Stortinget - Møte torsdag den 23. mars 2023

Dato: 23.03.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 226 L (2022–2023), jf. Prop. 36 LS (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 2 [10:04:29]

Innstilling fra finanskomiteen om Endringer i verdipapirhandelloven mv. (samleproposisjon) (Innst. 226 L (2022–2023), jf. Prop. 36 LS (2022–2023))

Talere

Mahmoud Farahmand (H) [] (ordfører for sakene): Ikke for å ta opp altfor mye tid i dag – det er en lang dag foran oss – men jeg skal bare redegjøre kort for saken.

Saken omhandler samtykke til innføring av EØS-komiteens SMB-vekstmarkedsforordning og tilhørende tilpassing i norsk lovverk. Hovedhensikten med SMB-forordningen er å gjøre det enklere for SMB-er å sikre og hente inn finansiering.

Det er foreslått en del lettelser og forenklinger i forbindelse med innføringen av forordningen, bl.a. innsidelister og innsideinformasjon samt prospekter ved overgang til vekstmarkedet til regulerte markeder. Et mindretall i komiteen har i merknads form uttrykt bekymring for disse lettelsene.

I den sammenheng må jeg påpeke at Finanstilsynet og Norges Bank har vært aktive i denne saken. De har brukt høringsmuligheten godt og har bedt om innføring av en del sikkerhetsventiler for å forebygge eventuelle uheldige konsekvenser av disse forenklingene.

Avslutningsvis må jeg si at denne saken kan virke som en noe kjedelig og nokså teknisk sak, den lange tittelen kan jo være et tegn på det, men den er av stor betydning for norske SMB-er med ambisjoner om vekst og for deres konkurransemulighet i et internasjonalt marked. I Norge er vi relativt sett nokså gode på å starte opp bedrifter, men har noe større utfordringer med å skalere disse til større og mer robuste selskaper. Dermed er denne forordningen viktig for norsk næringsliv og norske små og mellomstore bedrifter.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 1 og 2.

Votering, se voteringskapittel