Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 2016 kl. 10

Dato: 17.02.2016

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Hege Haukeland Liadal (A) [13:27:02]: «Kulturrådet fikk en tydelig bestilling av statsråd Thorhild Widvey under Arendalsuka 2015 om å se på oppgaver som er mulig å løse andre steder i landet. Arbeiderpartiet støtter initiativet med å gi flere kulturoppgaver til regionene. Kulturrådet har hatt fokus på dette i lang tid og uttaler at de er rede til å starte prosesser.

Hvor langt er statsråden kommet i sin behandling av de forslag Kulturrådet angivelig har levert?»

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [13:27:42]: Jeg takker for spørsmålet fra representanten Haukeland Liadal og er veldig glad for at det blir stilt.

Norsk kulturråd har fått i oppdrag å vurdere om det er administrative oppgaver som kan lokaliseres andre steder enn i Oslo, der Norsk kulturråd har sin adresse i dag. Målet er å knytte tettere kontakt med fagmiljøer andre steder i landet og slik styrke administrasjonens kompetanse og arbeid og legge til rette for større regionalt og geografisk mangfold.

Oppdraget fremgår også av tildelingsbrevet til Norsk kulturråd for 2016 og følges opp som en del av departementets styringsdialog med virksomheten.

Kulturrådet er godt i gang med å utarbeide et grunnlag for vurdering av oppgaver som kan lokaliseres andre steder enn i Oslo. Som grunnlag for en slik vurdering kartlegges bl.a. relevante regionale fagmiljø og de forutsetningene som må legges til grunn for å sikre god måloppnåelse.

Kulturrådet arbeider med sikte på å legge frem mulige konkrete forslag for departementet i juni i år. Departementet har per nå ikke mottatt noen forslag, så derfor er jeg litt usikker på hva representanten sikter til. Men jeg er veldig glad for at representanten Haukeland Liadal understreker at Arbeiderpartiet også mener at dette er riktig. Vi har sterke kunst- og kulturmiljøer rundt omkring i landet. Dem er det viktig å bygge opp om, og derfor ser jeg veldig frem til å få de forslagene.

Hege Haukeland Liadal (A) [13:29:22]: Jeg takker for svaret og gleder meg til å lese mer om det som Kulturrådet selv foreslår, og at det blir lagt fram før sommeren 2016, er jeg glad for.

Regjeringen utfaser i løpet av året knutepunktordningen over på festivalstøtteordningen, slik som Stortinget har blitt fortalt tidligere. Mitt oppfølgingsspørsmål i så måte blir: Ser statsråden, uavhengig av Kulturrådet, det som naturlig at festivalstøtteordningen eventuelt kan være en oppgave for regionene ute i Norge?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [13:30:00]: Jeg hadde nylig møte med direktør Vibeke Mohr og hele hennes ledergruppe, og der gikk vi grundig gjennom det som Kulturrådet arbeider med. Som også representanten Haukeland Liadal vet, er det viktig for meg som kulturminister å ha en armlengdes avstand til Kulturrådet, uten overstyring fra politisk hold. Jeg tydeliggjorde i møtet at vi som politikere er utålmodige når det gjelder arbeidet som Kulturrådet nå er i gang med, men å pålegge dem å se på festivalstøtteordningen og dette som en del av det arbeidet har jeg ikke gjort.

Hege Haukeland Liadal (A) [13:30:59]: Da vil jeg bare avslutte mitt spørsmål og mitt resonnement med at jeg er glad for at kulturministeren er tett på. Jeg er glad for at kulturministeren, sammen med Kulturrådet, tenker tanker om en framtidig regionalisert oppgaveløsning. Jeg håper – det blir min avslutning her i dag – at kulturministeren ser verdien av å spille på lag med Stortinget, og vi i Stortinget er opptatt av dette med en armlengdes avstand, noe vi støtter vi fullt ut. Vi er opptatt av Kulturrådets kunstneriske vurdering og faglige råd, og det er en styrke som Kulturrådet også skal ha videre, men vi ser helt klart oppgaver som kan legges ut, og da styrkes regionene og kulturnasjonen Norge på den måten, breier seg litt mer ut, utover Oslo.

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [13:31:58]: Jeg er veldig glad for at representanten Haukeland Liadal uttrykker det hun nå gjør, og det er veldig viktig for meg også å understreke det. Jeg kan opplyse om at i mitt møte med ledergruppen i Kulturrådet viste jeg til Stortinget og kulturkomiteens merknad om knutepunktordningen, som var veldig tydelig, i forbindelse med statsbudsjettet, og jeg tror også jeg leste den opp for dem. Jeg var veldig tydelig på at Kulturrådet måtte merke seg hva Stortinget hadde sagt, og jeg var veldig tilfreds med og trygg på svaret fra Kulturrådet om at de følger opp merknaden og legger den til grunn for sitt videre arbeid med festivalene.