Stortinget - Møte mandag den 13. juni 2016 kl. 10

Dato: 13.06.2016

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Thea Knutzen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Thea Knutzen er død, 85 år gammel.

Thea Knutzen ble født 4. juni 1930 i Harstad. Etter eksamen artium i 1949 og sekretærlinjen ved Oslo handelsgymnasium i 1950 arbeidet hun noen år i bokhandel, før hun tok bokhandlerskolen i 1953. Deretter arbeidet hun i mange år som bokhandlermedhjelper og som sekretær i advokatforretninger.

Thea Knutzen bodde det meste av sitt liv på Sortland, hvor hun samtidig markerte seg som en samfunnsengasjert innbygger, bl.a. med engasjement i Sortland folkebiblioteksamling og i den lokale Røde Kors-foreningen. Hun deltok også i lokalpolitikken og representerte Høyre i Sortland kommunestyre og formannskap gjennom flere perioder. I en lang periode var hun medlem av Nordland Høyres fylkesstyre, og i årene 1975–1981 var hun nestformann i styret for Norsk rikskringkasting.

Thea Knutzen var i stortingsperioden 1981–1984 første vararepresentant for Nordland og møtte jevnlig på Stortinget gjennom hele perioden. Ved stortingsvalget høsten 1985 ble hun innvalgt som fast representant. Hun ble gjenvalgt i 1989, men valgte i 1993 å trekke seg tilbake for å få mer tid til familien.

På Stortinget var hun først medlem av kirke- og undervisningskomiteen og deretter av forbruker- og administrasjonskomiteen. I perioden 1989–1993 var hun medlem av sosialkomiteen. I denne perioden var hun også medlem av Høyres gruppestyre.

Thea Knutzen var gjennom alle sine stortingsår medlem av Stortingets delegasjon til Nordisk råd og deltok aktivt i det nordiske samarbeidet. Hun var først og fremst kjent som sosialpolitiker, men hun engasjerte seg også i skolepolitikk og i et bredt spekter av saker av interesse for Nord-Norge. Hun var i mange år pådriver i arbeidet for å utvikle høyere utdannelse i den nordlige landsdelen.

Thea Knutzen nøt stor respekt i alle politiske leire. Hun arbeidet grundig med sakene og var alltid åpen for å lytte til andres argumenter. Hun var klok, vittig, vennlig og omsorgsfull.

Stortinget minnes Thea Knutzen for hennes virke i Stortinget og lyser fred over hennes minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Gunvor Eldegard, Jenny Klinge, Lisbeth Berg-Hansen, Eirik Sivertsen ogTrond Giske, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Følgende innkalte vararepresentanter tar nå sete:

For Aust-Agder fylke: Line Kysnes Vennesland

For Vest-Agder fylke: Kjell Ivar Larsen

For Akershus fylke: Thore Vestby og Anne Odenmarck

For Finnmark fylke: Ingalill Olsen og Monica Hauge Stiansen

For Hedmark fylke: Rangdi Krogstad og Bersvend Salbu

For Nordland fylke: Dagfinn Henrik Olsen og Jonny Finstad

For Oslo: Vegard Grøslie Wennesland

For Rogaland fylke: Sissel Knutsen Hegdal

For Sogn og Fjordane fylke: Tor Bremer

For Nord-Trøndelag fylke: Gunnar Viken

For Østfold fylke: Wenche Olsen

Det foreligger fire permisjonssøknader:

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Eirik Sivertsen i tiden fra og med 13. juni til og med 17. juni for å delta i arktisk parlamentarikerkonferanse i Ulan-Ude, Russland

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Anna Ljunggren fra og med 13. juni og inntil videre

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Hadia Tajik mandag 13. juni

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Helge Thorheim mandag 13. juni

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Nordland fylke: Tone-Helen Toften og Tor Arne Bell Ljunggren

    For Oslo fylke: Inger Helene Vaaten

    For Rogaland fylke: Kari Raustein

Presidenten: Tone-Helen Toften, Tor Arne Bell Ljunggren, Inger Helene Vaaten og Kari Raustein er til stede og vil ta sete.

Representanten Karianne O. Tung vil fremsette et representantforslag.

Karianne O. Tung (A) [10:06:24]: Jeg vil på vegne av stortingsrepresentantene Magne Rommetveit, Kjell-Idar Juvik, Tone-Helen Toften, Marianne Aasen, Ingvild Kjerkol og meg selv framsette et representantforslag om et nasjonalt trafikkfaglig kompetansesenter.

Presidenten: Representanten Magne Rommetveit vil fremsette et representantforslag.

Magne Rommetveit (A) [10:06:54]: På vegner av stortingsrepresentantane Kjell-Idar Juvik, Else-May Botten, Kari Henriksen, Gunvor Eldegard og meg sjølv har eg gleda av å fremja eit representantforslag om betre sjøtryggleik for fritidsbåtfolk.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at Stortinget fraviker bestemmelsen i forretningsordenen § 59 første ledd og foretar votering etter at finanskomiteens saker, sakene nr. 1–6, er ferdigbehandlet, og deretter samlet votering etter sakene 7–41 ved slutten av dagens møte.

Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag, og det anses da vedtatt.

Videre vil presidenten opplyse om at møtet vil fortsette utover kl. 16.

Presidenten vil foreslå at sakene nr. 1–3 behandles under ett.

– Det anses vedtatt.