Stortinget - Møte tirsdag den 21. mars 2023

Dato: 21.03.2023
President: Kari Henriksen
Dokumenter: (Innst. 216 L (2022–2023), jf. Prop. 37 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 11 [16:17:09]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om Endringar i vassdragsreguleringsloven, energiloven og vannressursloven (kostnadsdekning for tilsyn og kontroll) (Innst. 216 L (2022–2023), jf. Prop. 37 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra energi- og miljøkomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Nikolai Astrup (H) []: På vegne av saksordfører Bård Ludvig Thorheim vil jeg få lov til å takke for godt samarbeid i komiteen om denne saken. Det er en sak av teknisk karakter, og det er en samlet komité som slutter seg til at lovendringene bør vedtas.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Dette lovforslaget gjeld mindre endringar i vassressurslova, vassdragsreguleringslova og energilova, med innføring av heimlar for å krevje inn ei sektoravgift som skal gå til å dekkje kostnader for arbeid med tilsyn og kontroll – arbeid som er definert og gjort tydeleg med tanke på kva som skal kontrollerast, og kva pengane skal gå til.

Vasskraftverk og for den del vindkraftverk er ikkje berre leidningar, trafostasjonar og turbinar, men kraftproduksjon og drift. Kraftverk har miljøkonsekvensar, og det er miljøvilkår i konsesjonane som også bør kontrollerast på ein effektiv måte av folk som har kompetanse på det respektive fagområdet.

Eg meiner det er klokt å sjå på korleis ein kan samordne tilsyn slik at det blir utført på ein mest mogleg effektiv og konsistent måte. Minstevassføring, erosjonsproblem, slamproblematikk og korleis miljøkrav blir etterlevde, er like sjølvsagt å ha tilsyn med som å kontrollere det reint tekniske. Vi har eit kraftsystem som er tett knytt til andre land, og som blir påverka av meir og meir uregulerbar kraft og svingande prisar. Det fører til meir effektkøyring og raske opp- og nedtappingar og med det potensielt større miljøskade og sikkerheitsproblem, f.eks. knytt til erosjon.

SV ser at Miljødirektoratet peiker på at ein kan hente både effektiviseringsgevinstar og forbetringar med meir konsistent og føreseieleg tilsyn ved betre samordning og ved å sjå på ansvarsfordelinga mellom etatar og meir effektiv bruk av resursane. Vi tenkjer at regjeringa bør ta forslaget til Miljødirektoratet på alvor og greie ut om det kan takast grep som kan gje eit meir ressurseffektivt, heilskapleg og føreseieleg tilsyn.

Med dette fremjar eg mindretalsforslaget til saka.

Presidenten []: Representanten Birgit Oline Kjerstad har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Statsråd Terje Aasland []: Forslaget gjelder endringer i bestemmelser i vassdragsreguleringsloven, energiloven og vannressursloven om kostnadsdekning for NVEs arbeid med tilsyn og kontroll. Det er, som representanten Astrup sa, mindre tekniske endringer som ligger i denne saken, men jeg tok ordet for bare kort å kommentere mindretallets forslag.

Den effektiviseringsgevinsten som Miljødirektoratet viser til, er knyttet til bruk av sektoravgift. Miljødirektoratet og NVEs miljøtilsyn har et økende samarbeid om oppfølging av konsesjonsvilkårene. Det tror jeg Stortinget er godt kjent med. En samarbeidsavtale mellom direktoratene som gjelder dette arbeidet, ble undertegnet i mars 2021. Jeg mener derfor at det i denne saken ikke er behov for å gå nærmere inn på spørsmål om samordning og fordeling av oppgaver mellom de to direktoratene, men at det ligger mye godt arbeid i den avtalen som allerede er på plass.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 11.

Votering, se torsdag 23. mars