Case 4: Burma

Militærregimet i landet har lenge vært gjort ansvarlig for alle rapporterte menneskerettighetsovergrep, noe Norge ved en rekke anledninger har protestert på. Ifølge Utenriksdepartementet legger Norge stor vekt på og arbeider aktivt for en demokratisk utvikling og respekt for menneskerettighetene i Burma.

Norge har ikke innført økonomiske sanksjoner mot Burma, men ifølge bistandsministeren bør dette «avgjort drøftes» (Stortinget 29.11.2000). Den forrige regjeringen gikk ut med en oppfordring til norske bedrifter om ikke å handle med Burma, en oppfordring den sittende Regjeringen støtter. Bistandsministeren sa i Stortinget den 29.11 i fjor at «dette var et viktig supplement til det press fagbevegelsen allerede utviste i samme retning....Regjeringen forventer at norsk næringsliv aktivt følger opp oppfordringen om ikke å handle med Burma.»

Til tross for dette har Norge gjennom oljefondet investert i flere bedrifter som er involvert i Burma. En av dem er det kanadiske selskapet Nortel Networks, som gjennom sitt eierskap i det israelske selskapet Telrad installerer telefonsystemer i Burma. Den kanadiske organisasjonen Canadian Friends of Burma har lenge jobbet med oversikter over hvilke bedrifter som opererer i landet. Mer informasjon: http://www.cfob.org/CorpComplicity/corplist.shtml Denne investeringen har økt med nesten 20 pst. fra 1999 til 2000.

Det andre selskapet med forbindelser til Burma er Bank of Tokyo Mitsubishi, som har kontor i Yangon. http://www.btm.co.jp/html_e/annual/2000/01.pdf