i:

  • 1. utbyggingsprosjekter (planer for utbygging/anlegg og drift) på norsk kontinentalsokkel.

  • 2. utviklingsprosjekter under Gassled.

XI

Forpliktelser før plan for utbygging og drift og

for anlegg og drift er behandlet

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 kan godkjenne at staten pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger under kap. 2440/5440 Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten knyttet til kontraktsmessige forpliktelser i fasen før plan for utbygging og drift er godkjent eller før tillatelse til anlegg og drift er gitt, herunder forpliktelser knyttet til en pre-interessentskapsfase.

XII

Utbyggingsprosjekter på norsk kontinentalsokkel

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 kan godkjenne prosjekter (planer for utbygging/anlegg og drift) på norsk kontinentalsokkel under følgende forutsetninger:

  • 1. Prosjektet må ikke ha prinsipielle eller samfunnsmessige sider av betydning.

  • 2. Øvre grense for de samlede investeringer per prosjekt utgjør 20 mrd. kroner.

  • 3. Hvert enkelt prosjekt må vise akseptabel samfunnsøkonomisk lønnsomhet og være rimelig robust mot endringer i prisutviklingen for olje og naturgass.

XIII

Overføring av eiendomsrett mot bruksrett

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 kan godkjenne overføring av eiendomsrett fra en rettighetshavergruppe hvor Petoro AS som forvalter av SDØE er en av rettighetshaverne, til en annen rettighetshavergruppe. Det forutsettes at Petoro AS som forvalter av SDØE er sikret tilstrekkelig bruksrett. Denne fullmakt vil gjelde for de prosjekter hvor Olje- og energidepartementet har fått fullmakt til å godkjenne plan for utbygging/anlegg og drift, samt ved mindre endringer for prosjekter hvor plan for utbygging/anlegg og drift allerede er godkjent. Fullmakten gis under forutsetning av at overføring av eiendomsrett ikke har prinsipielle eller samfunnsmessige sider av betydning.

XIV

Overdragelse av andeler i utvinningstillatelser

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 kan godkjenne overdragelse (salg, kjøp eller bytte) av deltakerandeler for Petoro AS som forvalter av SDØE der det antas at ressursene i utvinningstillatelsen på tidspunkt for overdragelsen er mindre enn 3 mill. Sm3 oljeekvivalenter.

XV

Overdragelse og samordning av andeler i

utvinningstillatelser

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 i tråd med forutsetningene i St.prp. nr. 41 (2003–2004) kan godkjenne at Petoro AS kan delta i:

  • 1. overdragelse (salg, kjøp eller bytte) av deltakerandeler i interessentskap hvor en rettighetshaver velger å tre ut av interessentskapet og hvor SDØE berøres av overdragelsen.

  • 2. forenklet samordning av utvinningstillatelser med SDØE-andeler.

  • 3. ny/endret plan for utbygging og drift av forekomster innenfor et samordnet område med SDØE-deltakelse.

  • 4. overdragelse av deltakerandeler for å oppnå fortsatt harmonisering av deltakerandeler i utvinningstillatelser som er samordnet og hvor SDØE berøres av overdragelsen.

XVI

Overdragelse av andeler i rørledninger til Gassled

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 2016 kan godkjenne nødvendige transaksjoner for overdragelse av andeler for Petoro AS som forvalter av SDØE for å innlemme rørledninger og transportrelaterte anlegg med SDØE-andel i Gassled. Statens andel i Gassled skal justeres for å gjenspeile innlemmelsen.

XVII

Opphevelse av generalforsamlingsklausulen

Stortinget samtykker i at generalforsamlingsklausulen i 2016 skal kunne oppheves for gitte tillatelser og erstattes av en vetorett i tråd med konsesjonsdirektivet og petroleumsforskriftens § 12, dersom rettighetshaverne skulle ønske dette. Olje- og energidepartementet skal i så fall godkjenne dette i hvert enkelt tilfelle.

XVIII

Lån til TCM DA

Stortinget samtykker i at lån til TCM DA aktiveres i statens kapitalregnskap.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Videre var innstilt:

B

Rammeområde 13

(Miljø)

I

På statsbudsjettet for 2016 bevilges under:

Utgifter
595Statens kartverk, arbeid med tinglysing og nasjonal geografisk infrastruktur
1Driftsutgifter310 501 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres479 351 000
30Geodesiobservatoriet i Ny-Ålesund, kan overføres60 000 000
1400Klima- og miljødepartementet
1Driftsutgifter216 419 000
21Spesielle driftsutgifter45 732 000
62Den naturlige skolesekken3 323 000
65Områdesatsing i byer, kan overføres10 290 000
70Frivillige miljøorganisasjoner og allmenn-nyttige miljøstiftelser59 233 000
71Internasjonale organisasjoner48 509 000
74Tilskudd til AMAP, kan overføres4 116 000
76Støtte til nasjonale og internasjonale miljøtiltak, kan overføres53 305 000
79Tilskudd til kulturminneforvaltning17 480 000
1410Miljøforskning og miljøovervåking
21Miljøovervåking og miljødata221 713 000
50Basisbevilgninger til miljøforskningsinstituttene184 844 000
51Forskningsprogrammer m.m.196 973 000
53Internasjonalt samarbeid om miljøforskning6 705 000
54Artsprosjektet m.m.29 971 000
70Nasjonale oppgaver ved miljøforskningsinstituttene47 170 000
72Tilskudd til GenØk – Senter for biosikkerhet11 900 000
73Infrastrukturtiltak til miljøinstituttene9 433 000
1420Miljødirektoratet
1Driftsutgifter596 440 000
21Spesielle driftsutgifter166 580 000
22Statlige vannmiljøtiltak277 943 000
23Oppdrags- og gebyrrelatert virksomhet, kan overføres142 726 000
30Statlige erverv, båndlegging av friluftsområder, kan overføres34 460 000
31Tiltak i verneområder, kan overføres62 848 000
32Statlige erverv, fylkesvise verneplaner, kan overføres2 392 000
33Statlige erverv, nytt vern, kan overføres1 562 000
34Statlige erverv, nasjonalparker, kan overføres32 580 000
35Statlige erverv, skogvern, kan overføres392 112 000
37Skogplanting, kan overføres15 000 000
38Restaurering av myr, kan overføres13 000 000
39Oppryddingstiltak, kan overføres, kan nyttes under postene 69 og 7912 622 000
61Tilskudd til klimatilpassingstiltak, kan overføres 104 058 000
69Oppryddingstiltak, kan overføres, kan nyttes under postene 39 og 79170 568 000
70Tilskudd til vannmiljøtiltak, kan overføres33 255 000
71Marin forsøpling15 290 000
72Erstatning for beitedyr tatt av rovvilt, overslagsbevilgning144 837 000
73Tilskudd til rovvilttiltak, kan overføres70 051 000
74CO2-kompensasjonsordning for industrien523 728 000
75Utbetaling av pant for bilvrak, overslagsbevilgning420 000 000
76Refusjonsordninger, overslagsbevilgning64 827 000
77Diverse organisasjoner og stiftelser m.m.10 885 000
78Friluftsformål, kan overføres157 821 000
79Oppryddingstiltak, kan overføres, kan nyttes under postene 39 og 69650 000
81Verdensarvområder, kulturlandskap og verdiskaping naturarv, kan overføres, kan nyttes under post 2126 261 000
82Tilskudd til truede arter og naturtyper, kan overføres, kan nyttes under post 2164 989 000
84Internasjonalt samarbeid4 834 000
85Naturinformasjonssentre, kan overføres51 278 000
1422Miljøvennlig skipsfart
21Spesielle driftsutgifter5 219 000
1423Radioaktiv forurensning i det ytre miljø
1Driftsutgifter14 278 000
1424Mareano
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres32 932 000
1425Vilt- og fisketiltak
1Driftsutgifter12 798 000
21Spesielle driftsutgifter26 100 000
70Tilskudd til fiskeformål, kan overføres11 000 000
71Tilskudd til viltformål, kan overføres30 600 000
1429Riksantikvaren
1Driftsutgifter129 450 000
21Spesielle driftsutgifter39 899 000
22Bevaringsoppgaver, kan overføres24 500 000
50Tilskudd til samisk kulturminnearbeid3 471 000
60Kulturminnearbeid i kommunene2 116 000
70Tilskudd til automatisk fredete og andre arkeologiske kulturminner, kan overføres30 164 000
71Tilskudd til fredete kulturminner i privat eie, kulturmiljø og kulturlandskap, kan overføres122 015 000
72Tilskudd til tekniske og industrielle kulturminner, kan overføres54 045 000
73Tilskudd til bygninger og anlegg fra middelalderen og brannsikring, kan overføres45 952 000
74Tilskudd til fartøyvern, kan overføres101 883 000
75Tilskudd til fartøyvernsentrene, kan overføres10 757 000
77Tilskudd til verdiskapingsarbeid på kulturminneområdet, kan overføres 5 000 000
79Tilskudd til verdensarven, kan overføres52 036 000
1432Norsk kulturminnefond
50Til disposisjon for kulturminnetiltak87 094 000
1471Norsk Polarinstitutt
1Driftsutgifter200 506 000
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres67 535 000
50Stipend506 000
1472Svalbard miljøvernfond
50Overføringer til Svalbard miljøvernfond14 638 000
1474Fram – Nordområdesenter for klima- og miljøforskning
50Tilskudd til statlige mottakere, kan overføres, kan nyttes under post 7024 105 000
70Tilskudd til private mottakere, kan overføres, kan nyttes under post 5028 000 000
1481Klimakvoter
1Driftsutgifter, kan overføres3 910 000
22Kvotekjøp, generell ordning, kan overføres200 000 000
23Kvotekjøp, statsansattes flyreiser, kan overføres290 000
1482Internasjonale klima- og utviklingstiltak
1Driftsutgifter93 689 000
73Klima- og skogsatsingen, kan overføres2 673 598 000
2465Statens kartverk
24Driftsresultat:
1 Driftsinntekter-1 217 876 000
2 Driftsutgifter, overslagsbevilgning1 198 747 000
3 Avskrivninger19 155 000
4 Renter av statens kapital-26 0000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres26 394 000
Totale utgifter9 805 045 000
Inntekter
3595Statens kartverk, arbeid med tinglysing og nasjonal geografisk infrastruktur
1Gebyrinntekter tinglysing421 715 000
4400Klima- og miljødepartementet
2Diverse inntekter407 000
3Refusjon fra Utenriksdepartementet1 673 000
4420Miljødirektoratet
1Oppdrag og andre diverse inntekter1 166 000
4Gebyrer, forurensningsområdet37 311 000
6Gebyrer, fylkesmannsembetenes miljøvernavdelinger28 330 000
7Gebyrer, kvotesystemet11 122 000
8Gebyrer, naturforvaltningsområdet4 714 000
9Internasjonale oppdrag62 173 000
4429Riksantikvaren
2Refusjoner og diverse inntekter4 268 000
9Internasjonale oppdrag1 209 000
4471Norsk Polarinstitutt
1Salgs- og utleieinntekter10 585 000
3Inntekter fra diverse tjenesteyting58 336 000
21Inntekter, Antarktis13 030 000
4481Salg av klimakvoter
1Salgsinntekter1 854 050 000
Totale inntekter2 510 089 000

Presidenten: Presidenten antar at Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 57 mot 43 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.47.48)

Videre var innstilt under rammeområde 13 B og C I, II, III:

II

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kommunal- og moderniseringsdepartementet i 2016 kan:

  • 1.

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 595 post 1kap. 3595 post 1

Merinntekt som gir grunnlag for overskridelse skal også dekke merverdiavgift knyttet til overskridelsen, og berører derfor også kap. 1633 post 1 for de statlige forvaltningsorganene som inngår i nettoordningen for merverdiavgift.

Merinntekter og eventuelle mindreinntekter tas med i beregningen av overføring av ubrukt bevilgning til neste år.

  • 2. overskride bevilgningen under kap. 2465 Statens kartverk, post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, med et beløp som tilsvarer regnskapsførte inntekter fra salg av anleggsmidler under kap. 5465 Statens kartverk, post 49 Salg av anleggsmidler. Ubrukte inntekter fra slikt salg kan tas med ved utregning av overført beløp.

III

Omdisponeringsfullmakt

Stortinget samtykker i at Kommunal- og moderniseringsdepartementet i 2016 kan omdisponere inntil 15 mill. kroner mellom kap. 595 Statens kartverk, arbeid med tinglysing og nasjonal geografisk infrastruktur, post 1 Driftsutgifter og post 21 Spesielle driftsutgifter, og kap. 2465 Statens kartverk, post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold.

IV

Fullmakt til overskridelser

Stortinget samtykker i at Kommunal- og moderniseringsdepartementet i 2016 kan fravike spesifikasjonene under kap. 2465 Statens kartverk, post 24 Driftsresultat, ved bruk av reguleringsfondet.

V

Bestillingsfullmakt

Stortinget samtykker i at Kommunal- og moderniseringsdepartementet i 2016 kan foreta bestillinger av kartgrunnlag utover gitt bevilgning under kap. 595 Statens kartverk, arbeid med tinglysing og nasjonal geografisk infrastruktur, post 21 Spesielle driftsutgifter, men slik at rammen for nye bestillinger og gammelt ansvar ikke overstiger 250 mill. kroner.

VI

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Klima- og miljødepartementet i 2016 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 1400 post 1 kap. 1420 post 23kap. 4400 post 2 kap. 4420 postene 1, 4, 6, 8 og 9
kap. 1429 post 1kap. 4429 postene 2 og 9
kap. 1471 post 1kap. 4471 postene 1 og 3
kap. 1471 post 21kap. 4471 post 21
kap. 1472 post 50kap. 5578 post 70

Merinntekt som gir grunnlag for overskridelse skal også dekke merverdiavgift knyttet til overskridelsen, og berører derfor også kap. 1633 post 1 for de statlige forvaltningsorganene som inngår i nettoordningen for merverdiavgift.

Merinntekter og eventuelle mindreinntekter tas med i beregningen av overføring av ubrukt bevilgning til neste år.

VII

Fullmakt til overskridelser

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Klima- og miljødepartementet i 2016 kan overskride bevilgningen på kap. 1481 Klimakvoter, post 1 Driftsutgifter, til dekning av honorarer, transaksjonskostnader og utgifter til faglig bistand i forbindelse med salg av klimakvoter.

  • 2. Klima- og miljødepartementet i 2016 kan overskride bevilgningen på kap. 1481 Klimakvoter, post 22 Kvotekjøp, generell ordning, med et beløp som tilsvarer inntekter fra salg av klimakvoter som er regnskapsført på kap. 4481 Salg av klimakvoter, post 1 Salgsinntekter.

VIII

Kjøp av klimakvoter

Stortinget samtykker i at Klima- og miljødepartementet i 2016 kan inngå avtaler om kjøp av klimakvoter ved bruk av Kyoto-mekanismene innenfor en samlet ramme på 2 000 mill. kroner for gamle og nye forpliktelser under kap. 1481 Klimakvoter, post 22 Kvotekjøp, generell ordning.

IX

Bestillingsfullmakter

Stortinget samtykker i at Klima- og miljødepartementet i 2016 kan foreta bestillinger av materiell o.l. utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye bestillinger og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
1420Miljødirektoratet
22Statlige vannmiljøtiltak19,0 mill. kroner
31Tiltak i verneområder3,0 mill. kroner
1429Riksantikvaren
22Bevaringsoppgaver7,0 mill. kroner

X

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Klima- og miljødepartementet i 2016 kan gi tilsagn om tilskudd utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

1420Miljødirektoratet
30Statlige erverv, båndlegging av friluftsområder55,0 mill. kroner
32Statlige erverv, fylkesvise verneplaner8,8 mill. kroner
33Statlige erverv, nytt vern11,2 mill. kroner
34Statlige erverv, nasjonalparker1,0 mill. kroner
35Statlige erverv, skogvern116,4 mill. kroner
78Friluftsformål3,0 mill. kroner
85Naturinformasjonssentre2,0 mill. kroner
1429Riksantikvaren
70Tilskudd til automatisk fredete og andre arkeologiske kulturminner4,0 mill. kroner
71Tilskudd til fredete kulturminner i privat eie, kulturmiljø og kulturlandskap30,0 mill. kroner
72Tilskudd til tekniske og industrielle kulturminner10,0 mill. kroner
73Tilskudd til bygninger og anlegg fra middelalderen og brannsikring10,0 mill. kroner
74Tilskudd til fartøyvern12,0 mill. kroner
79Tilskudd til verdensarven10,0 mill. kroner
1482Internasjonale klima- og utviklingstiltak
73Klima- og skogsatsingen953,0 mill. kroner

XI

Fullmakt til å inngå forpliktelser

Stortinget samtykker i at Klima- og miljødepartementet i 2016 kan pådra forpliktelser for framtidige år til å kjøpe inn materiell og til å gi tilsagn om tilskudd ut over gitt bevilgning under kap. 1420 Miljødirektoratet, postene 39, 69 og 79 Oppryddingstiltak, men slik at samlet ramme for nye forpliktelser og gammelt ansvar ikke overstiger 151,7 mill. kroner.

XII

Utbetaling av tilskudd

Stortinget samtykker i at Klima- og miljødepartementet i 2016 gis unntak fra bestemmelsene i stortingsvedtak av 8. november 1984 om utbetalinger av gitte bevilgninger på følgende måte:

  • 1. Utbetalinger av tilskudd til utviklingsformål kan foretas én gang i året for FNs klima- og skogprogram, Verdensbankens Forest Carbon Partner-ship Facility, Forest Investment Program og BioCarbon Fund plus.

  • 2. Utbetalinger av kjernebidrag til Global Green Growth Institute kan foretas i henhold til organisasjonens regelverk.

XIII

Utbetaling av renter på tilskudd

Stortinget samtykker i at opptjente renter på tilskudd som er utbetalt fra Norge under Klima- og skogsatsingen på kap. 1482 post 73 kan benyttes til tiltak som avtales mellom Klima- og miljødepartementet og den enkelte mottaker.

C

Rammeuavhengige vedtak

I

Stortinget ber regjeringen legge frem sak om varig flomvern i Opovassdraget i løpet av 2016, hvor alle aktuelle tiltak, inkludert konsesjonsbehandling av nedre del av vassdraget, vurderes.

II

Stortinget ber regjeringen legge fram en sak for Stortinget som belyser status for bestanden av anadrome laksefisker, og hvordan forvaltningen og formidling av kunnskap kan styrkes for å sikre en bærekraftig utvikling.

III

Stortinget ber regjeringen legge fram en stortingsmelding om avfallspolitikk og den sirkulære økonomien.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.