Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte fredag den 10. juni 2016 kl. 9

Dato:
President: Olemic Thommessen

Dokumenter: 

Sak nr. 8 [15:00:24]

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Trygve Slagsvold Vedum, Marit Arnstad og Liv Signe Navarsete om en uavhengig juridisk betenkning om suverenitetsavståelse over tilsyn av finansmarkedet i Norge og forholdet til Grunnloven

Talere

Votering i sak nr. 8

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten er det satt frem ett forslag, nr. 1, fra Hans Olav Syversen på vegne av Kristelig Folkeparti.

Forslaget fra Kristelig Folkeparti er innlevert etter fristen som er fastsatt i Stortingets forretningsorden. Presidenten minner i denne sammenheng om Stortingets forretningsordens § 40 første ledd første og annet punktum, der det heter:

«Forslag som er omhandlet og utformet i en komitéinnstilling, tas opp til avgjørelse sammen med innstillingen når forslagsstilleren krever det. Det samme gjelder andre forslag vedrørende samme sak når de er forhåndsvarslet ved innlevering til presidenten gjennom Stortingets administrasjon senest kl. 08.30 den dag saken skal behandles i Stortinget.»

I samme første ledds femte punktum heter det:

«I særlige tilfeller kan Stortinget med to tredjedels flertall vedta å sette bestemmelsene i første og annet punktum ut av kraft.»

Presidenten har oppfattet det slik at det er enighet om å godta at forslaget fra Kristelig Folkeparti tas opp til votering.

Er det noen innvendinger mot dette? – Så synes ikke, og det er da vedtatt.

Det voteres over representantforslaget fra Senterpartiet.

Forslaget lyder:

Stortinget ber Stortingets presidentskap innhente en uavhengig juridisk betenkning om Norges tilknytning til EUs finanstilsyn og forholdet til Grunnlovens bestemmelser knyttet til suverenitetsoverføring, og hvorvidt suverenitetsavståelse gjennom Prop. 100 S (2015–2016) vil kunne skape presedens for fremtidig suverenitetsavståelse til andre EU-byråer og tilsyn.

Sosialistisk Venstreparti har varslet støtte til forslaget.

Votering:Forslaget fra Senterpartiet ble med 90 mot 12 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.46.15)

Det voteres over forslag nr. 1, fra Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Høyesterett i samsvar med Grunnloven § 83 utarbeide en juridisk betenkning om Norges tilknytning til EUs finanstilsyn og forholdet til Grunnlovens bestemmelser knyttet til suverenitetsoverføring, og hvorvidt suverenitetsavståelse gjennom Prop. 100 S (2015–2016) vil kunne skape presedens for framtidig suverenitetsavståelse til andre EU-byråer og tilsyn.»

Sosialistisk Venstreparti har varslet støtte til forslaget. Senterpartiet har varslet subsidiær støtte til forslaget.

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti ble med 85 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.46.41)

Presidenten: Det voteres så over følgende forslag:

«Dokument 8:104 S (2015–2016) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Trygve Slagsvold Vedum, Marit Arnstad og Liv Signe Navarsete om en uavhengig juridisk betenkning om suverenitetsavståelse over tilsyn av finansmarkedet i Norge og forholdet til Grunnloven – vedlegges protokollen.»

Votering:Forslaget ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Sak nr. 9 var redegjørelse.