Stortinget - Møte torsdag den 11. april 2024 *

Dato: 11.04.2024
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Ernst Wroldsen

Presidenten []: Ærede medrepresentanter.

16. august 2023 døde tidligere stortingsrepresentant Ernst Wroldsen fra Tønsberg, 78 år gammel.

Han representerte Arbeiderpartiet og Vestfold i tre perioder, fra 1981 til 1993. I løpet av denne tiden var han medlem av kirke- og undervisningskomiteen, medlem av sosialkomiteen samt medlem og nestleder av energi- og industrikomiteen.

Ernst Wroldsen ble født i Langesund, vokste opp i en arbeiderfamilie og gikk selv ut i arbeidslivet etter folkeskolen. Likevel var det idretten som brakte ham inn i politikken.

I Tønsbergkameratene, som hadde vært del av Arbeidernes Idrettsforbund, så man ikke bare hans friidrettstalent, men også hans samfunnsengasjement. I 1971 ble han derfor vervet til Arbeiderpartiet og valgt inn i Tønsberg bystyre.

Han markerte seg raskt og fikk en rekke posisjoner, og ti år etter første dag i kommunepolitikken møtte han som fast stortingsrepresentant.

Ernst Wroldsen ble omtalt som en kunnskapsrik og engasjert politiker. Noen mente at han ikke alltid holdt seg på riktig side av grensen mellom engasjement og stahet, men han nøt betydelig respekt i både stortingsgruppe og hjemfylke.

I det meste av sitt yrkesliv jobbet Wroldsen i teknologi- og kraftbransjen, og han avsluttet sine stortingsår som leder for Arbeiderpartiets energi- og industrifraksjon. Likevel mente mange at det var i sosialkomiteen hans engasjement kom best til sin rett. Det var i denne perioden, på slutten av 1980-tallet, at kommersielle aktører for første gang prøvde å etablere seg i norsk helsevesen. Wroldsen var blant dem som sterkest advarte mot konsekvensene av å åpne den døra på gløtt.

Han engasjerte seg også i mange saker som berørte hjemfylket Vestfold. Blant annet lyktes han med å sikre Kysthospitalet i Stavern penger til nødvendig fornyelse, og med utbygging av ny og sikker E18 i nordfylket.

Selv ga Wroldsen uttrykk for at det å bo borte fra familien var blant de mindre hyggelige sidene ved stortingslivet. Samtidig var politikken noe som ga ham stor mening.

Han brant for et samfunn med små forskjeller, arbeid til alle og en mer rettferdig boligpolitikk, og samfunnsengasjementet var noe han tok med seg livet ut.

Vi lyser fred over Ernst Wroldsens minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Representantene Gisle Meininger Saudland, Anne Kristine Linnestad, Himanshu Gulati, Kathy Lie, Tove Elise Madland, May Britt Lagesen, André N. Skjelstad, Jorodd Asphjell, Kirsti Leirtrø, Heidi Greni, Lene Westgaard-Halle, Kathrine Kleveland, Stein Erik Lauvås og Freddy André Øvstegård, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Sverre Myrli i tiden fra og med 14. til og med 19. april og for representanten Anette Trettebergstuen i tiden fra og med 14. til og med 26. april – begge for å delta på reise til USA med delegasjonen til NATOs parlamentarikerforsamling

  • fra representantene Lise Christoffersen, Lise Selnes og Jone Blikra om permisjon i tiden fra og med 15. til og med 19. april, fra representanten Morten Wold om permisjon i dagene 16. og 17. april, og fra representanten Andreas Sjalg Unneland om permisjon i tiden fra og med 16. til og med 18. april – alle for å delta i Europarådets parlamentarikerforsamlings andre delsesjon i Strasbourg, Frankrike

Andre vararepresentant for Hedmark, Håvard Sagbakken Saanum, befinner seg for tiden utenlands og er av den grunn forhindret fra å møte i Stortinget under representanten Lise Selnes’ permisjon.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden slik:

    • For Akershus: Tobias Hangaard Linge 16.–18. april

    • For Buskerud: Solveig Vestenfor 16.–18. april og Lavrans Kierulf 16.–17. april

    • For Hedmark: Bente Irene Aaland 16.–26. april og Minja Tea Dzamarija 16.–18. april

    • For Oslo: Cato Brunvand Ellingsen 16.–18. april

    • For Telemark: Tone E. Berge Hansen 16.–18. april